1- Solak olan bir kimsenin sol eli ile yiyip içmesi caiz midir?
Peygamber efendimiz “aleyhissalatü vesselam”, (Sağ elinizle yiyiniz, sağ elinizle içiniz) buyurmuşlardır. Dolayısıyla yerken ve içerken sağı kullanmalıdır. Çünkü Peygamber efendimiz “aleyhissalatü vesselam” böyle bildirmişler.
2- Kabe-i muazzamada kadın erkek yan yana namaz kılarsa erkeğin namazına bir zararı olur mu?
Kâbe bütün câmilerin özüdür. Burada câmide nasıl olmazsa, orda aslında hiç olmaz. Bunların yanlışları delil olarak gösterilmez. Orada da bozulur.
3- Hanefi mezhebinde çekirge yemek caiz midir?
Câizdir, ama Anadoluda yaygın değildir. At eti de câizdir, ama tenzihen mekruhdur.
4- Ölenin başına kına yakmak caiz midir?
Erkekler için kefen üç parça, kadınlar için de beş parçadır. Erkekler için dördüncü parça, dînin sâhibi Muhammed aleyhisselâma muhalefettir. Öldükten sonra kına yakmak, koymak müdahaledir. Yıkanırken neler bildirilmiş ise, ne ile yıkanması gerekiyorsa onun dışına çıkmamalıdır. Dolayısıyla kına yakmak, başka bir şey ilâve etmek olmaz. Ölen bir kimseye yapılacak işler, (Tam İlmihâl Se'âdet-i Ebediyye) kitabının meyyite yapılacak hizmetler, defin, kefen bahsine uzun anlatılıyor.
5- Namazdan önce cildime yılan yağı, karınca yağı sürsem, namazım mekruh olur mu?
İlaç olarak kullanılabilir. Hanefi mezhebinde temiz bir şeyin içerisine bir damla necaset [alkol, kan, idrar] girse, tamamını necis yapar. Dolayısıyla o şeyden ele, elbiseye temas olursa, orayı yıkamak lâzım. İkinci kavle göre karışımlardan birisi temiz ise necis olmaz. Dolaysıyla abdest alıp bu yağı cilde sürüp namaz kılınabilir.
6- Müstehaplar terkedilirse tenzihi mekruh mu olur?
Evet, bazı kitaplarda öyle geçiyor. Zaten müstehab, gayr-i müekked sünnet şeklinde de ifâde ediliyor. Zaruret olursa tenzihi mekruh olmaz.
7- Kıyamdayken Fatihayı iki defa okursak secde-i sehv gerekir mi?
Kıyâmla ka'denin hükümleri farklıdır. Kıyâm kıraat mahallidir, okumanın zararı olmaz. Tekrar edilince farz geciktirilmiş olmaz. Ama ka'dede öyle değildir. Ettehıyyâtü yanlış okunup başa dönülse, secde-i sehv gerekir.
8- Abdest alırken küçük parmakla kulağımızı mesh etsek bir mahzuru var mı?
Olmaz. Doğrusu, şehadet parmağe kulağın içine, baş parmak da kulağın arkasına konarak mesh edilir. Diğer üç parmağın arkasıyla da ense mesh edilir. Sünnete uygun şekli budur. 9- Yedi veya on yaşındaki bir çocuk halvete mani midir?
Evet, akıllı çocuk halvete mânidir. Halvet, birbirine yabancı olan bir erkekle bir kadının bir odada kalmasıdır. Yedi yaşında bir çocuk orada bulunursa halvet olmaz, günâh olmaz.
10- Çocuğa, Azrail ismini koymak uygun mudur?
Uygun değidlir. Cebrail ismini koymak da uygun değildir.
11- Sahuru imsaktan on dakika sonra geciktirsek, orucumuz sahih olur mu?
Olmaz.
Atâ-i Horasanî “rahmetullahi teala aleyh” buyuruyorlar ki; Şeytanın insanların gözüne sürdüğü bir sürmesi vardır. Bu sürme, insanlar, Allahü teâlâyı anacağı zaman gelen uykudur.