1- Bankada altın hesâbı açtırmanın mahzuru olur mu?
Açtırılabilir. Altına endeksli yatırıyorlar. Yapılabilir, herhangi bir mahzuru söz konusu değildir.
2- Îmânın şartlarını öğreniyoruz, ama ezberleyemiyoruz. Nasıl bir yol izlememiz gerekir?
Osmânlıca kitâplara geçmiş, (Et-tekrar-ü ahsen) diye. Eğitimde esâs olan tekrardır. Hareketlerin hâl hâlini alabilmesi için tekrar edilmesi gerekir. Bilginin de tekrar edilmesi gerekir. Tekrar ne kadar çoğalırsa, hatta başkasına anlatılırsa, o yerleşir. Zihninde kalıcı olur. Bu yol zamân ister. Hemen olmaz.
3- Sabî olan çocukta olağanüstü bir hâl meydana gelebilir mi?
Gelebilir. Meselâ bir şey anlatıverir, bir saât sonra çocuğun anlattığının aynısı zuhûr etmiştir. Sabî olduğu için ona ihsân edilmiştir. Bu, cenâb-ı Hakkın kudretidir. Çocukla alâkası yoktur. Çocuk sadece vâsıta oldu, yaratan Allahü teâlâdır.
4- Seferde iken de kaza namâzı kılınabilir mi?
Evet, seferde iken de kaza namâzı kılınır. Seferde, mukîm iken kazaya kalanları kılıyorsak, yine dört kılacağız. Seferde iken kazaya kalanları, seferde iken iki olarak kaza edebiliriz.
5- Vesvese ile alâkalı olarak bir şey söyleyebilir misiniz?
Bir kimse dînin emirlerinden herhangi birinde bir şüpheye düşmüş ise, vesvese ediyorsa, o konunun dînî hükmünü iyi bilmemekten kaynaklanıyor. İyi öğrenilirse, vesveseye düşülmez. Eğer bir kimsede aşırı derecede ise, kontrol edemiyorsa, sinirsel bir rahatsızlığın neticesinde bu vesveseye kapılmış ise, o zamân acilen bir doktora gitmesi ve doktor yardımı ile de, (Lâ havle velâ kuvvete illâ billâhil’aliyyil’azîm) okuması, istigfâra da devam etmesi lâzım gelir.