1- Bazı bisküvilerin paketlerinde Kur'ân harfleri yazılı. Bunları sobada yakabilir miyiz?
İhrâc ediyoruz intibâsını vermek için de olabiliyor. Okunmayacak şekilde makasla o kısımlarını kesebiliriz ve o zamân çöpe bile atabiliriz. Sobada yakmak sûretiyle de imhâ edebiliriz.
2- Fazla et yemek kalbi karartırmış. Bunun ölçüsü nedir?
Devâmlı, hergün [sabah, öğle, akşam] yemek uygun değildir. Yoksa, yemeğin içerisine koyulabilir. Ama harâm denmiyor, uygun olmadığı yazıyor. Hatta insanın huyuna, ahlâkına tesîr ettiği de kitâplarda bildirilmiştir. Arada yeniyor veyâ yemeklerin içinde geçiyor ise, onun da bir mahzuru söz konusu değildir.
3- Uyku arasında su içmek doğru mudur?
Aç karnına su içmek zararlıdır. Aç karnına su içmenin vücûda faydalı değil de, zararlı olduğu tıbben de söyleniyor. Uyku arasında da zararlı olduğu bildiriliyor. Bu bedenî olaraktır, dînen değildir. Sıhhat açısı itibâriyle, yoksa harâmdır, günâhdır hükmü yok.
4- Uykusuz olduğum zamânlarda, namâz kılarken çok az da olsa sallanma oluyor. Bunun mahzuru olur mu?
Olmaz. Yorgun olunur veyâ çok yorgun olunduğu için uykulu hâl olur. Diz üstü otururken uyunsa, düşülmediği müddetçe abdest de, namâz da bozulmaz ifâdesi geçiyor. Dayanarak uyunursa abdest bozulur. Abdest bozulunca namâz da bozuluyor.
5- Vitir namâzını sonraya bırakıyorum. Yanlış mı yapıyorum?
Onun bir yanlışlığı yok. İmsâk vaktine kadar, teheccüd vaktinde de kılanabilir ve evlâ oluyor.
Bütün sualler ve cevapları
Günün ilâhisi
Süfyân-ı Sevrî “rahmetullahi teâlâ aleyh” buyuruyorlar ki: Zühd, yamalı elbise giymek, arpa ekmeği yemek değil, dünyânın faydasız şeylerine gönül bağlamamak ve uzun emel sâhibi olmamaktır.