FRANSIZ AKEDEMİSYENDEN MUSTAFA KEMAL ATATÜRK VE DÖNEMİN OLAYLARINA FARKLI BİR BAKIŞ : MUSTAFA KEMAL
MUSTAFA KEMAL-Poul Dumont.(Fransız Akedemisyen-Tarihçi)
Kültür Bakanlığı Yayınları-1993
Turkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 70.yıl anısına 1993 yılında Kültür Bakanlığınca yayinlanmis ,ilginç ve az bilinen bazı tarihi olayların yer aldigi okunmaya değer bir çalışma. Yazarı Fransız akedemisyen Poul Dumont.Tarihci akademisyen Dumont,çocukluğunun büyük bölümünü Istanbul'da geçirmiş,Istanbul Fransız Lisesinden mezun olmuş. Türk tarihi ve edebiyati üzerine 1966'dan bu yana yaptığı çalışmalarla tanınmış.1983'te yayinlanan" Mustafa Kemal" adlı kitabı 1984 yılında Fransız Tarih Akademisi "Tarih Ödülü"ne layık görülmüş. Dumont'un ödüllü bu çalışması 1993'te Büyükelçi Zeki Celikkol'un tercümesiyle Kültür Bakanlığı yayınları arasında yerini almış.Bu kitaba dönemin Kültür Bakanı Fikri Sağlar da önsöz yazmış.
Dumont'un bu çalışmasında Kurtuluş Savaşı öncesi,savaş dönemi,Cumhuriyetin kuruluşu ve bu dönemlerde gerçekleştirilen çalışmalar/yenilikler M.Kemal'in "asker,düşünür,kültür adamı,siyasetçi "bağlamında tüm ayrıntılarıyla incelenmiş .Tarih kitaplarında yer almayan,hatta tarih öğretmenlerinden çoğunun bile habersiz olduğu tarihi olaylar bu çalışmada ayrıntılı anlatılmış. Örneğin, 3 Mart 1918'de Rusya ile imzalanan barış antlaşmasından sonra bu antlaşmayı tanımayan ve 1916'da D.Anadolu'da elde edilen toprak kazançlarını silahla savunmak isteyen Ermeniler ve onlara destek veren Gürcüler ve Azerilerin oluşturduğu başşehri Tiflis olan "KAFKAS ÖTESİ KOMISERLIGI"nin kuruluşu,Osmanlı ile çatışmaları,daha sonra Türklere karşı koymaktan vazgeçen Azerilerin bu federasyondan ayrılışı,akabinde federasyonun çöküşü ve Ermeni,Gürcü ve Azeri olmak üzere üç ayrı cumhuriyetin kuruluşu ayrıntılı olarak anlatılmaktadır.
Yakın tarihimizin sıkıcıliktan uzak akıcı bir üslupla anlatıldığı okunmaya değer bir kitap.
Meraklısı belki sahaflardan bulabilir.Çünkü Bakanlıktan ya da kitapçılardan,kitap satışı yapan internet sitelerinden bulabilmek mümkün değil.
Yorumlar
Kalan Karakter: