1- Bir kadının deri ceket giymesi uygun mudur?
Deriden imâl edilen nesnelerin kullanılması harâm değildir. Ama, uygun olmaz ifâdesi geçiyor. Kadının izzetini, şerefini, itibârını, düşürüyor. Uygun bir görünüm arz etmiyor.
2- Birisine yardım ederken, (Allahü teâlâ da bana yardım eder) diye gönlümüze gelmiş olsa, bir mahzuru olur mu?
Gelsin, bir mahzuru olmaz. Yaptığınız iyilik Allah rıza için olunca, bunu söylemenin bile mahzuru olmaz.
3- Kuyumcu zekât verir mi?
Onlar ticâret malıdır, kırkta bir zekât verecek. Meselâ elinde yüz kilo altını varsa, iki buçuk kilosunu verecek. Borçlar düşülür, alacaklar varsa onlar da koyulur, kırkta biri de zekât olarak verilir.
4- Sabah namâzına kalkamadıysak, kuşluk vaktinde bunu kaza ederken nasıl niyet edeceğiz?
Kuşluk vaktinde, sünnet ile beraber kaza edilecek. Ama öğle vakti girdi ise, sadece farzı kaza edilir. (Niyet ettim Allahü teâlânın rızası için, bugünkü kılamadığım sabah namâzının sünnetini kaza etmeye) deriz. Selâm verir, kalkarız. (Niyet ettim Allahü teâlânın rızası için, bugünkü kılamadığım sabah namâzının farzını kaza etmeye) diye niyet ederiz.
5- Yerine göre çalıştığımız yerde anons yapıyoruz. Mahzuru olur mu?
Zarûri durumlarda, sesi cilveli yapmamak, ciddi olmak kaydı şartıyla ifâdeleri geçiyor. O ifâdelerden zarûret durumlarında istifâde edilebilir.
Bütün sualler ve cevapları
Günün ilâhisi
Mazhar-ı Cân-ı Cânân “rahmetullahi teâlâ aleyh” buyuruyorlar ki: Her kim ki dünyâya düşkün olanlar arasına karışırsa, sohbetin bereketlerine ve tasavvufun nûrlarına kavuşamaz! Bir kimse dünyâya düşkün olanlar arasına ihtiyaç olduğu kadar karışır ve hâlis niyetle ve bâtınî nisbetini muhâfaza ederek aralarında bulunursa zararı yoktur.