1- Amcamın dul bir kızı var. Bunu, aynı evde koruma altına alabilir miyim? Nikâh akdi de yapılabilir mi?
Amca, dayı kızının birbirleri ile evlenmesi câizdir. Tavsiye edilmemiş ise de, hanefî mezhebinde câizdir. Arada nâ-mahremliği kaldırmak için öyle bir yol olabilir.
2- Bir yerde çalışınca, emekli mâaşı, emekli ikramiyesi veriliyor. Bunlar câiz midir?
Câizdir. Çalıştığı müddetçe devlet kesiyor ve sigorta ediyor. Devletin hediyesi oluyor.
3- Dişimde dolgu var. Mâlikî mezhebini taklîd ediyorum. Namâzda da taklîd edecek miyim?
Dört mezhebden ikisinde, hanefî ve hanbeli mezhebinde, gusül abdesti alırken ağzın içerisini yıkamak farzdır. Mâlikî ve şâfi'î mezhebinde yıkamak lâzım, ama farz değildir. Bir ibâdetde farz yapılmazsa, o ibâdet yerine getirilmiş olmaz. Dolayısıyla hanefî ve hanbeli mezhebinde olan bir müslümânın, ağzında dolgusu olursa veyâ dişleri kaplama ise, dişler ıslatılmıyor. İğne ucu kadar kuru yer kalmayacak şekilde yıkanması gerekir. Hanefî ve hanbeli mezhebinde olan bir müslümân, dişini doldurttu veyâ kaplama yaptırdı ise, guslü olmuyor. Guslü olmadığı için de, mâlikî veyâ şâfi'î mezhebini gusül abdest ve namâzda taklîd etmesi gerekir. Namâzda da taklîd etmeniz lâzımdır.
4- Elliikinci gece diye bir şey var mı?
Yok. Çünkü Peygamber efendimiz “aleyhissalâtü vesselâm”, (Ölen kimse denize düşmüş ve yüzme bilmeyip, imdâd beni kurtarın diye bağıran kimsenin hâline benzer. Sadaka vererek, sevâbını ona göndererek imdâdına koşunuz) buyuruyorlar. Kırkıncı gece, hıristiyan ermenilerden girmiş. Elliikinci gece de nereden girdi ise, islâmiyyetde böyle bir şey yoktur.
5- Kaş almak, bıyık almak câiz midir?
Kaş almak câiz değil, ama aynı zamânda câiz. Erkeğin de, kadının da kaşına müdâhalesi câizdir. Korkutuyor ve ürkütüyorsa, onları usûlüne uygun bir şekilde almaya izin verilmiştir. Anormal bir durum varsa, cemâl için müdâhale câizdir. Ama zînet için, süs için câiz değildir.