İki denize kıyısı bulunan, tarihi ve doğal güzellikleri bakımından zengin Balıkesir’in, pandeminin etkisinin azaldığı bir yaz sezonuna hazırlanması amacıyla turizm Sezonu Hazırlık ve Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi.
Vali Hasan Şıldak başkanlığında Edremit’te bulunan Adrina Otel’de yapılan toplantıda turizm potansiyeli yüksek olan Balıkesir’de 2021 yaz sezonunda turizm alanlarının daha etkili ve verimli hale getirilmesi amacıyla mevcut sorunların belirlenmesi, çözüm üretilmesi ve Balıkesir’in rahat bir yaz sezonu geçirmesi hedefleniyor.
Tüm dünyada yaşanan covid-19 salgınından en fazla etkilenen sektörlerin başında gelen turizmde, salgının etkisinin azalışa geçmesiyle birlikte normal hayata yaklaşılan bu süreçte Balıkesir’in turizm bakımından gelişim göstererek önde gelen İller arasında yer alması amaçlanıyor. Toplantıda bu kapsamda yapılabilecekler değerlendirildi. Yaz sezonu yaşanacak hareketlilik ve nüfus artışı kaynaklı yoğunluğa karşı alınması gereken tedbirler, sektörün sorun ve beklentilerinin ortaya konulması için kamu kurumları ve belediyeler ile sektör temsilcileri bir araya getirildi.
Geniş katılımlı olarak gerçekleştirilen toplantıda akademisyenler, konaklama tesisi sahipleri ve yöneticileri, seyahat acentaları, turizm dernekleri ve odalar gün boyunca gerçekleştirilen oturumlarda sektörde yaşanan sorunları ve beklentilerini dile getirdiler, ayrıca turizm alanında atılması gereken adımlara ilişkin görüşlerini ifade ettiler. Her geçen gün daha fazla önem kazanan, bacasız sanayi olarak tanımlanan turizm sektöründe, konumu itibariyle ülkenin birbirinden önemli turizm alanlarına sahip olan Balıkesir’in hem ülke içinde hem de uluslararası düzeyde bilinirliğinin artması için yapılması gerekenler tartışıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Kültür ve turizm Müdür Vekili İlkay Karaağaç, sürdürülebilirlik ve yeni turizm akımlarına değinerek, Balıkesir’in doğal güzelliklerinin ön plana çıkarılarak ekoturizm ile sürdürülebilir turizm alanında ilerleme gösterilirse adından söz ettireceğini belirtti.
Program akışı kapsamında ilk oturumda akademisyenler sunum yaptılar. Burhaniye Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr. Muammer Bezirgan Covid-19 sonrası seyahat işletmelerinin yaşadığı sorunlar; Burhaniye Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Oğuzhan İlban konaklama işletmelerinin durumları ve yaşadıkları sorunlar, bölgenin eksikleri, çözüm önerileri; Balıkesir Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Doğdubay da koronavirüs salgınının yiyecek ve içecek sektörüne etkisi ve Balıkesir’e yansımalarını değerlendirdiler.
Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz yaptığı konuşmada tatilin bir ihtiyaç olduğunu ve nerede tatil yapılır, nereye gidilir dendiğinde akla Balıkesir gelmesi için ortak noktada buluşarak çalışmalar yapıldığını belirtti.
vali şıldak sunumlar ve konuşmaların ardından yaptığı konuşmada, Balıkesir’in çok geniş bir alana sahip olduğu ve incelemeye tabii çok fazla konu olduğunu belirterek, “Bu toplantının içeriğini önemseyen, katılım sağlayan bütün arkadaşlarımıza hoş geldiniz diyor, çok teşekkür ediyorum. turizm sektörü alanında dinamik olan, sahada faaliyet gösteren ve bu alanda çalışmalar yapan turizmcilerimiz ile birlikte olmak, karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak için biraradayız. Temennimiz, pandemi sonrası dönemde bu toplantı ile yeni sezon hazırlıklarını konuşarak, gerek kamu gerekse özel sektör olarak masanın karşılıklı taraflarının bir araya gelmeleriyle dertlerini, sıkıntılarını ve bunlara yönelik çözüm önerilerini aktarmalarıdır. Bu bir ön hazırlık toplantısı olarak değerlendirilmeli. Belki devamında çalışma grupları oluşturarak yerel yönetimler ve kamu idareleri ile birlikte sektörümüzü daha küçük ölçekli grup çalışmalarıyla süreci güçlendireceğiz. Öncelikle alan çok geniş. Söz edilecek, incelemeye tabi tutulacak çok fazla konu var ve bu konuların takibini yapacağız. İlin bütünlüğü çok önemli, bir bütün halinde koordinasyon içinde çalışılmasını çok önemsiyorum. Balıkesir 20 ilçesi ile geniş coğrafyasıyla farklı kültürel ve coğrafi özellikleri ile dağınık bir şehir. Biz bu dağınık yapıyı avantaja çevirmek adına bir üst kimlik geliştirmek zorundayız. Balıkesir vilayeti şemsiyesini daha genişletmek adına adımlar atıyoruz.” diye konuştu.
