Herkese merhabalar. Site için yeni, benim adıma ilk olan bir yazı dizisiyle karşınızdayız. Buradan sizlere ağız ve diş sağlığının önemi, ağız ve diş sağlığımızın vücudumuzda ne gibi etkilere sebep olduğu, diş ve dişeti hastalıklarının nedenleri, diş ve dişeti sağlığı için neler yapmamız gerektiği yada neler yapmamamız gerektiği gibi konulara değineceğiz. Güncel tedavi yöntemleri Kısacası diş ve dişeti sağlığı ile ilgili merak edilen herşeyden bahsedeceğiz. Amacımız sizleri bilgilendirip ağız ve diş sağlığıyla ilgili bir farkındalık oluşturmak, güncel tedavi ve yöntemleri ile ilgili sizleri bilgilendirmektir. Bizi takip edin.
Ağız hijyenine ve diş temizliğine yeteri kadar önem veriyormuyuz:
Evet ağız ve diş sağlığımıza yeteri kadar önem veriyor muyuz sizce? En son ne zaman dişhekimi muayenesine gittiniz mesela? Yada herhangibir şikayetimiz olmadan hiç dişhekiminize muayene oldunuz mu? Dişlerinizi günde kaç defa fırçalıyorsunuz? Yada etkili bir diş fırçalaması yaptığınızdan emin misiniz? Diş ipi kullanıyor musunz?(Diş ipi de neymişJ diyenler var mı? ) Evet toplum olarak çoğunlukla diş ile ilgili bir şikayetimiz olmadan dişhekimi muayenesine maalesef gitmiyoruz. Diş ve diş eti hastalıkları ülkemizde ve dünyada en önemli sağlık sorunları arasındadır. Ancak hayatı doğrudan tehdit etmediği için gereken önem verilmemekte, problem bizim günlük yaşamımızı olumsuz etkileyecek rahatsızlık boyutuna geldiğinde çoktan iş işten geçmiş olmaktadır.
Yapılan araştırmalar diş fırçası ve diş macunu satış oranlarının gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında hala gerilerde kaldığımızı göstermektedir. Aslında birçoğumuzun ağızında fark etmediği ağız, diş veya dişeti problemleri, gizli çürükler olabilir. Önerimiz senede 2 defa diş hekiminize muayene olmanız. Ağız ve diş sağlığıyla ilgili gerekli tedbirleri almanız.
Ağız mikroorganizmalar ve zararlı bakteriler için vücudumuza açılan giriş kapısıdır:
Dişlerimiz besinleri çiğnememizi ve düzgün bir şekilde konuşmamızı sağlar. Aynı zamanda estetik bir görünüm ve gülüş için de önemlidir. Ağız vücuda açılan bir giriş kapısı gibidir, Zararlı bakteriler kötü ağız sağlığına sahip bireylerde ağız yoluyla kan dolaşımına girebilir ve kan yoluyla vücudunuzun diğer bölgelerine yayılabilir. Eklemlerde, kalpte, beyinde ve diğer organlarımıza yerleşebilir, çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Bu nedenle ağız sağlığı sadece düzgün konuşmak sağlıklı beslenmek güzel bir gülüşe ve ferah bir nefese sahip olmak için değil aynı zamanda bütün vücut sağlığı için çok önemlidir.
Ağız Sağlığı Genel Vücut Sağlığımız İçin Çok Önemlidir:
Ağız ve diş sağlığı genel sağlığın bir parçasıdır. Ağız sağlığının bozulması sindirim sisteminde; kalp ve damar sisteminde; beyin, böbrekler ve eklemlerde ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Damar tıkanıklarına, felçlere, diabet (şeker hastalığı) komplikasyonlarına, solunum problemlerine yol açabilir. Diğer yandan ağız içindeki bazı belirtiler de sistemik bazı hastalıkları işaret edebilmektedir. Aynı zamanda ağız hijyeni hamilelik döneminde anne karnındaki bebeğin gelişimi için bile çok önemlidir.
Erken Teşhis ve Tedavi Mümkün mü? Neler Yapılabilir?:
Yapılan rutin muayenelerde erken teşhis edilen bir dişeti hastalığı yada bir diş problemi; ciddi bir sistemik hastalığın belirtisi de olabilir. Erken teşhis ciddi bir sistemik hastalığın tedavisinde hayat kurtarıcı olabilir. Diş hekimine gitmek için dişlerde herhangi bir problem oluşması beklenmemelidir. Düzenli diş hekimi kontrolü ile koruyucu uygulamalarla ağız problemleri önlenebilir ya da en azından başlangıç aşamasında tespit edilip daha kısa süreli ve ağrısız tedaviler mümkün olabilmektedir. Diş çürüğünü erken tedavi etmek ilerlemiş vakalardan daha kolay ve daha ekonomik olabilmektedir. Geciktirilmiş diş tedavilerinde karşımıza yüksek tedavi maliyetleri çıkabilmekte, hastalarımız için daha zahmetli olabilmektedir. Bu ülke ekonomisi için de önemli bir durumdur. Modern dental teknoloji sayesinde, diş çürüğünü erken teşhis ve tedavi etmek kolaylaşmıştır. Tedavi süreci de ilerlemiş vakalara göre çok kısa süreli ve daha az rahatsız edici ve olmaktadır.
Son olarak Sağlıklı DİŞLER, MUTLU GÜLÜŞLER DİLERİZ. Haftaya yeni yazımızda görüşmek üzere.
Haftaya: Kötü Ağız Hijyeni Kansere Sebeb Olabilir Kalp Krizlerini Tetikleyebilir.
Soru ve görüşleriniz için: dt.ertanuysal@gmail.com
İnstagram : dt.ertanuysal
Facebook : dt.ertanuysal