1- Başörtünün altında saçları nasıl toplamak lâzımdır?
Yumruk gibi olmamak kaydı şartıyla, düz olarak tokalayıp üstünü örtmek mümkündür. Ensede de yumruk şekline getirmemek kaydı şartıyla yerleştirilebilir. Zor bir şey değildir. Örgülü ise, o da örtünün altına alınabilir. Artık he hanım kendisi bilecek, kendisi hâlledecek.
2- Başörtünün ipekten olması, renkli olması uygun olur mu?
Kadınlara ipek yasak edilmemiştir. Dikkat çekmeyecek şekilde olacak. Siz dışarıya baktığınız zamân, hangi şeyler dikkatinizi çekiyorsa, siz de o renkleri kullandığınız zamân başkalarının dikkatini çekiyor demektir. Burada ölçüyü kendiniz koyacaksınız, kendiniz bilecek ve kendiniz hareket edeceksiniz.
3- Bir hanım, diz altına gelecek şekilde olan etekle ve kalın çorapla namâz kılınabilir mi?
Etek diz altından uzunsa, altta da kalın çorap varsa, rengini de belli etmiyorsa, ten de görünmüyorsa câizdir.
4- Çizmenin ziynet olduğunu naklettiniz. Düz taban olursa, yine mi mahzurludur, bunun istisnası yok mudur?
Genel hüküm itibâriyle çizme, kadınlar için ziynet diye geçiyor. Bunun elbette ki istisnâsı var. Diyelim ki, bostan sulamak için çizme kullanan kadına ziynet olmaz. Gübreliğe girmiş veyâhud da sel gelmiş, selin içerisinden bir şeyler kurtarması gereken kadın da çizme giyebilir. İster düz olsun, ister desenli olsun, onları kadının giymesi ziynet olur. Yanî câiz değildir. Ancak dizler, bacaklar çok soğuyordur, çorapla da olmuyorsa, eteğin altına uzun bir çizme giyilebilir, izin verilmiştir.
5- Pazara gidince, fiyâtlarına bakmadan alıp, toptan fiyâtını öğrenip versek, bu alış veriş olur mu?
Fiyâtını toptan kabûl etmek de câizdir.
Zünnûn-i Mısrî “rahmetullahi teâlâ aleyh” buyuruyorlar ki: “İnsanı arzulardan kurtaran dost ikidir. Gözü ve kulağı muhâfaza etmektir.”