Elin beyinde en geniş yer kaplayan organ olduğunu ifade eden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzm. Dr. Ali Şahabettinoğlu, kavrama, tutma, sıkma ve yazı yazma fonksiyonlarını sağlayan sinirlerin baskı altında kalmasının ise ileride felce sebep olabileceğini söyledi.
El ve el bileğinde çok sayıda kemik, eklem, tendon, bağ ve kasların bulunduğunu belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzm. Dr. Ali Şahabettinoğlu, anatomik yapısı oldukça karmaşık olan ellerin günlük hayatta çok fazla ve bir o kadar da hoyrat kullanıldığına dikkat çekti. Şahabettinoğlu, "El ve bileklerimizi gün içerisinde birçok travmaya ve tekrarlayan hareketlere maruz bırakıyoruz. Boyun bölgesinden çıkıp kol ve ellere dağılan üç sinirden biri olan median sinirin el bileğinde dar bir kanalda sıkışmasına karpal tünel sendromudur. El bileği sinir sıkışması kompleks bir problem olmakla birlikte, ellerdeki parmakların kavrama, tutma, sıkma, yazı yazma fonksiyonlarını sağlayan sinirlerin baskı altında kalması kuvvet kaybına ve felce dahi yol açabilir. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla rastlanan bu rahatsızlığa en önemli sebepleri el bölgesindeki tendonlardaki kalınlaşmalar, el bileğinin tekrarlayan hareketleri ve romatizmal hastalıklardır. El bölgesindeki iyileşmiş kırıklar ve tiroid bezinin az çalışması olabilir" dedi.
El bileği sinir sıkışmasının teşhisinde hastanın hikayesinin dinlenilmesi ve hekimin yapacağı ayrıntılı muayeneye ilaveten sinir iletim hızının ölçüldüğü EMG tetkiki gerektiğini ifade eden Şahabettinoğlu, "Ayrıca boyun bölgesinin muayenesinin de ihmal edilmemesi gerekir. İyi dinlenen hasta öyküsü, hastanın teşhisinin erken konulması, ayırıcı tanının iyi yapılması, uzun süre beklemeden tedaviye geçilmesi ve iyi planlanmış egzersiz programının tedavinin başarısını arttıran faktörlerdir" ifadelerini kaydetti.
Müzisyenlik, dokumacılık ve muhasebe gibi mesleklerde oldukça sık rastlanılan karpal tünel sendromuna karşı koruyucu önlemlerin de bulunduğunu belirten Şahabettinoğlu, "Çalışırken her 30 dakikada bir 3-5 dakika mola verilmeli ve çalışma sonrasında da kasları uzatıp esnetecek germe hareketleri yapılmasına özen gösterilmelidir. Bu rahatsızlığın tedavisinde manuel terapi ile oldukça başarılı sonuçlar da alınmaktadır. El bileği sinir sıkışmasının manuel terapisinde rahatsızlığın olduğu bölgeye birtakım germe, bastırma, döndürme gibi elle tedavi teknikleri uygulanır. Hastalığın derecesine göre 2 ile 10 seans arasında iyileşme gözlenir" açıklamasında bulundu.
Güncelleme Tarihi: 30 Eylül 2017, 12:01