Havran doğumlu şairlerin babası Halil Soyuer’in adına yıllar önce yapılan park iptal olunca, yenisini bekleyen sanat ve şiir severler önce mutlu oldular, sonra...
Eski adı Çam Kafe olan ve yıllar önce Kocaseyit heykelinin içinde bulunduğu çay bahçesi, yönetimi tekrar Havran Belediyesi’ne geçince, bir şiirinden esinlenerek “Halil Soyuer Santral Parkı” ismi verildi. (Kahve ziyaretinde Halil Soyuer ismi sorulduğunda yeterli bilgi alınamamaktadır.)
Fakat Ocak ayında, Şair Halil Soyuer anma etkinlikleri ve Şiir Günleri yaklaşırken, bazı ufak gibi gözüken konular önem taşımaya başladı. Şair kelimesi, Halil Soyuer’in başlangıç unvanı olarak mutlaka yazılmalıdır. (Kent müzesinde tanıtım biyografisi olmayışı da Kültür Bakanlığı görevlilerinin gözünden kaçmış olmalı. Ziyaretçilere kimdir sorusu sadece kısa ve öz olarak “Havranlı şair” denilmektedir.)
PTT yanı ve marketin bulunduğu sokak başında tanıtım kitabesi, araç parklarından dikkate çekmemekte ve o sokak tabelası yüksek olduğu için anı fotoğraflarında çıkmamaktadır.
Hatta, yağmurluk etekleri ve yan kuşaklarda bestelenmiş şiirlerin şarkı isimleri yazılarak daha anlamlı bir tanıtım yapılabilir. Çay bahçesi, Havran ziyaretine gelenlerin sanat buluşma merkezi haline getirilerek, küçük dokunuşlarla turizm konusunda yararlı bir hamle yapılmış olacak ve örnek bir vefa gösterilecektir.
Havran’da müze tanıtım yol tabelaları, araçların konumuna göre yükseklik ve okunma problemi olmasına rağmen aynı standart özellik, Halil Soyuer ziyaretine gidecek sanat dostları için mezarlık yanı veya giriş kapısı ile bilgilendirilme yapılabilir diye düşünüyorum.
Halil Soyuer eserleri, üniversitelerde tez konusu yapılırken, şiirleri Fransızca, Farsça ve İngilizceye çevrilmiş ve Balıkesir fahri hemşerisi olduğu halde, Balıkesir’de vefa meclisi, kent konseyi ve Bayşat (şairler ve yazarlar derneği) bilgilendirildiği halde, en ufak bir tanıtım yapılmaması, bir park ismi veya adına bir etkinlik olmaması merak edilecek bir konumdadır.
(Haşmet Demirbil)
Güncelleme Tarihi: 09 Aralık 2024, 21:50