1- Beyime nâ-mahrem olan hanımlar, (Kocana selâm söyle) diyorlar. Bu selâmlarını kocama söylemem uygun olur mu?
Bu, Anadoluda çok yaygındır. Selâm verilmez ve getirip söylenmez de. Art niyet olsun, olmasın. Dînimiz men etmiştir, câiz değildir. Biz dînimize uyacağız, nefsimize değil. Dînimiz nasıl bildirdi ise, öyle hareket edeceğiz.
2- Her akşam Yasîn-i şerîf okuyorum. Okunanları hemen mi hediye etmeliyiz?
Ölen kimse bekliyor. Arkadan birisi bir şey gönderirse, ona sevinecek. Bunlar biriktirilip, Cum'a gecesi toptan hediye edilse de olur. Hemen okuyup göndermek de olur. Evlâ olanı, hemen göndermektir.
3- Ka'de-i ûlâda salli-bârikler okunursa ne olur?
Dört rek'atli farz namâzların ilk oturuşunda salli-bârik okunursa, secde-i sehv gerekir. Yanlışlıkla, Allahümme desek bile, gene secde-i sehv gerekir. Sünnetde secde-i sehv gerekmez.
4- Mekke-i mükerremede de namâz kıldırılırken hoparlör kullanılıyor. Bu ölçü olmaz mı?
Oraya vehhâbiliği yerleştirdiler. Bunlar Necd çöllerinden gelen vahşi insanlardır. Dolayısıyla anlattıkları islâmiyyet değildir. Hatta islâmiyyetin, Ehl-i sünnetin düşmânıdırlar. Dolayısıyla bunların yaptıkları meşrû değildir. Hatta bunlar, Kâ’be-i muazzama görülmesin diye, etrafına yüksek binalar yapıyorlar. Ebû Kubeys dağını bile yıktılar, saray yaptılar. Kâ’benin etrafına ikinci, üçüncü kat yapıyorlar. Bunlar edebsizliktir. Bunlara itimâd edilmez ve güvenilmez. Onların yaptığı ölçü değildir.
5- Yatsıdan sonra Yasîn-i şerîf okurken uykum geliyor. Bırakıp, geriden mi almam lâzımdır?
Hayır. Şeytan ve nefs yüklenir. Gayret etmeli, Cum'a geceleri hiç bırakmamalıdır. Bir sefer terk ettirince, her Yasîn-i şerîf okuyacağımızda uyku getirtir.
Âmir bin Abdullah “rahmetullahi teâlâ aleyh” buyuruyorlar ki: Kıyâmet günü îmânı en nurlu olanlar dünyâda iken nefsini şiddetle hesâba çekenlerdir. Dünyâya dalarak çok sevinenler, kıyâmet gününde üzüntüsü en şiddetli olacak olanlardır. Dünyâda çok gülenler, kıyâmet günü çok ağlarlar. Yine bize bildirildi ki, Allahü teâlâ emir ve yasaklar bildirdi. Emirlere uyup yasaklardan sakınanlar Cennete girer. Emirleri yapıp yasaklardan sakınmayan ve sonra da tövbe eden, azâbla ve korkularla karşılaşır sonra Cennete girer. Emirlere uyup, yasaklardan sakınmayan ve bunda ısrar edip bu hâl üzere ölenleri ise, Allahü teâlâ dilerse afv eder, dilerse azâb eder.