Sayın doktor…
Madem bu memleketin çocuğusun görevini yapsaydın
Mesleğinin gereklerini yapmak yerine basına parmak sallamakta neyin nesi ?
Hem yasal, hem de insani olarak görev yetki ve sorumluluklarını yerine getirmekte kusurlu davrandığınız iddiaları karşısında kendinizi savunmak yerine basına parmak sallamak ve basın mensuplarına ayar vermeye kalkmak, aba altından sopa göstermek size yakışıyor mu? Bu üslup ve tavrınız meslek ahlakı ve etik değerler bir tarafa, insani hasletlerle ne kadar bağdaşmakta. Halkın haber alma hakkını kullanmasının önüne geçmeye çalışmanın yasalarda suç sayıldığını sizler herkesten çok daha iyi bilirsiniz.
Vatandaşımızın, hem de hamile bir anne adayının maruz kaldığını iddia ettiği kötü muamele iddiaları karşısında takındığınız tutumunuz, saldırgan eylem ve söylemleriniz göz önünde bulundurulduğunda iddiaların sanki hiçte yersiz olmadığını tüm çıplaklığı ile gözler önüne seriliyor. Elbette ki bu duruma üzülerek şahit olduk. Sesinizin çok çıkıyor olmasının altında, sosyal medya üzerinden yaptığınız paylaşımda son derece agresif olduğunuza da tanık olduk. Bunun savunma refleksin den öte bir şeylerin üzerini örtme gayretinde olunduğu izlenimine kapılmamak elde değil. Bağırıp çağırarak, basına parmak sallayarak, basın mensuplarının sindirilemeyeceği gerçeğini asla göz ardı etmeyin. Halkın haber alma özgürlüğünü engelleyemezsiniz Bu sizin suçluluk psikolojisi içinde olduğunuzu gösteriyor.
Tüm bu yaşananlar karşısında bizden size küçük bir hatırlatma.
Her mesleğin kendine has bir ahlâkı vardır. Meslekler arasında tıp ve tabip ahlâkı hepsinden ayrı bir yere ve öneme sahiptir.
Uzun yıllar sağlığın ve insan hayatının öneminden dolayı bu konu üzerinde fazlaca durulmuş ve sayısız eserler yazılmıştır. Tıp ve tabip ahlâkı ile ilgili ilk ve en önemli metin, Hippokrates’in ahlâkî ilkeleridir. Tıp tarihinde “hipokrat yemini” diye bilinir.
Okulu bitiren ve hekimlik mesleğine başlayanlara HEKİMLİK ANDI içirilir.
Literatürde iyi bir hekim olmanın 4 temel etik kuralı olduğuna yer verilmiştir. Bunlar Özerklik, Zarar Vermeme, Yararlılık ve Adalet’tir.
Kaynaklarda "İyi bir hekim; sadece hekimlik mesleğinin gereklerini teknik ve bilimsel anlamda yerine getiren kişi değildir. İyi bir hekim; aynı zamanda bu meslek için kutsal olan etik değerlere önem veren, hastalarına bu değerlerle yaklaşmayı bilen, bilimsel ve çağdaş bir sorumluluk anlayışı ile mesleğini icra eden hekimdir" denilmektedir. Hiç kimsenin hele hele bir kamu görevi icra edenlerin bağırıp çağırma, parmak sallama lüksü yoktur.
Temel insan haklarını bir kez daha hatırlatırız. Kamu hizmetlerinden yararlanmak isteyenlere karşı duyarlı davranmak vicdani, ahlaki ve kanuni görevleriniz arasındadır.
Kamu görevlileri eğer görevlerini layıkıyla yerine getirmekte kusurlu davranırlarsa bunun da yasal olarak müeyyideleri vardır. Yöneticiler eliyle bu müeyyideler elbette ki tüm kamu görevlilerine uygulanır. Vatandaşımızın hizmet almasının önündeki engeller yine kamu gücü tarafından ortadan kaldırılarak vatandaşlarımızın en temel hakkı olan sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkını kullanmaları sağlanır. Tıpkı şimdi olduğu gibi. Bizden söylemesi...
Yorumlar
Kalan Karakter: