1- Bir erkek ikinci defa evlense, ilk hanımından izin almasına gerek var mıdır?
O şart söz konusu değildir. Ancak âile saâdeti için, huzuru için, onu kırmamak için o işden vaz geçmek ifâdesi kitâblarda geçiyor. Dînimiz, dörde kadar evlenmeye izin vermiş ise de, bu emir değildir, ruhsatdır. Bunun şartları var. Bu şartları yerine getirmek gerekir. Bu şartlar yerine getirilmez ise, o zamân sadece nefs için yapılmış olur. İslâmiyyet izin vermiş, ama şartlarını da bildirmiş. Rastgele bir izin değildir. Kanûnen de suçdur.
2- Çevşenle alâkalı tekrar bilgi verir misiniz?
Kitâblarda olmayan bir şeyi bizim tavsiye etmemiz uygun değildir. Ehl-i sünnet âlimlerinden bir tanesi onu yazmışsa, başımızın üstünde yeri vardır.
3- Kolonya cilde sürülüp kuruduktan sonra necisliği gider mi?
Gitmez. İdrar, kan, alkol elde kuruduğu zaman necâseti gitmiyor. Onun için mutlaka yıkamak lâzımdır.
4- Kur'ân-ı kerîm okumak için toplananlardan kimisi mushafdan aşağıda, kimisi yukarıda oluyor. Yukarıda olmak uygun olur mu?
Allahü teâlânın kelâmına hürmet etmeyen kimse, azîz olamaz. Kıymet verilmezse, hafîfe alınırsa, aşağılarda kalırsa, yapan da âdî olur, aşağılarda kalır. Bir daha da kendini toparlayamaz. Bunu hiçbir zamân unutmamak lâzımdır.
5- Yatsı namazının ilk sünnetine, ilk kazaya kalan ikindi namazına diye niyet edilebilir mi?
Bir mahzuru olmaz.
Hazret-i Ali “radıyallahü teâlâ anh” buyuruyorlar ki: Fakîh öyle biridir ki, insanları Allahü teâlânın rahmetinden ümîdsizliğe düşürmez ve onları Allahü teâlânın rahmetinden yüz çevirtmez.