1- Allah derken göğe bakmak caiz midir? Yukarda Allah var sözünü söylemek imanı götürür mü?
Malesef, Anadoluda çirkin bir şekilde bu yayıldı. Osmânlıdan sonra oldu. Osmânlıda böyle bir şey yoktu. Çünkü Osmânlının son döneminde (Mızraklı ilmihâl)de Anadolunun her tarafına yayılmıştı. Bunu bilmeyen yoktu.
Harâmlar, küfür olan şeyler, niyetle harâm olmaktan, küfür olmaktan çıkmaz. Onun için Allahü teâlâdan bahsederken göğe bakmak, yukarıda Allah vardır, sözünü söylemek, gökte Allah şâhidimdir demek, Muhammed bin Kutbüddin İzniki hazretleri ve imâm-ı Birgivi hazretleri bunların küfür olduğunu bildirmişlerdir. Yanî, îmânı götürür.
2- Günah işleyen fasık oluyor, fakat günaha güzel diyenin imanı gider diye biliyorum. Uygunsuz filmlere güzel dersek imanımız gider mi?
Kendisine bakmakla, görüntüsüne bakmak farklıdır. Televizyondaki veyâ sinemadaki görüntüsü ile kendisi aynı değildir. Ama bunların da şehvete sebep olan görüntülerine bakmak uygun olmaz. Lüzûmlu bir şey değilse, mâ-lâ-yâ’ni ile vakit geçti, günâha girdik. Görüntüler uygun değildi, o sebeple de günâha girdik. Tövbe istigfâr etmek lâzım. Allahü teâlânın men ettiği şekilde giyinmiş olsa, buna çok güzel olmuş demek tehlikelidir. Bu buna yakışmış, böyle olması lâzım denirse, küfür olur. Fizikini beğenmek başka şey, giyinişini beğenmek başka şeydir. Birbirlerine karıştırmamalıdır.
3- Akrabam piyango bileti almış. İnşaallah bana çıkar dedi. Ben de Allahü tealanın adını haramda kullanma, dedim doğru mudur?
Doğru demişsiniz. Harâm olan bir şeye Allahü teâlânın ismini karıştırmak tehlikelidir.
4- Şuan ki salaten tüncina duasına bir şeyler eklenmiş midir?
Şimdiki kitâplarda yazılı olan salâten tüncinâ yanlış değildir. İlâve çıkarma söz konusu değildir. Zaten Ehl-i sünnet âlimleri hepsini yazmışlar. Tekrar araştırmaya lüzûm da yok.
5- Annem namaza dururken dışından niyet edince müdahale ettim namazı bozdu doğru mu yaptım?
Aşırı gitmişsiniz. Evet, dört mezhebde de dille niyet yok. Buna izin vermişler ise de, İmâm-ı Rabbânî hazretleri tasvib etmiyorlar. Sadece dille niyet etmek bid'atdır. Annenize bu ikisini de anlatırsınız, kendiniz de bu ikisini bilin.
6- Kurban bayramında kurbanlarını afrikaya yolluyorlarmış. Vekalet de veriyorlarmış. Böyle kurban kabul olur mu?
Son zamanlarda bu vekâlet kelimesi iyice yerleşti. Ama vekâlet konusunda sıkıntı var. Afrikaya da vekâletle kurban verilir, bir mahzuru yok ki. Belli bir şahıs, kurum vekîl edilemez. İbâdetin nasıl yapılması gerektiği de kitâplarda bildirilmiş.
7- Çalıştığım yer sakal bırakmaya uygun. Ben de sakal bıraktım. Ailem yaşım genç diye tepki gösterdi. Nasıl hareket etmem gerekir?
İslâmiyyete söz getirmemek, bir sünnete hakâret ettirmemeniz lâzım ve onu da bid'at şeklinde bırakmamanız lâzımdır. Dolayısıyla bütün bunlar varsa, fitneye de sebebiyet verilecekse, İbni Âbidinde de buyruluyor ki, (Çoluk çocuğunun nafakasını temin etmek, fitne çıkarmamak için sakalını kestirmesi câizdir). Her tıraş oluşda da bu niyeti yapmanız lâzımdır.
8- (Beni görmeden sevenler) diye bir hadis-i şerif var mıdır?
Bu meâlde hadîs-i şerîf var.
9- Beyime, ben gidiyorum dedim. O da bana defol git dedi. Acaba nikahımız gitmiş midir?
Bu def ol git demek, gidersen git demek, erkeğin niyetine bağlı olan sözlerdir. Boşamak niyeti ile söylerse nikâh akdini fesh eder. Üç defa söylerse biter. Boşamak niyeti ile söylemedi ise nikâhına bir zarar vermez.
10- Kezban ismini koyabilir miyiz?
Konabilir. Farîsi kökenden gelen anlam itibâri ile konuyor. Menfi olsa idi, zaten konmazdı. Daha güzel isimleri koymak da olur.
Hazret-i Ali “radıyallahü teala anh” buyuruyorlar ki, Âhir zamanda bir mümin, halk arasında adını unutturmadıkça rahat edemeyecektir.