Egzersiz, fiziksel sağlığın bozulmaması, korunması ve genel yaşam özgürlüğünün arttırılması amacıyla yapılan planlı, düzenli ve tekrarlı fiziksel aktivitelerin bütünüdür. Bedensel sağlığımız üzerine birçok olumlu etkisi vardır, bunlar; kas kuvvetinin korunması ve arttırılması, vücut düzgünlüğünün ve postürün korunması, yorgunluğun azaltılması, kalp ritminin düzenlenmesi, solunum kapasitesinde artış meydana gelmesi, vücudun su-tuz-mineral kullanımının dengelenmesine yardımcı olması, enerji gereksinimini yağları yakarak karşılama alışkanlığı getirerek metabolizmayı hızlandırması ve kilo alımını önlemesi, damar yapısına etkileri nedeniyle beyine olan kan akışının artışına bağlı olarak erken demans (bunama) ve unutkanlık gelişim riskini azaltması, olumlu düşünebilme ve stresle başa çıkabilme yeteneğini geliştirmesi, kendini iyi hissetme ve mutluluk halini oluşturması olarak sıralanabilir.
Spor aktiviteleri; yürüyüş, koşu, yüzme ve pilates gibi çeşitli egzersiz türleri, bireylerin ihtiyaç duyduğu şekilde planlanıp, uygulanabilir. Egzersiz, yalnızca fiziksel fayda sağlamakla kalmaz; aynı zamanda stresin düzelmesine, kronik hastalıkların iyileşmesine ya da ilerleyişinin yavaşlamasına yardımcı olur.
Hareketlilik ise bireyin fiziksel olarak aktif olabilme, günlük yaşamında kolayca hareket edebilme ve yerine getirebilme yeteneğini ifade eder. Hareketlilik, kasların, eklemlerin, kemiklerin ve sinir sisteminin koordinasyonlu çalışmasıyla sağlanmıştır. İyi bir hareketlilik, bireyin günlük yaşamının bağımsız ve konforlu bir şekilde sürdürülebilmesini sağlar. Ayrıca hareketlilik, esneklik, dayanıklılık gibi özelliklerin korunmasını sağlar.
Fiziksel aktivite, enerji kullanarak vücut hareketlerini anlatmak için kullanılan uluslar arası bir terimdir. En basit tanımı ile enerjiyi harcamak için vücudun hareket etmesidir. Fiziksel aktivite günlük yaşam içerisinde kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını arttıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanabilir. Yürüme, koşma, sıçrama, yüzme, bisiklet, çömelme-kalkma, kol ve bacak hareketleri, baş ve gövde hareketleri gibi temel vücut hareketlerinin tümünü ya da bir kısmını içeren çeşitli spor dalları, dans, egzersiz, oyun ve gün içerisindeki aktiviteler fiziksel aktivite olarak kabul edilebilirler.
Egzersiz ve hareketlilik birbirini etkileyen unsurlardır. Egzersiz yapmak, hareket etmeyi arttırmak ve vücudun fonksiyonel olarak düzenlenmesini sağlar. Özellikle düzenli yapılan esneme ve güçlendirilen egzersizleri, eklem hareket açıklığını arttırarak geliştirmeyi ve kasların öğrenmesini arttırır. Hareketliliğin artması, hem yaşlanmaya bağlı yaralanmaların önlenmesi hem de sakatlanma riskinin azaltılmasıta önemli bir rol oynar. Sağlıklı, rahat hareket eden, mutlu bireyler topluma örnek olup, ışık tutarlar.
Yorumlar
Kalan Karakter: