GÖRKEMLİ HATIRALAR VE BURHANİYE
Görkemli hatıralar Serhan Asker’in programlarını her hafta sonu büyük bir beğeni ve yaşama enerji veren bir konumda izliyorum.. Bu arada birçok Edebiyat büyüğümüzü ve vatanseverlerimizi sayğı ile anmak hatırlamak gibi ve bu arada çevre bilgilerle Turizm elçiliği yapılıyor ve mutluyuz.
Gelelim 22 Pazar 2021 programın SUNAR SİTESİ ve Turizm çalışmalarına.
30 Ağustos’un 100. yıl kutlamalarına haftasında önemli bir açıklama tüm Türkiye’deki izleyenlerimize niçin gururla duyurulamadı, hâlbuki Yollar ve beton çalışmaları ön planda iken araya Kuvai-Milliye anıları birer anekdot olarak ilave edilemedi.(kuvva torunlarıyız diyen gururlara ne oldu )
Sunar sitesi merhum büyüklerimize saygım sonsuz yanlış anlaşılmasın. 3 Çınar'ın anılarını en iyi hissedebilen 68 kuşak öğrencisiyim. Acılı günleri kelimelerle anlatmam mümkün ama yeri değil.
Ben ihmal edilen gurur duyulmayan Uşaktan sonra Türkiye’nin ikinci gururu Kavai-Milliye anıtından bahsedeceğim. Üç nedenle bahsedeceğim.
Birinci neden BOROZAN EFE ve ARKADAŞLARI
(Daha öncede bir Burhaniye tanıtım programında Deliktaş görüntülerine kurban edilmişti.)
Aziz Nesin Bu gururlu gerçek öyküyü “BU VATANI KURTARANLAR” kitabında 10 sahife olarak yazmıştır. 30 Ağustos ve Kurtuluş günlerinde bunları anmayı beceremezsek TARİH-DOĞA-DENİZ –BURHANİYE tekerlemesine ihanet ediyoruz. Borazan Efe ve arkadaşları zeki bir hareketle Burhaniye Yunan tarafından yakılmaktan kurtulan Edremit körfezinin tek beldesiyse niçin bu özel haftalarda anlatmayı düşünemiyoruz.(Edremit Sebahattin Ali evi özentisiyle nasıl hemen SUNAR SİTESİ MÜZE ve önemli büyüklerin Rölyef veya Büstleri düşünebildi zeki bir hamle kutlarım.)
Anıtı ziyaret edenlerin ilk gördüğü sahne. Yıpranmış heykeller ve Kahramanları hatırlatan yazıların pirinç levhaları ve Kuvai milliye anıların mermer tabletleri okunmayacak ihmal edilmiş konumda.
İKİNCİ KONU. Eski dönem belediye başkanı aceleden yanlış bir konum seçtiğini itiraf ettiği BİR UÇAK. Altındaki yazı yine okunmuyor ve fotoğraf kareleri turizm elçiliği yapmıyor. Hâlbuki Kurtuluş savaş yılları Burhaniye’nin gururu, Para toplayıp bir deniz uçağını Ayvalık’ta hediye ederek liderlik yapmışlar.
Edremit halkı hemen arkasından devamını sağlamış ve EDREMİT girişi Atatürk-Efeler ve Uçak rölyefi anıtı ile bu anıyı gururla yaşatıyorlar. Uçak orada niçin hatalı düşünürsek,,Ayvalıktan araç ile gelen 100 kişiye sorun 99 kişi bu uçak nedir derken Hafıza Kuvvai milliye anıtını görmeden geçiyor. Bir kişi merak etse bile ana cadde yükseltisinden park yeri iptal kimse farkında bile değil. Anıtı incelemek içinde Burhaniye içinden kaç kişi geçmeyi ve bilinçsiz park etmeyi düşünüyor. Yolda anıtı tarif eden bir uyarı tabela dahi düşünülmemiş-Bizimköy müzesi bile bu konuda başarılı))
SONUÇ.., Uçak İskele meydanına taşınsa, Yürüyüş yolundaki ziyaretçiler öyküsünü okusa ve gururlansa, Hatta son yılların modası olan Damat ve Gelinler dış çekim özentisiyle önünde Fotoğraf çektirirken BURHANİYE Uçağı yazısı okunsa fenamı olur. İşte turizm hizmeti hazır.
Anıt bence Merhum Heykeltraş- Devlet sanatçısı Tankut ÖKTEM’İN son eseri ve Koleksiyon özelliğindedir. Pelitköy’deki Atatürk heykeli gibi bakımsız bırakmak haksızlık diye düşünüyorum.
Bu günlerde ATATÜRK konusuna sahip çıkan dostlarımız derken, Yürüyüş Yolları. Ağaçlarımızı konu ederken, İskele Oyun parkında son günlerde gerçekleşen Deniz kenarında ATATÜRK ve Çocuk heykeli gösterilemezmiydi, bence güzel bir gurur meselesi olmalıydı…..
ÜÇÜNCÜ KONU tekrar UÇAK. Burhaniye giriş ve Çıkışında Tatilcilerin bir konuyu açıklamalarında, Randevuleşmelerinde uçak iki adı olması hafızaları karıştırıyor mu?
Restaurant ve düğün salonu konusu artık gerçekleşmiyor fakat bizim Burhaniye Uçağı yıpranmış yerinde amacına asla uygun değil ve bence halkınızla, STK başkanlarıyla bir anket yapın sayın başkan görüşlerime hak vereceksiniz. Bakım ve yer değişimi gündeme alınmak için 2 yıldır ilginizi bekliyor.
Saygılarımla …
Yorumlar
Kalan Karakter: