1- Diş dolgusundan dolayı gusül ve abdestte maliki mezhebini taklid ediyorum. Namaz kılarken maliki mezhebini taklid edecek miyim?
Bu taklid anında hanefi mezhebinden çıkılmıyor. Kendi mezhebimizin bildirdiklerine uyulmaya devam ediliyor. Mâlikî mezhebinin gusül, abdest ve namazda farz dedikleri yapılır, guslü, abdesti, namazı bozar dediklerinden sakınılır. Her gusül ve abdest alışta, mâlikî mezhebine uymaya denilecek. Bütün namazlarda da taklid edilecek.
2- Biz karı koca özürlü maaşı alıyoruz. Nisaba da ulaştık. Ama zekat verirsek elimizde bir şey kalmayacak, ne yapalım?
Nisâba mâlik olur olmaz, hangi şekilde olursa olsun bu kimsenin zekât vermesi farzdır. Dînin emri budur.
3- Bir kimsenin imanlı ölüp ölmediği nasıl anlaşılır?
Yüzü nurlanır, aydınlanır, tebessüm eder. Vücudu, ruh bedeni terk ettikten sonra bile yumuşak kalır, kaskatı kesilmez. Bunlar îmânlı gittiğinin alâmetidir. Îmânsız gidenin ise, yüzü kararır, kaşlar çatılır, boğazında hırıltılar meydana gelir, ağızından salyalar çıkar ve öldüğü zaman da vücûdu kaskatı kesilir. Bunlar da îmânsız gitmenin alâmetidir.
4- Tesbih namazı cemaatle kılınır mı? Nasıl kılınacağı hakkında bilgi verir misiniz?
Mekrûhdur, câiz değildir. Hakîkat Kitâbevinin yayınladığı (İslâm Ahlâkı) kitâbında geniş bilgi var.
5- Gusülden sonra abdest alınır mı?
Niye alınsın ki, gereği yok. Ancak gusül abdesti alırken abdesti bozan bir hâl olmuş ise, [böyle olan kimsenin guslü sahih olur] çıkarken tekrar abdet alınır.
Bütün sualler ve cevapları
Günün ilâhisi
Ebû İdris Havlânî “rahmetullahi teâlâ aleyh” buyuruyorlar ki, “Allahü teâlâ, kıyâmet gününde, gece karanlıkta mescide gidenlerin yollarını aydınlatır.”