1- Abdestsiz Kur’ân-ı kerîm tutulabilir mi?
Harâmdır. Erkeğin de, kadının da namaz abdesti yokken tutmak günâhdır. Namaz abdesti yokken ezberdeki sûreleri okumak caizdir.
2- Kader, yazılan senaryoyu oynamak mıdır?
Hayır, değildir. Seyyid Abdülhakîm Arvâsî hazretlerinin, çok güzel bir ta’rîfi var: Kader, (İlm-i mütekaddim)dir, (cebr-i mütehakkim) değildir, buyuruyorlar. Ya'nî, Allahü teâlânın sonsuz öncelerden bilmesidir, zorla yaptırması değildir. Dolayısıyla, Allahü teâlâ insanlara tercîh gücü vermiştir.
3- Kur'an-ı kerim, birer cüz dağıtılarak okunsa, hatm olur mu?
Olmaz. Hatm diyebilmemiz için, bir kişinin başından sonuna kadar Kur'an-ı kerimi okumasına denir.
4- Secde-i sehv, hangi durumlarda ve nasıl yapılır?
Namazın farzlarından birisi geciktirmeli olarak yapılmış ise, vâciblerinden herhangi birisi yapılamamış veya vaktinden sonra yapılmış ise secde-i sehv yapılır. Bunun için de, namazın farzlarını, vâciblerini bilmemiz gerekir. Hangi durumda secde-i sehv gerektiğini o zaman anlayabilir ve idrâk edebiliriz.
Secde-i sehv, dört rek'atli namazın dördüncü rek'atinde oturunca, ettehıyyâtü, salli-bârik ve Rabbenâ âtinâ... okunur, iki tarafa selâm verilir, tekrar iki secde yapılır, oturulur ve ettehıyyâtü, salli-bârik, Rabbenâ âtinâ... okunarak selâm verilir. İki rek'atli namazda, ikinci rek'atinde oturunca, üç rek'atli namazda da üçüncü rek'atinde oturunca aynı şey yapılır.
5- Vefat etmiş evliyâdan yardım istemek caiz midir?
Allahü teâlâ yaratandır. Peygamberler, melekler, cinler, nebâtât, cemâtât... bütün bu yaratılmış olanların hepsi de mahlûkdur. Mahlûklar bir şey yaratamaz. Onun için yaratmak kelimesini Allahü teâlâdan başkası için kullanmak câiz değildir, hatta küfr olur. Vefat etmiş evliyâlar vesîle edildiğinde, cenâb-ı Hak bunların hâtırı ve hürmetine taleb edilen ve istenileni yaratmaktadır. Gidip onlardan direkt olarak istemek şirk olur, îmânı giderir.
Ebû Abdullah el-Kureşî “rahmetullahi teâlâ aleyh” buyuruyorlar ki, Mâsiyetin, ya’nî günâh işlemenin sebebi gaflettir. Ya'nî Allahü teâlâyı unutmaktır.