1- Eşimizden izinsiz evde kullanılmayan eski eşyaları çöpe atmak veya kullanılabilecek olanları başkasına vermek günah olur mu?
Mülk eşinize aitse, o yetki vermediği müddetçe bunu yapamazsınız. Karı kocanın mülkleri, çocuklar bulüğa erdiklerinde mülkleri kendilerine aittir. Erkek hanımının malının ondan izinsiz alarak kullanmaz. Kadın, kocasının malından ancak kocası nafakasını vermezse, nafakası kadar alabilir, fazla alamaz. Anne baba, çocuğunun mülkünden alamaz. Bir baba, çocuğunun malı üzerinde tam tasarruf sahibi olmadığı gibi, evlat da anne ve babasının malı üzerinde dilediği şekilde tasarruf sahibi değildir.
2- Komşum ölmeden önce bana para verdi. Bununla devir iskatımı yap, Kuran-ı kerim okut, ama çocuklarıma verme dedi. O ölünce çocuklarının bu parada hakkı olmaz mı?
Üçte biri üzerinde öldükten sonra bile hakkı var. Devir iskatı için, hayır hasenat yapılması için verilen üçte biri içerisinde olduğu için evlatları buna bir şey diyemez.
3- Birisi bana emanet bırakmak istedi. Ama ben kabul etmeyince beddua etti. Emanet kabul etmek zorunda mıyız?
Bedduası geçmez, mecbur da değilsiniz. Beddua etmesi de caiz değildir.
4- Annemin babamın ve abimin faizli borçları var. Bunları ödemekte sıkıntı çekiyorlar. Şimdi benden kredi çekmemi, borçları böyle ödememi istiyorlar. Bu durumda ne yapmalıyım?
Borç, borçla ödenmez.
5- Ahir zamanda bir camide bin kişi namaz kılacak fakat içinde mümin olmayacak diye bir söz duydum. Bu doğru mudur? Açıklar mısınız?
Buna benzer hadis-i şerifler var. Hadis-i şeriflerde geçen rakamlar, işin çokluğunu bildiriyor.
Ebû Bekr Verrâk “rahmetullahi teala aleyh” buyuruyorlar ki; Seçilmişlerin kalbleri temiz, ahlâkları güzeldir. Onlar insanların önderleridir. İnsanları hayırlı amellere dâvet eder, sultan ve devlet adamlarına emr-i mârûf nehy-i anilmünker yaparak, yâni Allahü teâlânın emir ve yasaklarını bildirerek huzur ve âsâyişi sağlarlar. Seçilmişler bozulduğu zaman yalancılar hâkim olur.