Balıkesir Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi ilkleri yaşatmaya devam ediyor. BAÜN Tıp Fakültesi Kalp-Damar Cerrahisi bölümünde bir hastanın TAVİ yöntemiyle kalp kapağı kapalı şekilde değiştirildi. Balıkesir’de ilk olarak gerçekleştirilen kasıktan kalp kapağı değiştirime işlemini Doç. Dr. Ahmet Dolapoğlu, Doç. Dr. Eyüp Avcı ve Doç. Dr. Tarık Yıldırım’dan oluşan Kalp Takımı gerçekleştiriliyor.
Kalp kapağının ameliyatsız şekilde değişimini sağlayan TAVİ yöntemi Halil Topak isimli hastaya Balıkesir’de ilk defa uygulandı. Hastane Başhekimi Doç. Dr. Ahmet Dolapoğlu tarafından gerçekleştirilen operasyon sonrasında hasta Hilal Topak sağlığına kavuştu.
TAVİ yöntemini hastaya uygulayan ekipte yer alan Kardiyolog Doç. Dr. Eyüp Avcı yapılan işlemle ilgili açıklamalarda bulundu. Kapak hastalıklarında 75 yaş ve üzeri hastalarda TAVİ işleminin uygulandığını söyleyen Avcı, hastanın risk gereği bayıltılmadan lokal anestezi ile kalp kapağının değiştirildiğini ifade etti. Avcı, işlem sonrasında hastanın üç veya dört gün içinde taburcu edildiğine dikkat çekerek, bu tür tedavi yöntemlerinin artık BAÜN Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde başarıyla yapıldığını belirtti.
DOÇ. DR. EYÜP AVCI: “KAPALI YÖNTEMLE KALP KAPAĞI DEĞİŞTİRİLDİ”
BAÜN Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Doç. Dr. Eyüp Avcı TAVİ yöntemiyle yapılan uygulama hakkında şunları söyledi:
“Kalp damar hastalıkları şu an için dünyadaki en sık ölüm sebeplerinden birisi. Kalp hastalıkları olarak baktığımızda damar hastalıkları, ritim problemi ve kapak hastalıkları diye ayırabiliriz. Kapak hastalıkları daha çok çocuk yaşlarda geçirilen romatizmal ateş dediğimiz bir duruma bağlı oluşuyor. Ama yaşla beraber kalp kapaklarında kireçlenme oluşuyor. Toplumdaki yaşlı nüfus da giderek arttığı için yaşlılığa bağlı kapak hastalıklarını daha sık görmekteyiz. Onun için de bunlar önemli sorun arz ediyor. Aslında burada iki tane sorun var. Birincisi kapak hastalıklarında biz genelde cerrahi tedaviyi tercih ediyoruz ama bu tip hastalar daha yaşlı hastalar olduğu için cerrahi operasyon riski çok daha yüksek oluyor. Onun için yeni yöntemlerle kalp kapağı değiştirme yöntemleri var. Bunlardan bir tanesi TAVİ dediğimiz bir yöntem. Bu yöntemle hastamızın kalp kapağına kasıktan atardamara girip kalbin aort dediğimiz kapağına ulaşıyoruz ve buraya yeni bir kapak yerleştiriyoruz. Bunu da hasta entübe edilmeden, hafif bir şekilde uyuşturarak hem lokal hem de genel olarak hafif uyuşturarak yapıyoruz. Yani hastayı bayıltmadan bu işlemi gerçekleştiriyoruz. Genelde bu tip hastalar bize göğüs ağrısı, nefes darlığı şikayetiyle daha çok sık geliyorlar. Özellikle bu tip hastalarda bayılma olduğu zaman bizim hastalar açısından yüksek hayati risk teşkil ediyor. Bu açıdan bu operasyonu gerçekleştiriyoruz.”
DOÇ. DR. AHMET DOLAPOĞLU: “BALIKESİR’DE İLK KEZ HALİL AMCAYA UYGULANDI”
Kalp Takımı’nda görevli Kalp-Damar Cerrahı Doç. Dr. Ahmet Dolapoğlu ise TAVİ yönteminin Balıkesir’de ilk kez Halil Topak isimli hastada kullanıldığını belirterek şunları dile getirdi:
“Genelde uyguladığımız bu işlemi 75 yaşın üstünde eşlik eden ek hastalığı fazla olan hastalarda yapıyoruz. Örneğin şeker, hipertansiyon, ekstra kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği gibi hastalıkların olması bu tip operasyonu yapmakta yaşlı hastalarımızda tercih ediyoruz. Halil Amca da yaklaşık 10 yıl önce by-pass olmuştu. İkinci by-pass bu tip hastalarda yüksek risk teşkil eder. İkinci by-passta göğsü açmak yüksek risk teşkil ediyordu. Onun ameliyat riski yüksek olduğundan Halil amcaya biz kasıktan girip, aort kapağına yeni bir kapak koyduk. Oradaki kapak kısmını balonla ezip yeni bir kapak yerleştirdik. Halil amcaya 3 aylık bir ilaç tedavisi uygulayacağız. Ondan sonra normal yaşamına aktif bir şekilde devam edecek. Genelde işlem yaptığımızda hastayı üçüncü, dördüncü gün taburcu olacak hale geliyor, işlem başarıyla gerçekleştiğinde. İnşallah Halil amcayı da bir gün içinde taburcu etmeyi planlıyoruz.”
DOÇ. DR. TARIK YILDIRIM: “BALIKESİR’DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRMEKTEN MUTLUYUZ”
Kardiyolog Doç. Dr. Tarık Yıldırım ise işlemin Balıkesir’de ilk kez yapıldığına değinerek, “Bu işlem Balıkesir’de ilk defa yapıldı. Zaten bu işlem üçüncü basamak hastanelerde oluyor. Bizim gibi üniversite eğitim, araştırma hastanelerinde oluyor. Biz de Balıkesir’de bunu gerçekleştirdiğimiz için mutluyuz. Bu bir ekip, takım işi. Biz burada Kalp Takımı kurduk. Ekibimizdeki Ahmet Hocam kalp-damar cerrahinden, Eyüp Hocam kardiyolojiden ve ben bir takımız. Hasta geldiğinde biz hasta için en yararlı ne olduğunu öncelikle değerlendiriyoruz, daha sonra hastaya en uygun tedavi şeklini uyguluyoruz. Ekipçe oturuyoruz, tartışıyoruz sonucuna karar verdikten sonra da hastamıza gününü verip işlemini gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
(Suat Salgın)