1- Bir erkek hanımına üç kere boş ol derse, bir bağ mı kopar, yoksa üç bağ mı?
Nikâh bir akiddir. Dînimizin bildirdiği ölçüler içerisinde yapılır. Bu akdin fesh eden, yani bozan kelimeler var. Meselâ bu kelimeleri bir defa daha söyleyince, talâk-ı bâin veyâ talâk-ı rici olur. Dînimiz, nikâh akdini fesh ederken üç hak tanımıştır. Üç defa (boş ol!) dense, gider.
2- Babaannem oruç tutamayacak. Bunu nasıl ödemesi gerekir?
Seferi olan, hamile olan, çocuğunu emziren, hasta olan çok yaşlı olan oruç tutmaz, yani izin verilmiş. Fakat, bunlar da Ramazan-ı şerifde yer ve içerken bunları gizli yapmalıdır. Bunlar sonra kaza eder. Yaşlı olanlar ve ömür boyu hasta olanlar ise ayrıdır, bunlar da fidye verir. Fide de, bir gün için 1750 gram undur. Bunun bedeli altın olarak da verilebilir.
3- Öğle ve ikindi namazlarını sesli okuyunca namaz bozuluyormuş. Ben kendi işiteceğim bir sesle okuyorum. Böyle okumam uygun mudur?
Bozulmaz. Orada sessiz okumak vâcibdir. Sesli okunursa vâcib terk edilmiş olur, bunun için de secde-i sehv yapılır. Secde-i sehvi de bilmeyip yapmayanın da namazı yine sahihdir.
4- Kenzül arş duası muteber midir?
Temel kitâplarda bu şekilde bir duâdan bahsedilmiyor. Ehl-i sünnet âlimlerinin kitâplarında böyle bir duâ varsa, tamam.
5- Zekatın altın ile devrini yaptım. Bunun bedeli ile camideki çocuklara rahle yaptırabilir miyim?
Yaptırabilirsiniz.
6- İslam Ahlakı kitabında, bir kimse bir liraya aldığı malı, iki liraya aldım dese, yalan söylemiş olmaz, diye yazıyor. Bunu açıklar mısınız?
Onu dikkatli okumak lâzım.
7- Çocuğum, (Allahü teala ol deyince her şey oluyorsa, Allahü teala melekleri niye yarattı) diye soruyor. Buna nasıl cevap vermeliyiz?
Allahü teâlânın âdet-i ilâhiyyesi böyledir. Sebepler altında kudretini gizlemiştir. Yoksa, cenâb-ı Hak (Ol!) deyince olurdu.
8- Sesli dua yapmak bidat mıdır?
Doğru, ama öğretmek niyeti ile söylenir. Hatim duâsı, yemek duâsı, öğretmek niyeti ile sesli yapılabilir.
9- Bakkaldan aldığımız şeylerin için başka şeyler çıkıyor. Bunları yememiz caiz midir?
Onları verirken bakkal da görüyor, öylece satıyor. Sattığı için yeriz, kullanırız.
Ebû Osman Hîrî “rahmetullahi teala aleyh” buyuruyorlar ki, Arzu ve isteklerinin peşinde koştuğun müddetçe zindanda gibisin. İşi, Allahü teâlâya havâle edersen, râhata ve selâmete erersin.