Tüm Dünyada olduğu gibi ülkemiz de Corana Virüs ile mücadele etmekte ve gerekli tedbirler alınarak hastalığın kontrolsüz yayılımı önlenmeye çalışılmaktadır. Bu hususta toplum olarak bizlere çok büyük vazifeler düşmektedir. Tehlike artık kapımızda. Biliyoruz ki bu virüs bir şekilde ağız, burun, göz mukozası ile temas sonucu solunum yolu ile bulaşan ve akciğerlerimizi tutup solunum yetmezliğine ve sonrasında ölüme kadar götürebilen sonuçlar ortaya çıkaran bir hastalıktır. Bu salgın hastalığın yayılımını engellemek için bizler de kendi tedbirlerimizi almak zorundayız. T.C. Sağlık Bakanımız Dr. Fahrettin Koca tarafından bilim kurulu üyelerinin görüşleri de alınarak 14 Kuralını ortaya koymuştur. Basit ama hayati öneme sahiptir. Dikkatle OKUYALIM ve UYGULAYALIM.
1. Ellerinizi sık sık su ve sabun ile en az 20 sn boyunca ovarak güzelce yıkayın.
2. Soğuk algınlığı belirtileri gösteren kişilerle aranıza en az 3-4 adım mesafe koyun.
3.Öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burnu tek kullanımlık mendille kapatın. Mendil yoksa dirseğin iç kısmıyla ağzımızı ve burnunuzu kapatın.
4.Tokalaşma, sarılma gibi yakın temaslardan kaçınalım.
5. Ellerimizle gözlerimize ağzımıza ve burnumuza dokunmaktan kaçınalım. Biliyoruz ki bu hastalığın bulaş yolu ağız burun ve göz mukozası yoluyla olmaktadır.
6.Yurt dışı seyahatlerinizi iptal edin yada erteleyin.
7.Yurt dışından dönüşte ilk 14 günü evinizde geçirin ve ziyaretçi kabül etmeyin.
8.Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırın.
9.Kıyafetlerinizi 60-90 derecede normal deterjan ile yıkayın.
10.Kapı kolları, armatürler, lavabolar gibi sık kullandığımız el temasının çok olduğu yerleri su ve deterjan ile hergün temizleyelim.
11.Soğuk algınlığı belirtileriniz varsa yaşlılar ve kronik rahatsızlıkları olanlarla temas etmeyin ve maske olmadan dışarı çıkmayın.
12. Havlu gibi kişisel eşyalarımızı ortak kullanmayalım.
13. Bol sıvı tüketelim, dengeli beslenelim ve uyku düzenimize dikkat edelim.
.
14. Düşmeyen ateş, öksürük ve nefes darlığınız varsa, maske takarak bir sağlık kuruluşuna başvurun.
CORONA VİRÜS ALACAĞIMIZ TEDBİRLERDEN DAHA GÜÇLÜ DEĞİLDİR.
Unutmayalım ki bu mücadelede en önemli nokta Sağlık kuruluşları ve burada hizmet veren sağlık personelleridir. Bu hastalığın tedavisi için hastalar yoğun bakım ünitelerine ihtiyaç duymaktadır. Bu hastalığın kontrolsüz bir şekilde yayılımı engellenemezse; hastaların tedavisi için yoğun bakım üniteleri yetersiz kalabilir, hastalar hastanelere sığmayabilir ve belki de sağlık sistemi çökebilir. İşler telafisi olmayacak boyutlara gelebilir. Bu yüzden yetkililer gerekli tedbirleri almakta ve bu tedbirleri her geçen gün biraz daha artırmaktadırlar. Bizler de yetkililerimizin aldığı bu tedbirlere; daha büyük felaketler yaşamamak için uymak durumundayız. Bu dönemde sağlık kuruluşlarındaki yoğunluğun en aza indirilmesi ve sağlık personeli üzerindeki yükün azaltılması hem kendi sağlığımız açısından hem de sağlık sisteminin düzgün bir şekilde yürütülmesi ve salgının yayılımını konrol altına almak adına çok önemlidir. Bu dönemde sağlık kuruluşları bulaş konusunda en riskli yerlerdir! UNUTMAYALIM! Bu süre zarfında hem kendi sağlığımız hem de başkalarının Sağlığı için çok önemli bir sağlık problemimiz bulunmuyorsa sağlık kuruluşlarına özellikle hastanelerimizin Acil kısmına gitmeyelim mümkünse erteleyelim. Bizler Kendi tedbirimizi alalım.
Sağlıklı Güzel Günlerde Buluşmak Dileğiyle. Sağlıcakla Kalın.
dt.ertanuysal@gmail.com
instgram: dt.davutertanuysal