Op Dr. Sultan Buğday: “Kapalı ameliyat yöntemleriyle ağrı çok daha az hissediliyor”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op Dr. Sultan Buğday, jinekolojik ameliyatlarda kullanılan kapalı ameliyat yönteminin açık yönteme göre birçok avantajı olduğunu belirtti. Kapalı yöntemde hastaların operasyon sonrası çok az ağrı duyduğunu...

Op Dr. Sultan Buğday: “Kapalı ameliyat yöntemleriyle ağrı çok daha az hissediliyor”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op Dr. Sultan Buğday, jinekolojik ameliyatlarda kullanılan kapalı ameliyat yönteminin açık yönteme göre birçok avantajı olduğunu belirtti. Kapalı yöntemde hastaların operasyon sonrası çok az ağrı duyduğunu ve bir günde ayağa kalktığını belirtti.

Tıbbın birçok alanında son yıllarda daha çok kullanılmaya başlanılan halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen Laparoskopik Cerrahi yöntemi hakkında konuşan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op Dr. Sultan Buğday, bu yöntemin hem doktor hem hasta açısından sağladığı avantajları anlattı. Laparoskopik olarak yapılmasının hasta açısından oldukça konforlu olduğunu belirten Buğday, “Hastaları kapalı yöntemle ilk 24 saatte taburcu edebiliyoruz. Laparoskopik yöntemde ağrı çok daha az hissediliyor. Ertesi gün hasta ameliyat olmamış gibi hissediyor. Bağırsak fonksiyonları daha çabuk normale dönüyor. Açık ameliyatta evde iyileşme süresi 3 hafta, işe dönüş 1 buçuk ay iken kapalı yöntem ile ev içi iyileşme süresi 1 hafta işe dönüş süresi 15-20 güne düşüyor. Açık ameliyatta hastanede kalış süresi 2-3 gün iken kapalıda 24 saat sonra taburcu ediyoruz. Hastalar isterlerse kist ameliyatından sonra 10, rahim alındıysa 20, tüp bağlandıysa 5 günde işe başlayabilir. Hastalar için oldukça konforlu bir yöntem” dedi.

Fıtık riskini ortadan kaldırıyor

Buğday, kapalı ameliyatta fıtık riskinin neredeyse tamamen ortadan kalktığını belirterek, “Açık ameliyat sonrasında hastanın ağır kaldırması gibi durumlar riskli, fıtık olma ihtimali mevcut iken kapalı ameliyatta bu riskler neredeyse tamamen ortadan kalkıyor. Laparoskopide çok küçük kesiler olduğu için bu ihtimaller neredeyse yok. Operasyon 3 ya da 4 tane yarım-birer santim kesilerle yapılıyor. Neredeyse hiç kanama olmuyor. Kanama miktarı açık ameliyata göre kapalı yöntemde 3-4 misli daha az oluyor” diye konuştu.

Kamera yöntemi kullanılıyor

Operasyonun batın içini gösteren bir kamera ile yapıldığını belirten Buğday, şunları söyledi:

“Göbek deliğinde 1 santimetre kesik ile karnı görebilecek kamera yerleştiriyoruz. Geniş bir alanda kamera ile dönerek bağırsaklardan tutun karaciğer, rahim, yumurtalık, tüpler, mide tüm dokular incelenebiliyor. Rahim almanın kapalı yöntem ile yapıldığını bilmeyen bir sürü insan var. Çok yaygınlaştı. Açık ameliyat 45-50 dakika sürerken kapalı ameliyat da maksimum 1-1 buçuk saatte bitiyor. Kapalı yöntemle yumurtalıklar alınabiliyor, kistler, tüp bağlama işlemleri, rahim alınması, rahimin sarkıklığında toplayıcı ameliyatlar yapılıyor. Estetik anlamda da karında büyük kesilerin olmaması yara izi olayını ortadan kaldırıyor.”

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

banner144
SIRADAKİ HABER