CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, tarım politikalarındaki sorunların, üreticiyi borç batağına sürüklediğini belirterek “Çiftçiler, eskiden imece tarlasını sürmek, ekinini biçmek, harmanını kaldırmak, ürününü toplamak için yapardı. Şimdi, borçlarını ödemek için imece yapıyor” dedi.
CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı Balıkesir’in Bandırma ilçesi kırsal mahallesi Yeniyenice’de çiftçilerle bir araya geldi. 2024 yılında çiftçilerin ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını anlatan CHP’li Sarı, 2025 yılının da umut vermediğinden söz etti.
“ÇİFTÇİMİZ EMEKLERİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR”
CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, çiftçilerle yaptığı toplantıda, 2024 yılının tarım açısından zor geçtiğini ifade etti. Sarı, “Domates, buğday, mısır, karpuz gibi ürünleri yetiştiren çiftçimiz, iş bilmez politikalar nedeniyle zarar etti. Domates fiyatları 3,25 TL’den başlayarak 1,5 TL’ye kadar düştü. Çiftçilerimiz, tarladaki ürünün bedelini hâlâ tahsil edemedi. Çiftçimiz bir yandan işçi parasını ödemek için bankalardan kredi çekiyor, diğer yandan bu kredilere faiz ödeyerek zararı katlanıyor,” dedi. Domates, buğday, mısır ve ayçiçeği gibi ürünlerin üreticileri, emeklerinin karşılığını alamadı. İhracat yasakları, düşük fiyatlar ve taahhüt edilen ödemelerin yapılmaması çiftçiyi mağdur etti. Domates fiyatları 3,25 TL’den başlayarak 1,5 TL’ye kadar düşerken, birçok üretici yıl sonunda hâlâ parasını alamadı.
BORÇLARA KREDİ İLE TAKLA ATTIRIYORLAR
Sarı, çiftçilerin borçlarını çevirmek için yeni bir imece yöntemi geliştirdiğini vurguladı. Çiftçilerin borçlarını birbirlerinden aldıkları kredilerle kapattığını belirten Sarı, “Köylüler artık tarlada değil, borçlarında imece yapıyor. Borçlarını takla attırarak ayakta kalmaya çalışıyorlar. Bu tablo, çiftçimizin içinde bulunduğu çaresizliğin bir göstergesidir” dedi.
İTHALAT POLİTİKALARINA TEPKİ
Tarımda ithalat politikalarının üreticiyi zarara uğrattığını belirten Sarı, “Mısır üreticileri için 10,60 TL olarak açıklanan fiyat, ithalat vergilerinin düşürülmesiyle 7,5 TL’ye kadar geriledi. Tarım Bakanlığı, üreticiyi değil tüccarı ve ithalatçıyı düşünüyor. Çiftçimizin emeği heba oluyor” ifadelerini kullandı.
Serkan Sarı, Tarım Kredi Kooperatifleri ve bankaların yüksek faiz politikalarına dikkat çekerek, “Bugün kredilerini ödeyemediği için kırmızı çizgi yiyen çiftçimiz, artık yeni kredi bulamıyor. Devlet destekleri ise zamanında açıklanmıyor veya hesaplara yatırılmıyor. Çiftçimiz, faiz cenderesine sıkışmış durumda. Bu tablo, tarımın geleceği için çok tehlikeli bir noktadır” dedi.
TARIM POLİTİKALARINDA REFORM ÇAĞRISI
Serkan Sarı, çiftçilerin sorunlarının çözümü için acil eylem planı gerektiğini belirtti. “Tarım Kanunu’nda belirtilen milli gelirin %1’inin destek olarak çiftçiye verilmesi gerekiyor. Kredilerin yeniden yapılandırılması, destek ödemelerinin zamanında yapılması ve taahhüt fiyatlarının bir an önce açıklanması şart. Çiftçimiz, ne ekeceğini, nasıl ekeceğini bilemez hale geldi. Tarım Bakanlığı bu konuda sorumluluk almalı” diye konuştu.
“BU SORUNLARI MECLİSE TAŞIYACAĞIM”
Sarı, çiftçilerin taleplerini meclis gündemine taşıyacağını belirterek, “Üreten kalkınan bir Türkiye’yi hep birlikte inşa etmek zorundayız. Çiftçimizin emeğinin karşılığını alabilmesi, hepimizin ortak sorumluluğudur. Sorunlarınızı mecliste dile getireceğim ve çözüm bulmak için elimden geleni yapacağım” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: