İster okuldaki derslerde isterse LYS, ÖSS, KPS veya ehliyet bir çok sınava hepimiz girdik, girmeye de devam ediyoruz.Kendimiz sınava girme yaşını geçmişsek çocuklarımız sınavdan sınava koşturuyor.
İş, güç, sınav koşuşturmacası içerisinde bir an durup genel olarak yeryüzünde neden var olduğunuzu, yaşamanızın gayesini, yaratılışınızın sebebini, yeryüzünü ve bizi yaratanın bizden bir şey isteyip istemediğini, hayatınızın her anında karşılaştığınız iyi yada kötü, sevinç ya da üzüntü, kazanç ya da kayıp her bir olgunun anlamını hiç düşündünüz mü?
Hayatımız çoğu zaman hızla akan bir nehir üzerindeki bir yaprak gibi aslında..
Hayatınızda neye hükmedebiliyorsunuz? Dürüstçe cevaplayalım, kimin yarın neyle karşılaşacağınızı, yaşayıp yaşamayacağınızı bilen var mı?
Hepimiz sınav salonuna giren öğrenci gibiyiz aslında.Sınav kitapçıklarımız elimizde birere birer sayfaları çeviriyor, sorularla karşılaşıp, cevaplıyoruz.
Hayatımız soru kitapçığımızdır… Dünya Sınavın yapıldığı yer ve doğumumuz sınav salonuna girişimiz aslında.
Hepimizin sınav kitapçıklarımız yani hayatımız doğum ile birlikte elimize tutuşturulmuş durumda.
Şimdi her gün bir sayfayı açıyor ve 24 saat boyunca her anımız her yaşadığımız olgu bir soru olarak karşımıza çıkıyor.Hayatımız boyunca karşılaştığımız iyi veya kötü, zenginlik yada fakirlik, kazanç yada kayıp, yokluk ya da varlık, hastalık veya mutluluk, şöhret veya çocuklar velhasıl her şey aslında önümüze konulan sınav soruları.Her bir sınav sorusuyla karşılaştığımızda ne yaptığımız soruya verilen cevaplardır.
Nasıl ki okul sınav kitapçıklarında sayısal bölüm, sosyal, sözel bölümler, matematik, fizik, Türkçe, tarih vesair derslerden oluşan sorular varsa dünya sınavının soruları da, sahip olduğumuz ya da olmadığımız maldan, kazandıklarımız ya da kaybettiklerimizden, çocuklarımızdan, karşılaştığımız belalardan, hastalıklardan, sıkıntıdan, ferahlıktan, varlıktan yokluktan, şöhretten, makamdan, korkulardan, sevinçlerden yani hayatımızın her anında karşılaştığımız olgulardan, duygu ve düşüncelerden birer birer cevaplanmak üzere karşımıza geliyor.
Bu hayat sınavında cevapları yazacağımız bir cevap anahtarı yok.Sadece yaşıyoruz. Ancak her soru karşısındaki tepkimiz, çizdiğimiz yol, sözümüz, davranışımız ilahi bir kamera tarafından her anımız kayıt altına alınıyor.
Sınavda çıkan soruları nasıl cevaplayacağımız, nasıl davranacağımızı bize öğreten, cevapların sıralandığı, konuların anlatıldığı bir ders kitabı var.Kitabın adı Kuran’ı Kerim.
Kuran-ı Kerim’de anlatılan ders konularının pratik çalışması diyebileceğimiz insanın kendi hayatında nasıl uygulayacağı, karşılaştığı soruları nasıl çözeceği, neler yapması gerektiğini kendi hayatıyla uygulamalı olarak göstermiş olan Hz. Muhammed ise sınavdaki başarının yolunu gösteren bir yaşam kılavuzu, ideal örnek, öğretmendir.
Her bir insan önceden belirlenmiş kısa bir süreliğine dünyaya gönderiliyor.Süre dolduğunda her bir canlı ölüyor.Her bir canlının hayatı kayıt altına alınıyor.Hepimiz her bir davranışımızdan sözümüzden, yapıp yapmadıklarımızdan ömrümüzü nasıl tükettiğimizden dolayı hesaba çekileceğiz. Yani hayat sınavının sonuç belgesi mahşer günü kimimize sağımızdan kimimize solumuzdan verilecek.Dünya hayatında kendi yaptıklarımız ölümün olmadığı sonsuz süreli ahret hayatımızın kalitesini, sınırsız bir ödül ve mutluluk içinde mi yoksa sonsuz bir eziyet, ceza ve pişmanlık içinde mi olacağını belirleyecek.
Yüce Allah Kur’an da dünyaya sınanmak üzere gönderildiğimizi ve sınav sorularının hangi konularda olduğunu, sınavda başarı için yapmamız gerekeni defalarca ve açık açık bize anlatıyor.Buyurun bir kısmını birlikte okuyalım:
“Her canlı ölümü tadacaktır.Biz sizi felâketli günlerin getireceği belâlarla, refahın doğuracağı sıkıntılarla imtihan ediyoruz. Bizim huzurumuza getirilerek hesaba çekileceksiniz..”(Enbiya Suresi, 35)
İnsanların hangisinin daha güzel ibadet-amel yaptığını deneyelim diye şüphesiz biz yeryüzündeki şeyleri kendine has cezbedici güzelliklere sahip varlıklar olarak yarattık. ” (Kehf Sûresi- 7)
“Andolsun ki, içinizden hayatlarını ortaya koyarak, konuşarak, yazarak, hesapsız servet harcayarak cihad edenlerle, şer’î mükellefiyetlere riayet edenleri, sabrederek mücadeleye devam edenleri belirleyinceye, amellerinizi, davranışlarınızı görüp açığa çıkarıncaya kadar, elbette sizi imtihan ederiz.” (Muhammed, 31)
“İnsanlar, canlarıyla, mallarıyla ağır imtihanlardan geçirilmeden, sadece:“İman ettik” demeleriyle bırakılacaklarını mı sandılar?”.” (Ankebut, 2)
“…İsyandan, Hak yoldan sapmaktan, küfürden belki vazgeçerler diye, onları bazen refah, güvenlik ve nimetlerle, bazen de sıkıntı, korku ve felâketlerle imtihan ettik..” (A’raf, 168)
“O, amel (davranış ve eylem) bakımından hanginizin daha iyi (ve güzel) olacağını denemek için ölümü ve hayatı yarattı...” (Mülk Suresi, 2)
Bilin ki, mallarınız ve çocuklarınız sadece bir imtihan konusudur.. (Enfal Suresi, 28)
“Andolsun, mallarınız ve canlarınız konusunda imtihan edileceksiniz.” (Al-i İmran Suresi, 186)
“Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla, bir de mallar, canlar ve ürünlerden eksilterek deneriz…Sabredenleri müjdele..” (Bakara, 155)
Akıl sahibi kişi , sınav süresini yani ömrünü Allah’ın istikametinde en verimli kullanan kişidir.