1- Kitaplarda abdest alırken okunacak dualar bildiriliyor. Bunları okumamız gerekir mi?
Hakîkat Kitâbevinin yayınlamış olduğu (İslâm Ahlâkı) kitâbının üçüncü kısmı, Hüccet-ül islâm kısmında, abdest bahsi anlatılırken abdest duâları da yazıyor. Bu duâları okumak sünnetdir, müstehabdır ifâdesi geçiyor. Dolayısıyla bunları ezberlemişsek, ezberlemek için vaktimiz de varsa, ezberleyip okumak iyi olur. O müstehabı, sünneti yerine getirmiş oluruz.
2- Üç vakitte namaz kılınmazmış. Doğru mudur?
Evet, üç vakit hanefi mezhebinde tahrîmen mekrûh olan vakittir. Bazen de namaz kılması harâm olan üç vakit ifâdesi geçiyor. Çünki tahrîmi mekrûh harâma yakındır.
3- Abdestte ve namazda nasıl niyet etmemiz gerekir?
(Niyet ettim abdest almaya) denir. (Niyet ettim Allahü teâlânın rızası için abdest almaya) da denir. Mâlikî mezhebi taklid ediliyorsa, (Niyet ettim abdest almaya, mâlikî mezhebine uymaya) denir. Namazda da meselâ, (Niyet ettim öğlen namazının ilk sünnetini kılmaya) denir.
4- Kaza namazı borcu olanlar 15 yaşından itibaren mi hesap edecekler?
Hayır. Bülûğ çağına erdiği andan itibâren hesap edilecek.
5- Her vakit namazı kaza ettikten sonra tesbih çekmek ve dua etmemiz gerekir mi?
Hayır. Tesbihleri çekmek ve dua etmek beş vakit namazın arkasına sünnettir. Kaza namazlarını kıldıktan sonra arkasına tesbih çekip, dua edilmese de bir şey lâzım gelmez.
6- İnsanların ecelleri takdir edilmiş. Peki ne şekilde olacağı da takdir edilmiş midir?
Evet, takdir edilmiştir. Ecellerin şekilleri ezelde takdir edilmiştir. Biz sadece Rabbimizin emrettiği sebebe yapışırız.
7- Gusül abdesti nasıl alınır, tarif eder misiniz?
Sünnete uygun gusül abdesti almak için, önce avret mahalli temiz olsa dâhi yıkanır. Sonra güzelce namaz abdesti alınır. Ağıza, buruna çokça su verilir. Yüzü yıkarken gusle niyet edilir. Ayakların altında su toplanmıyorsa, ayaklar da yıkanır. Sonra önce başa, sonra sağ omuza [ayaklara kara] su dökülür, sonra sol tarafa üç defa dökülür, her taraf yıkanır. Hanefi mezhebine göre guslün alınış şekli budur.
8- Felsefe bölümünü okuyorum. Felsefecilerden bazılarının, tanrı yoktur diye ifadelerini okuyoruz. Bunun bir sakıncası var mıdır? Felsefe tahsili faydalı bir şey midir?
Biz nakil yapıyoruz, onların dediğine inanmıyoruz ki. Felsefe tahsili faydalı bir şey değildir. Bu bölümü bitirip, o etiketinizle İslâmiyete hizmet edersiniz.
9- Üzerimizde hakkı olan kimseyle helalleşirken yaptıklarımızı tek tek saymamız gerekir mi?
Yok. Bu da caizdir. Tek tek hepsini saymadan da helâlleşilebilir.
10- Evlilik yıl dönümünü, sevgililer gününü, anneler gününü kutlamak uygun mudur?
Evet, gayr-i müslimlerden geliyor ama, biz senede bir defa anne demiyoruz. O yanlış bir şeydir, hıristiyan kültürüdür. Âile ile alâkaları o kadar kesik ki, [kendilerine göre hediyelerle falan] hiç olmazsa hâtırlayalım diyorlar. Bunu dînî olarak yapmıyorlar. Âdet olarak yapıyorlar. Dînimizde, gayr-i müslimlerin dînî olarak yaptıklarını [meselâ noel, nevruz..] yapmak uygun olmaz. Sevgililer gününde, arada nikâh bağı olmayanlar için gayr-i meşrûluk var, uygun değildir.
Ata-i Horasani “rahmetullahi teala aleyh” buyuruyorlar ki, İnsanları en akıllısı sonsuzluk âlemi, gerçek vatan olan âhiret için iyi hazırlanandır.