Türkiye’nin Ve Balıkesir’in Gururu 3 İsim

Türkiye’nin Ve Balıkesir’in Gururu 3 İsim

Havran Balıkesir,in kültür günlerinde parlayan yıldızı olabilecek kadar şanşlı bir tarihe sahip(1980 Yıllarından sonra OSMANLI  değer verip onarıp güzelleştirince ,Edremit Kadılığına bağlı köy olarak buraya”” Huriler diyarı”” anlamına gelen HAVRAN ismini vermişler ama tanıtım eksikleri mevcut diye düşünüyorum(Mitoloji-Arkoloji ve Turizm)…Tarihin  Bergama,Antandros,Assos kadar ünlü TRUVA şavaşıyla irtibatlı THEBAİ (Kilikya) harabelerinin kazı çalışmalarından başlarsak,Eybek efsanesi.,Barajı(Motor ve yelken gezileri yapılabilir) ve Yarasa mağaraları güncellerinin yanında bölgenin tek Kent Müzesi,Atatürk-Kocaseyit anıları  ile Osmanlı Terzizade konağı(İst.Boğaz konaklarının eşdeğeri),hatta anılması unutulmuş Kurtuluş savaşımızda İngilizlerin Deniz altısını esir alan Topçu Ömer çavuş,Tarihi evleri ile sessiz kent.Havran Bilim ve Teknoloji Merkezi  ve Bölgede Osmanlı tarihinin belgeseli Havran mezarlığı ve koynunda barındıran Şair,Gazeteci,Yazar gururumuz 270 şiiri bestelenmiş, şarkıları dillerimizden düşmeyen ,eserleri Kalplerimizde Yunusça sevgiyi aşılayan Havran doğumlu Halil SOYUER……..

1991 yılında 12,dünya şairler kongresi-Yunus Emre’ye Saygı kurultayında. İstanbul-Tarabya- Grant Hotelde Türkiye’mizi Duayen şair olarak temsil etmiş ve Kendi eseri Yunus EMRE şiirini seslendirmiştir

Yaşasaydı 2023 Aşık Veysel anma yılını Tüm dünya ve Türkiye’mizde kim bilir ne coşkulu şekilde kutlamalar gerçekleştirir(.Körfezimizdeki Yaşar-Sabiha Serin çifti bunu Doğu illerinde çok başarılı etkinliklerle kutladı, aynı coşkuyu Halil Soyuer içinde planladıklarını duyum alıyorum.)

GAZETECİ ÖZELLİGİNİ BEKİR ÇOŞKUNUN ANILARINDAN ALINTI YAPTIM SİZLER İÇİN….

“””Ben Halil Soyer’in önce adını duydum. Stajyer polis muhabiriydim ben o zamanlar da basında efsane isimdi. Dilden dile Halil Soyuer adı dolaşırdı. Herkes onun bir yönünü anlatırdı. Böyle uzun uzun merak ettim onu. Sonra bir gün Emniyet sarayının kapısında duruken, uzaktan Halil Soyuer’in geldiğini söylediler. Ben Halil SOYUER,i  iki metre boyunda,uzun yüzlü,sarı şaçlı,yeşil ğözlü olarak düşünüyordum.Baktım tam tersi,ufak tefek.sevimli,inanılmaz şirin bir adam  gözüktü…Sonra geldiler,bize selam verdi…Tabii ben o günden sonra Soyuer’i izlemeye başladım….O bir ayaklı okul gibi oldu benim açımdan…Ben uzun yıllar Soyuer,e yaklaşma cesaretinde bulunamadım..Yani belki 5-6 sene .daima uzaktan izledim.Çünkü SOYUER,e yaklaşıp konuşmak zor bir işti…..

14.02.1996 yılında Balıkesir Belediye başkanı Sami Gökdeniz başkanlığında, Meclisin 500 sayılı kararıyla  “BALIKESİR FAHRİ HEMŞERİSİ” Ünvanı karar alınıp plaket taktim edilmiştir,

1 Temmuz 2021 tarihinde Yeni Mahalle Belediye başkanı Fethi Yaşar Ankara’nın Elit bölgesi Batı kentte yeni gerçekleştirilen bir parka Halil Soyuer ismini vererek görkemli bir açılış yapmıştır. Havran, da Çam kafe ve PTT yanı caddeye yaşarken ismi verilmiş ve burada bir tanıtım kitabesi mevcud fakat Araç park etme yasağına plastik dubalar yetersiz olduğu için Havran ziyaretçileri fark edememektedirler. Dönem Bld. Başkanı Emin ERSOY baharda yakışır bir gezi yolu proje çalışmaları inceleme ve değerlendirme çalışmalarını Balıkesir Kent konseyi. ile beraber yürütmektedir.(Bu konuda en büyük destek Kent Konsey Başkanı Mürsel Sabancı’dan gelmektedir. Terzizade Konağındaki ilgi ve başarısını bu konuda göstereceği inancındayım)

1937 yılında Ankara gençlik parkında Âşık Mahsuni ile Şiirsel atışma gecesi çok büyük beğeni ve Türkiye’mizde şairler arasında yankı uyandırmıştır. Gerek yazma, konuşma, pratik cevap ve insan sayğın ilişkileri konusunda. Duygusal yaklaşımı Sanat ve Siyaset Dünyasında çok beğeni toplamış, Dönem başkanı İsmet İnönü tarafından takdir görmüştür.

