Fotoğraf hepimizin bildiği gibi IŞIK İLE RESİM YAPMA ve YAZMA SANATIDIR. Yani Psikolojik duygularımızı görsel anlatım ,dile getirme bicimidir.
Eserleri incelerken Tanıdığımız ustalarımızın izleri araştırılır ve sanatcının deklanşöre basmadan önce Objektifin arkasındaki duyguları,coşkuları,yüreği ve gözü,bakış acısı değerlendirilir.Tabiki Işık ve Kompozisyon kuralları öncelikle dikkati ceken faktördür.
Sami Güner,İzzet Keribar,Ara Güler,Gültekin Cizgen,İbrahim Zaman,Faruk Akbaş,Şakir Eczacıbaşı ,Ozan Sadıç,Özer Kanburoğlu,Hatta Şahin Kaygu,Ömer Lütfü Bakan ,ın Sanat eserlerinden izler aranılır.Birde Eserini orada sergileyen kişinin saygınlığı bence ön planda olmalıdır.(Sanatta en büyük yoktur,sadece paylaşım vardır.)Unutmıyalımki Fotoğraf Paylaşıldığı ve sergilendiği zaman değer kazanır ve emekler sonuclanmış olur.Ama sanatta asla son yoktur.Eserlerin boyutları ve konular daima değişkendir..
Fransızların cok sevdiğim bir kuralı vardır,Bir sanat eserini tenkit etme hakkını ancak,Aynı eseri,aynı koşullarda anlatmaya çalıştığın bicimde gerçekleştirip kıyaslamayı örnek göstererek yapılması gereklidir.yoksa sanatçının emeğine teşekkür etmekten başka cümle ancak beğeni kelimesiyle gerçekleşmelidir.
Burhaniye ZEYFOD 5.Karma Fotoğraf sergisine Basın ve Sanat Eleştirmeni olarak dostane davet edilmek bir sanat şölenine şahit olmama vesile oldu.Gönül isterdi ki Eski yıllardaki gibi Zeytin fabrikası üst katında bu sergi gerçekleşsin ve inceleme için daha geniş bir mekanda sanat sever dostlar zamanını daha özgürce kullansın.Buda şu demektir,Kuvai milliye torunlarının memleketine Ayvalıktaki gibi bir sergi salonu yakışır.
Öncelikle ZEYFOD olarak Fotograf sanatına gönül veren bu kadar geniş bir kitleyi her yıl katlanarak bir araya toplayıp Fotoğrafı sevdirerek sergi acmalarını kutlarım.Zeyfod Zeytinlide( 2002) kurulup bu kadar başarılı olmadığına göre,Bu başarı payı galiba Hekimliğindeki örnek calışmaları gibi Dr.Özkan ARIKANTÜRK ve yönetim kurulu üyelerinin diye düşünüyorum.
2000 yıllarının başında Fotoğrafın dersimi olurmuş,Fotoğraf sanatmıdır diyen bir kesimin karşısında ilk kez Edremit Belediyesi Sn.Tuncay Kılıc,ın himayesinde Fotoğraf Temel Eğitim dersleri verildi.İstanbul,Bursa,Ankara,dan önemli hocalar getirildi,Zeytinli Belediyesi himayesinde ZEYFOD kuruldu (2002) aynı yıl Burhaniye kaymakamı sn.Ertan himayesinde BURFOD kuruldu,Halk eğitim olarak eğitim dersleri verildi fakat ilgisizlikten bir yıl sonra KAFDER olarak unvan değiştirip Edremitten körfeze yararlı olmıya calışıldı 10 yıllık bir dönemde sağlık ve yer nedenleriyle sayğın bir konumda mazinin derinliklerine gönderildi.Geziler yapıldı,Sergiler yapıldı,Hatta kişisel olarak her festivalde,Dört mevsim ZEYTİN,Deve güreşleri,Körfezin Güzellikleri,Kazdağı ve Endemik Bitkiler ayrıca Dernek üyelerin Karma sergileri gerçekleştirildi ama Son sergide gördüğüm sanat ruhuna sahip kitle görememiştim.bu nedenden Burhaniye sanatseverleri kutlarım.Işık ve dostlukları daim olsun.
O günlerde Anoloğ makine kullanımı,Filimlerin banyo ettirme ve baskı zamanlamaları belki biraz caydırıcıydı sabırsız kişilerde,Şimdi Digital döneminin ve makinelerin kampanyalı satışları vede .bilgisayardaki Photoshop ile ham çekimleri güzelleştirme imkanları ,Fotoblok baskılar veya fark edilemeyen Türk iyenin en güzel doğasında güzeli aramakla ,hayal dünyamız yaşam felsefesine dönüşerek bu sanat dalına ilgiyi arttırmıştır.Ne mutluki Ressamlarda bu sanat dalının bir neferi olmaktadırlar. Cünkü kompozisyon ve ışık bilgisi iki sanat dalında ikiz kardeş gibidir.
Gönlüm istiyorki Karma sergilerin yanı sıra konulu ve özellikle bölgemizden Kişisel sergilerle ZEYFOD sergilerinde 55 inci sergidede buluşabilmek ümidiyle…….