Herkese sağlıklı mutlu haftalar diliyorum. Bu hafta ağız ve diş sağlığının genel sağlığımız üzerindeki etkilerinden bahsedeceğiz. İhmal ettiğimiz küçük bir diş problemi bize ne kadar büyük sorunlar çıkarabilir? Farkında mıyız?
TEHLİKENİN FARKINDA MIYIZ?
Ağız sağlığımıza gereken önemi vermezsek kalp sağlığımızı riske attığımızın farkında mıyız? Bir diş kalp krizi sebebi olabilir mi? Kanserin sebebi kötü ağız hijyeni ya da bir diş çürüğü olabilir mi sizce? Sürekli kendinizi yorgun hissediyorsanız sizce bu dişinizde bir sorunun göstergesi olabilir mi? Grip ya da nezlenin sebebi kötü ağız hijyeni olabilir mi? Kan değerlerimizin bozuk olması sağlıksız dişler olabilir mi?
Evet tüm bu hastalıkların sebebi farkında olmadığımız yada farkında olup ihmal ettiğimiz bir diş problemi veya kötü ağız hijyeni olabilir.
PEKİ NASIL?
Ağız sağlığı bütün vücut sağlığı için çok önemlidir. Ağız ve diş sağlığı genel sağlığın bir parçasıdır. Kötü ağız hijyeni diş etlerinde iltihaplanmalara, dişlerde çürüklere yol açar. Zararlı bakteriler, kötü ağız sağlığına sahip bireylerde ağız yoluyla kan dolaşımına girer ve kan yoluyla vücudunuzun diğer bölgelerine yayılır. Eklemlerde, kalpte, beyinde ve diğer organlarımıza yerleşebilir, çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabilir. Kan değerlerimizi bozabilir. Kendimizi sürekli yorgun, halsiz hissedebiliriz. Çok sık grip nezle gibi üst solunum hastalıklarına yakalanabiliriz.
KALP KRİZİ VE KANSER! RİSK NE KADAR?:
Risk gerçekten çok büyük.
Geleceğimizi tehdit eden temel sağlık sorunları olarak görülen koroner kalp hastalıklarının da, kanserlerin de vücuttaki “iltihaplanma” süreçleri ile yakın bir ilişkisi vardır.
Diş ve diş eti hastalıkları kalp-damar hastalıkları, solunum yolu hastalıkları, ağız kanserleri için çok ciddi bir risk faktörüdür.
Ağız içi enfeksiyonuna sahip bireylerde, enfeksiyonun görülmeyen bireylere kıyasla yüzde 30 daha kalp krizine rastlanmıştır. İleri derecede diş eti iltihabı ve diş hastalıkları olan bireylerin sağlıklı bireylere göre kalp hastalığına yakalanma riski yüzde 25 daha fazladır. Yine ileri derecede diş eti iltihabı olan 50 yaşından genç erkekler sağlıklı hemcinslerine göre yüzde 72 daha fazla kalp hastalığına yakalanma riskine sahiptirler.
Ağız kanseri, acil müdahale gerektiren ciddi bir medikal durumdur. Kötü ağız hijyeni kansere yol açabilir. Ne yazık ki kötü ağız hijyenine sahip kişiler kansere davet çıkarıyor. İlerleyen evrelerde, ağız kanseri vücudun diğer kısımlarına yayılabilir.
Dişlerimizde oluşabilecek mekanik sorunlar, iltihaplanmalar, çürükler tüm yaşantımızı ve sağlığımızı olumsuz etkiler.
Diş hekimine gitmek için dişlerde herhangi bir problem oluşması beklenmemelidir.
Son olarak SAĞLIKLI DİŞLER, MUTLU GÜLÜŞLER DİLERİZ. Haftaya yeni yazımızda görüşmek üzere.
Haftaya: Peki ne yapmalıyız? Diş Hekimi Davut Ertan UYSAL
Soru ve görüşleriniz için: dt.ertanuysal@gmail.com
İnstagram : dt.davutertanuysal
Facebook : dt.davutertanuysal