vali şıldak, ‘Güçlü Yanlarımızı İyi İşleyerek Planlamalıyız’
Balıkesir’in bir çok alanda zengin olduğunu belirten Şıldak toplantının amacının özel sektörlerle kamuyu bir araya getirmek olduğunu belirterek, “Balıkesir olarak birlikte hareket etmeliyiz, Ayvalık'ta bir adım atılırken, Erdek de o adıma iştirak etmeli. Dursunbey'de bir çalışma yapılırken Sındırgı'da da benzer yaklaşımların sergilenmesi bizi İl olarak amaçlarımızı ve dileklerimizi yaklaştırma konusunda çok daha güçlü kılacaktır. Balıkesir ne kadar tarım şehri ise bir o kadar da sanayi şehri, ne kadar sanayi şehri ise de bir o kadar turizm şehri. turizm alanında geniş potansiyele sahip olduğumuzu bu kısa süre içerisinde anlamak mümkün, yeter ki bunları iyi kanalize edip doğru ve planlı adımlarla, yaklaşımlarla sahaya yansıtabilelim. Ben buradaki sinerjiden herkesin birlikte hareket etme isteği içerisinde olduğunu görüyorum. Bizim de neler yapabileceğimizi, hangi adamları atmamız gerektiği, nasıl turizm şehri olabiliriz konusunda altyapı oluşturma konusunda bir strateji planı, eylem planı üzerinde çalışmamız lazım. Artık Balıkesir'in sahilinin sayfiye yeri olma sınırlarından kurtulması gerekir. Balıkesir'in kabuklarını kırması lazım, turizm alanında da kırması lazım. Yani Kazdağlarını, termal zenginlikleri, doğamızı, tüm zenginliklerimizi yansıtmalı, güçlü yanlarımızı iyi işleyerek planlamalıyız.” İfadelerini kullandı.
vali şıldak, ‘Farklılıkları Zenginlik Olarak Alana Yansıtabilirsek Kazanacağız'
Balıkesir’in zenginliklerini çeşitlendirecek çalışmaların devam edeceğini belirten vali şıldak, ‘Sağlık, spor ve kültür turizmi alanlarında da çalışmalar yapacağız. Termal kaynakların yönetilmesi konusunda da görüş birliği içerisindeyiz, yeni bir model oluşturuyoruz. Biz Türkiye'nin en batısında bir vilayetiz. İki denize de açılan bir yönümüz var, havalimanlarımız var. Bütün lokasyon avantajlarını inşallah kullanabilir düzeyde adımlar atabiliriz. Konaklama altyapısı konusunda iyileştirmelere ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Ulaşım alt yapılarımız giderek gelişiyor.” diye konuştu.
Pandemi sonrası dönemde iç turizmin yanı sıra artık dış turizmi de düşünme vakti geldiğini belirten Şıldak içe dönük bir şekilde ilerlemenin çok akılcı olmadığını ifade ederek, ‘turizm adına yeni yatırımların olmasının, doğa turizminin de geliştirilmesinin ileriye atılacak önemli adımlardan olduğunu düşünüyorum. Özellikle Avrupa'ya yöneliyorsak, çevrenin bakımlı olması gerekir.” şeklinde konuştu.
Pandeminin giderek yavaşladığını da sözlerine ekleyen Şıldak, “İlimiz pandemide iyi bir noktada ama yine de kişisel olarak tedbirlere uyulmasının devam etmesi gerekiyor. Tesislerden de aynı hassasiyeti bekliyoruz ama en önemli nokta aşılama. Balıkesir aşılama konusunda iyi bir durumda. Aşılamada sürecin başından beri Türkiye'de 3’üncü sıradayız. Sırası gelen bütün vatandaşların randevu alıp aynı gün aşı yaptırmaları gerektiğini söylüyoruz.” diye konuştu.
Marmara Denizinde yaşanan müsilaj olayının Balıkesir’i turizm noktasında etkilediğini belirten Şıldak, gerekli önlemlerin alınarak çalışmaların yapıldığını ifade etti. Yüzey temizliği yapıldığını ve bunun önemli bir çalışma olduğunu belirten Şıldak güneş ışığının geçirgenliği için bu çalışmanın denizdeki yaşamın devamlılığını sağladığının altını çizdi.
Balıkesir’in dinamik bir yapıya sahip olduğu için planlı çalışmanın önemli olduğunu ifade eden Şıldak bu çalışmaların çok önemli olduğunu, yeni sezonun kurallar çerçevesinde dolu dolu ve bol kazançlı geçmesini temenni etti.
Balıkesir turizm Sezonu Hazırlık ve Değerlendirme Toplantısına vali şıldak’ın yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Burhaniye Kaymakamı İlyas Memiş, Edremit Kaymakamı Turgay Ünsal, Gömeç Kaymakamı Akgün Corav, Gönen Kaymakamı Arslan Yurt, Havran Kaymakamı Enver Özdemir, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Tarık Hekimoğlu, Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanı Sg. Bnb. Sadun Özdemir, Ayvalık Belediye Başkan Vekili Merih Arslan, Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Marmara Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Uzuner, Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, Sanayi Ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Ali Aşuk, Küçük Ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme Birimi İl Müdürü Deniz Timurçin, Çevre Ve Şehircilik İl Müdürü Sadullah Özen, Orman Bölge Müdürü Birol Dündar, İl Tarım Ve Orman Müdürü Erkan Alkan, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Bürosu Koordinatörü Tülin Akgül, İl Kültür Ve turizm Müdürü İlkay Karaağaç, İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız, İl Sağlık Müdürü Serkan Kadir Keskin, İlçe Jandarma Komutanları, İlçe Emniyet Müdürleri, odaların ve turizm sektörünün temsilcileri katıldı.
Yorumlar
Kalan Karakter: