Rauf Orbay’ın İstiklal Mahkemeleri hakkındaki değerlendirmesi: “Mahkeme değil, eşkıya yatağı. Suçlayanlar sanıklardan daha suçlu. Ülkedeki vicdan buhranının temel nedeni bu mahkemelerdir.” (İsmail Akbal 13 Siyasi cinayetler)
Mustafa Kemal’in vefatından sonra CHP Rauf Orbay ile ilgili bir bildiri yayınladı: “Rauf Orbay yeniden mahkeme edilebilseydi beratının muhakkak olacağı kanaatına varılmış olduğu görülmüştür” denilerek İstiklal Mahkemesi kararlarının hukuk dışılığı ve yanlışlığı resmen itiraf edilmiş oldu. Fakat o davalarda onlarca insan idam edilmiş bulunuyordu.” (Ali Fuat Cebesoy Siyasi Hatıralar cilt 2 sayfa 216)
“Dünyanın neresinde nakıs teşebbüs hâlinde kalmış bir suikast hareketinden dolayı faillere fiili tamamlanmış gibi ceza verildiği görülmüştür.” (Kadir Mısıroğlu Tarrif Hareketleri cilt 2 sayfa 695)
“İstiklal Mahkemeleri mahkeme sayılmazlar. Bunlar savaş ve ihtilal döneminde rastlanan antidemokratik infaz kurumlarıdır.” (Uğur Mumcu Cumhuriyet 11 Kasım 1992)
Ünlü Kara Ali 1931 yılında Son Posta gazetesine bir röportaj verdi. Röportajında 5216 kişiyi astığını söyledi. “Şapka devrimine muhalefetin yasal cezası üç ay hafif hapis cezası olmasına rağmen İstikal Mahkemeleri bu yüzden yüz doksan kişiyi idam etti.” (Türk Siyasi Tarihinde Cumhuriyet Halk Partisinin mevkii Fahir Giritlioğlu) 1929 döneminde ABD Büyükelçisi de günlüklerinde aynı tehlikeye dikkat çekti.
“Bugün için fes giymek insanı ipe götüreceği için tabiatıyla fes ortadan kalkmıştır.” (Joseph C. Grew Yeni Türkiye 148)
Emin Taş isimli müteahhit Danıştay’dan yürütme kararı ile Tandoğan’ın huzuruna çıktı. Tandoğan Danıştay’ın karar suretini yırtarak Emin Taş’ın yüzüne fırlattı. Ankara’da benim sözüm geçer diyerek makamından kovdu. Lozan Antlaşmasıyla Türkiye ile Yunanistan arasında nüfus değişimi yapılması kararlaştırıldı. Türkiye’de bulunan Rumlar ile Yunanistan’da bulunan Müslümanlar karşılıklı göç ettiler. Adına kısaca Mübadele (değişim) denen bu uygulama CHP üst düzeyi için yeni bir yolsuzluk ve kazanç kapısı oldu. Yunanistan’a giden 1 milyon üçyüz elli bin Rum göçmen yerine dört yüz bin kişilik Müslüman göçmen gelmiş olmasına rağmen gelenlerin çoğu açıkta kaldı. Doğru dürüst bir mala sahip olamadı. Çünkü Rumların bıraktığı mallar henüz yerlerine Müslüman göçmenler gelmeden CHP tarafından yağmalanmış bulunuyordu. O zaman yaşananların sadece birkaçını sizlere arz ettim...
"1930 ve 1940’lı yıllarda 2. Abdülhamid’in türbesine köpek bağlandı. Kolektif Yakın Tarih Ansiklopedisi İzmir Limanının işletme tekelini alan şirketin kurucularından Dr. Hulusi Alataş Başbakan İsmet İnönü’nün yakınıydı ve bu şirkete hazineden 1 milyon lira yardım yapılmıştı... Belçikalılarla 1925’yılında ortak olarak kurulan Türkiye Kibrit İnhisarı TAŞ’ın hissedarlarından bazıları, İsmet İnönü, Başbakan Celal Bayar, İktisat Bakanı Yunus Nadi, Cumhuriyet gazetesinin sahibi ve başyazarı idi aynı zamanda. (Abdurrahman Dilipak İnönü Dönemi sayfa 247)