1- Gençlerin öldüğünü görünce, (Allahü teâlâ sıralı ölüm versin) diyoruz. Günâh olur mu?
Olmaz. (Gençlerin acısını göstermesin) denebilir. Temennîdir. Küfr de değil, günâh da değildir.
2- Hac parasını biriktirirken nisâba mâlik oldum. Zekât vermedim. Hacca gideceğim. Hacdan gelirken konuya komşuya hediye getirsem, bunlarla olur mu?
Olmaz. Zekât da ciddiyet ister. Meselâ, diyelim ki, beş senelik elinizde, nisâba iki senedir ulaştınız, dolayısıyla iki senelik zekât borcunuz var. İkinci sene ne kadardı, şu kadardı. Ne kadar zekât düşüyor bu kadar. Bunu alacaksınız fakîre vereceksiniz. Hediye değil. Zekât emirdir. Fakîr almakla mükellef değildir. Fakîr almayabilir. Ama zengin, ben zekât vermiyorum diyemez. Zengin hesâb edecek ve verecek. Ve onu da şartlarına uygun olarak verecek. Zekâtın bir tek farzı vardır, o da malı ayırırken niyyet etmektir. Eğer elinizdeki kağıt paraysa, bunu da altınla vereceksiniz. Veyâ fakîre diyeceksiniz ki, al bununla altın al. Veyâ altınla devrini yapıp fakîre vereceksiniz. Ciddi iştir. Diyelim ki, fakîr bir müslüman veyâhud da fakîr vekîli bir müslümân, bir başka müslümânı sıkıntıdan kurtarmak için onun vekâletini almışsa, [iskâtta da öyle] onun eline geçtiği zamân altınlar onundur. Vermezse vermez. Allahü teâlânın kullarına yardım edene, Allahü teâlâ da yardım eder. Onun için de, o iki senenin hesâbını yapacak ve fakîre vereceksiniz. Borçdur. Gitmeden vereceksiniz. Zekâtı verirken (hediyemdir) diyebilirsiniz.
3- Hacca gidenler için kurban parası banka hesâbına yatırılıyor. Böyle oluyor mu?
Süûdî Arabistâna dışarıdan gelenler, haccın vâciblerindendir, [bu vâcib olan, kurban bayramında kesilen değil] orada kurban kesmesi gerekir. Parayı yatırdınız da, vekîl kim? Kimi vekîl tayîn ettniz? Dolayısıyla şartlarına uygun yapılmadığı için işin içinde bir çapanoğlu var. Dolayısıyla eninde sonunda bu meydana çıkacak. Yani Türkiyede nasıl kurbanlar kesilmiyorsa, orada da haccın vâciblerinden olan bu kurban paraları toplanıp, kesilmediği de söz konusu olabiliyor. Oradakiler zaten kestirmek istemiyorlar. Vekâlet de alınmıyor. Oldu oldu senin ki... Allahdan korkun yâ! Allahü teâlâ bir imkân tanır. Verilen bu bu imkânı kendi rızâsına uygun olarak yaptıysan ni'metini artırır. Yapmadıysan, birgün gelir, o ni'meti senin elinden alır ve acı da azâb eder. Dolayısıyla çok uyanık olmanız lâzım. Takip edin. Sizden vekâlet aldı mı, almadı mı. Görün. Takip edince, kesemedi, kestiremedi, o zamân on gün oruç tutarsınız. Şartlarına uygun yapılması lâzım, yapılmazsa Allahü teâlâ bunun hesâbını hepimize sorar.
4- Hacca, namâz kılmayanların elbisesinden götürülüyormuş. Bunu orada nereye atacağımızı, gömeceğimizi bilmiyoruz. Bilgi verir misiniz?
O yanlış. Bunların hiçbirisinin dînimizle bir alâkası söz konusu değildir. Oraya giden kimse oradaki topraktan getirebilir. Götürdüğü takkesini, mendilini, örtüsünü Hacer-i esvede sürebilir.
5- Hâcet namâzı kaç rek'atdır?
İki veyâ dört rek'at kılınır. Kılış şekli bildiğimiz namâzların aynıdır.