1- Umreniz mübarek olsun. Umre hakkında bilgi verir misiniz?
Âmîn, inşâallah.
Hacda, umrede tavaf edersek, say yaparken niyet ederken, (Niyet ettim Allahü teâlânın rızası için, umre tavafını yapmaya). Arkasına şu ibâre geçiyor, (Yâ Rabbi! Bunu bana kolaylaştır ve makbul eyle!). Diğer ibâdetlerde, niyetde böyle bir ifâde yok. Ama hacda var. Bir meşakkati var.
Ehl-i sünnet âlimlerinin kitâplarını okumadan, bilhassa (Tam İlmihâl Se'âdet-i Ebediyye) kitâbını okumadan ve yeryüzünde şu anda bulunan fırkaları tanımadan hacca gidilecek olursa, îmân bırakılır, gelinir.
Hakîkat Kitâbevine ve Ehl-i sünnet itikâdında olan müslümanlara çok büyük iş düşüyor. Ehl-i sünnet âlimlerinin kitâplarını okumadıkça yapılan umre, yapılan hac, kılınan namaz, tutulan oruç ve diğer ibâdetler yarın âhiretde önümüz konulacak.
Hakîkat Kitâbevinin yayınlamış olduğu kitâpların, [başta (Tam İlmihâl Se'âdet-i Ebediyye) olmak üzere] hepsinin okunması lâzımdır. Yoksa insanın haccı da, ibâdeti de gidiyor. Bu ni'metlerin kadir ve kıymetini bilmezsek, Allahü teâlâ elimizden alır, başkasına verir. Onun için de bu hizmetlerin kadir ve kıymetini iyi bilmemiz lâzımdır. Bir kişi daha itikâdını, amelini düzeltsin, Cehennemde yanmasın düşüncesinde olmamız şarttır. Aksi hâlde felâkettir.
2- Bakkalım. Sigara satmam haram olur mu?
Tütütün aslı helâldir, mübahdır. Satmanızda harâmlık, mekrûhluk yoktur. Kazandığınız para da helâldir. Kendisine zarar veren düşünsün.
3- Peygamber efendimizin soyundan gelenler imanlarını kurtarmadıkça ölmezlermiş, doğru mudur?
Peygamber efendimizin “aleyhissalâtü vesselâm” yaptığı duâ kabul olmuştur ve îmânlarını kurtarmadan vefat etmezler. Evlâd-ı resûl olanların zâtı mübarekdir. Sıfatları bozuk olabilir. Sıfat ayrıdır, zât ayrıdır. Sıfattan murad, yani amelleri bozuk olabilir. Mübarek ceddinin bildirdiğine ittibâ etmiyordur, hatta bid'at şeyler de yapabilir. Evlâd-ı resûl bunu yaptı ise, dünyada öder, kabirde öder, mahşerde öder, muhakkak öder. Îmânını kurtarır, o ayrı bir mesele, ama bu yaptığının bedelini öder.
Evlâd-ı resûle yapılacak en büyük iyilik, onlara doğru itikâdı, Ehl-i sünnet itikâdını, mübarek cedlerinin yolunu anlatmak ve öğretmekdir. Zaten yaratılış itibâri ile kabiliyetleri yüksek olduğu için, kısa zamanda mesâfe alıyorlar. Onun için sıfatlarına bakmayacağız.
Ebû Hâşim Sofî “rahmetullahi teala aleyh” buyuruyorlar ki; Allahü teâlâ, kullarının sâdece kendi rızâsını isteyip, onunla hoşnûd olmaları, dünyâdan yüz çevirmeleri için, dünyâyı keder ve üzüntü yeri yaptı.