1- Bankadan alınan kredi kullanılabilir mi?
Kitâblarda sadece nafaka için buyruluyor. Nafaka da, yeme-içme, giyinme ve barınma buyruluyor. Bunlarda zora düşen, ya'nî başka çâre bulamıyan bir kimse, kredi kullanabiliyor. Ama bunun dışında kredi kullanmak câiz değildir, deniyor.
2- Dînî nikâhın hükmü nedir?
Kanûnî işlemler yapıldıktan sonra dînî nikâh akdinin mutlaka yapılması lâzımdır. Yapılmazsa dînen onlar evli olmamış olurlar. Gayr-i meşrû’ olur.
3- Kader, yazılan senaryoyu oynamak mıdır?
Hayır, değildir. Seyyid Abdülhakîm Arvâsî hazretlerinin, çok güzel bir ta’rîfi var: Kader, (İlm-i mütekaddim)dir, (cebr-i mütehakkim) değildir, buyuruyorlar. Ya'nî, Allahü teâlânın sonsuz öncelerden bilmesidir, zorla yaptırması değildir. Dolayısıyla, Allahü teâlâ insanlara tercîh gücü vermiştir.
4- Namazda, Fâtiha-i şerîfeyi okuduktan sonra (Âmîn) diyoruz, mahzuru var mı?
Sessiz olarak, (Âmîn) demek sünnetdir. Cemâ’atle kılarken, imâm (Veladdâllîn) deyince, cemâ’at sessizce (Âmîn) der. Şâfi’î mezhebindekiler biraz yüksek sesle söyleyebiliyorlar. Ama hanefî mezhebindekiler, kendi işiteceği sesle söylerler.
5- Secde-i sehv, hangi durumlarda ve nasıl yapılır?
Namazın farzlarından birisi geciktirmeli olarak yapılmış ise, vâciblerinden herhangi birisi yapılamamış veya vaktinden sonra yapılmış ise secde-i sehv yapılır. Bunun için de, namazın farzlarını, vâciblerini bilmemiz gerekir. Hangi durumda secde-i sehv gerektiğini o zaman anlayabilir ve idrâk edebiliriz.
Secde-i sehv, dört rek'atli namazın dördüncü rek'atinde oturunca, ettehıyyâtü, salli-bârik ve Rabbenâ âtinâ... okunur, iki tarafa selâm verilir, tekrar iki secde yapılır, oturulur ve ettehıyyâtü, salli-bârik, Rabbenâ âtinâ... okunarak selâm verilir. İki rek'atli namazda, ikinci rek'atinde oturunca, üç rek'atli namazda da üçüncü rek'atinde oturunca aynı şey yapılır.