1- Anneannem, sabah namâzının sünneti ile farzı arasında göz için kırkbir defa okunan duâyı okuyabilir mi?
Hanefî mezhebinde okuyamaz. Hanefî mezhebinde sünnetle farz, farzla sünnet arasında hiçbir şey okunmaz. Şâfiî mezhebinde öyle bir şey yok. Bu duâyı namâz bittikten sonra okumalıdır. Yanî duâ bittikten sonra okunabilir.
2- Bedduâ geri döner mi?
Karşı taraf lâyık değil ise, geri döner. Yoksa, karşı taraftaki lâyık ise geri dönmez.
3- Keffâret orucu için altmışbir gün tutuyorum. Bunu kazaya niyet edebilir miyim?
Orucu bozan şeylerden bir tanesi, bilmeden, bilemiyerek bozulursa kaza gerekir. Orucu bozan şeyler bilerek yapılırsa, [hiçbir sebep yokken, hasta değil, yolcu değil, susuzluktan veyâ açlıktan kırılma tehlikesi olmadığı hâlde] bile bile orucu bozmanın cezâsı keffâretdir. Keffâret de altmış gündür. O biri de kazadır. Keffâret orucuna hangi sebeple olursa olsun ara verilmez. Kaza oruçları ara verilerek tutulabilir. Kadınlar sadece muayyen günlerinde tutmaz. Kadınlar da hasta, yolcu olmuş olsa, keffâret oruçlarına ara vermeden tutarlar. Muayyen gününde ara verirler, biter bitmez hemen başlarlar.
4- Toruna zekât verilebilir mi?
Toruna zekât verilmez. Üsûl [anne baba, dedeler, nineler] ve fürû'a [çocuklar, torunlar] zekât, sadaka-i fıtr, adak verilmez.
5- Üçyüzdoksanbeş gram altın için ne kadar zekât verilir?
Kırkda biri, 395÷40=9.8 gram eder. 9.8 gram altınla devrini yapar, bu kadar kâğıt para fakîrlere verilebilir.
Bütün sualler ve cevapları
Günün ilâhisi
Ebû Abdullah Dîneverî “rahmetullahi teâlâ aleyh” buyuruyorlar ki: Nefsini hayırlı işlerle meşgul eyle. Aksi halde o seni kötü şeylerle meşgul eder.