Okumadan kurban etini yemeyin

Bursa Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğü, vatandaşları kurban seçimi, etlerinin değerlendirilmesi ve hayvanî atıkların bertarafı hususunda uyardı.

Okumadan kurban etini yemeyin

Bursa Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğü, vatandaşları kurban seçimi, etlerinin değerlendirilmesi ve hayvanî atıkların bertarafı hususunda uyardı.

Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğü, kurban bayramı için hazırlıklarını tamamladı. Vatandaşlara duyarlılık çağrısında bulunan Veteriner Hizmetleri Şube Müdürü Veteriner Hekim Barbaros Cihangir, kurban seçimi, etlerinin değerlendirilmesi ve hayvanî atıkların bertarafında dikkat edilmesi gereken hususları anlattı. Kurbanlık hayvan seçiminde kurban edilecek hayvanın kulak küpesi ve hayvan sağlık pasaportu olmasına, çok zayıf, yeni doğum yapmış ve gebe olmamasına, uzuvları tam, ağız, burun ve gözlerinde akıntı olmamasına, duruşu canlı, tüyleri parlak olmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Cihangir, özellikle sığırlar için 2 yaşını doldurmuş, halk arasında kapak atmak olarak bilinen birinci kalıcı dişlerin çıkmış olması şartı aranması gerektiğini söyledi.

“Kurban kesiminde mezbahalar tercih edilmeli”

Hayvan kesiminin belediyelerin mezbahahanelerinde, kurban kesimi için ruhsat verilen alanlarda tecrübeli kasaplar tarafından yapılması gerektiğini vurgulayan Cihangir, “Oluşan atıkların halk sağlığını tehdit etmemesi ve salgın hastalıkların önüne geçmek için mümkün olan yerlerde gömülüp üzerinin kireçle kapatılması, mümkün olmayan yerlerde ağzı bağlı poşetlerle çöp bidon ve konteynerlerine konularak kapağının kapatılması gerekir. Ekonomik değeri yüksek olan kırmızı et, hijyenik olmayan kesim ortamlarında ve amatör ellerde, daha sofraya gelmeden büyük ölçüde telef olmakta. Bu sebeple kurbanlık hayvanlar mutlaka mezbahalarda veya bu iş için tahsis edilmiş alanlarda kesilmeli ve parçalanmalıdır” diye konuştu.

Kurban edilen hayvanın her parçasının ekonomik bir değerinin olduğunu anlatan Cihangir, “Kurbanlık hayvanlardan elde edilen etler sıcak ve taze olduğu için kesimden sonra 14-20 C’de 5-6 saat bekletilip, buzdolabında en az 24 saat +4 C’ de dinlendirilmelidir. Böylece etin hem lezzeti hem de sindirilebilirliği artar” dedi.

Vatandaşları temizlik ve hijyen kurallarına dikkat etmeleri konusunda da uyaran Cihangir, bayram boyunca kurban etlerinden şüphe duyulması halinde 02242488870 numaralı telefon ile Büyükşehir Belediyesi’nde veya kesim bölgesinde görevli veteriner hekimlerinden destek alınabileceğini, bayram öncesi ve sonrasında da çalışmaların aralıksız devam edeceğini sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 25 Ağustos 2017, 18:20

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

banner144
SIRADAKİ HABER