Şair, Nazım Hikmet, Yusuf Ziya Ortaç Faruk Nafız Çamlıbel, Aşık Mahsuni,Prof.DR.Abidin Kumbasar,Bekir Çoşkun gibi bir çok edebiyat dünyasındaki değerler ile Kuvai-Milliye yıllarının unutulmaz anıları,Yazı,roman ve şiirleri vardır.(Ankara kabadayıları  geniş yankı uyandırmıştır.)

Halil Soyuer bestelerinin gecelerine katılır. Şiirleri ve espirileri ile renk katarken, izleyici rekorları kırılırdı. Yer bulmak mesele olduğu bir gece Balıkesir Millet Vekili Sayın Yırcalı böyle bir kalabalığı ancak Balıkesir Sdatyumunda gerçekleştireceği sözü vermiş fakat kısmet olmamıştır.

Ne ğüzel tanımlamış Prof.Dr. Abidin KUMBASAR Halil SOYUER, İ    “” Soyuer bir çınardır ününe ulaşılmaz/Gönül zenginliğine erişilmez aşılmaz/Doruklarda dolaşır, zirvelere erişir /Sanki şiir yazarken, sözcüklerle şevişir “”

Vefatından sonra Kızı(Ankara Emniyet Müdürü)Nursel Soyuer Gündüz büyük bir vefa örneği göstermiş, babasının yaşam öyküsünü kaleme almış 2007 yılında 448 sahife Anı-Biyoğrafi olarak SAKÜDER KÜLTÜR YAYINLARI (Ankara Sanat ve Sanatkarlar Toplulugu Kültür Derneği) başkanı ve editörü Ali ESER ilgisiyle yüreğimize dokunacak bir kitabı edebiyat dünyasına kazandırmıştır.

KALPLERİMİZDE YUNUSCA SEVMEK DUYGULARIYLA ŞAİR VE GAZETECİ HALİL SOYUER-1991-2004

Kısaca tanımlarsak,4 Ocak 1921 de Balıkesir-HAVRAN ilçesinde dünyaya geldi.1940 yılında Balıkesir Lisesini bitirdi.1944 yılında Memuriyet göreviyle Ankara’da yaşamıya başladı.1947 yılına kadar Halk evlerinde Dil ve Edebiyat  Kolu Başkanlığını yürüttü.1955 yılında memuriyetten istifa ederek. Ulus gazetesinde başlıyan Sarı kart Basın hayatı ile 1984 yılında emekli oldu… Son yılları Havran ve Edremit,te anıları doludur ve Koyu bir kaz dağı hayranıydı.17 Ocak 2004 yılında vefat etti ve 2022 yılında vefat eden Oğlu Motor dünyasının duayeni Emrah ile şiirler dünyasında koyun koyuna yatıyor.

Şiirleri,İngilizce,Fransızca,Farscaya çevrilmiş ve sanat hayatı,Erzurum Atatürk üniversitesi ve Elazığ Ünüversitesi Fen ve Edebiyat bölümlerinde doktora tezi olarak ele alınıp kitap olarak yanlanmıştır,

Dillerden düşmiyen bestelenmiş eserlerini okuyan sanatçılarımızdan bir kısmı.Zeki Müren,Avni Anıl,Yıldırım Gürses,Selami Şahin,Selahattin İçli,İnci Çayırlı,Tülin Korman,Bedia Akartürk.Saniye Can,Necdet Tokatlı Oğlu,Semra Atalay.,Bedirhan Gökçe,Emel Sayın,Yüksel Uzel,Gülden Karaböcek,….

Halil SOYUER  GÜFTELERİNDEN ÖRNEKLER..

Hançeri aşkınla ey yar / İzmir benim Van benim Şeref benim Şan benim/ Cümle şarkılar yarım gözlerinde bu akşam./Bir geceye ömür verilir Kanlıcada / Gönül dağlarıma kar yağdı yazın / Hasta ğönlüm ağladıkça derdime derman mı var / Sanki bir ses derinden hasret muhtemel diyor / Yıllar bitecek.bitmiyecek bizde bu sevda / Mevsimler Aynıdır,çiçekler başka /Akşam olur gizli gizli ağlarım /Gideceğin yere benide ğötür / Sevği çiçekleri açtı bu mevsim / Gidenler benden gitti ellerin telaşı ne /Böylesine aşk nerde ğörülmüş / Dün gece Yunus girdi rüyama onu gördüm / Ateşmisin yakıyorsun bakınca / Hasta gönlüm inledikçe derdime derman mı var. / Derdinlen dillere düştüm düşeli /Özlerde ararsan bulamazsın artık beni / Ne olur üzülme başa ğelene / Bal diye yedim zehrini taç eyledim kahrını /Gönlümdeki yangınla tutuşmuş yanıyorsun /Git artık istemem sendeki bahar bendeki kışa değmesin / Bak iste güzelim mevsim ilk bahar / Gönlümü düşürdüm sende gezerken / Hiç gelip sordunmu halin nedir diye / Yakardım cihanı senin uğruna / Gönül belası / Gelince

Güncelleme Tarihi: 15 Ocak 2024, 17:58

Körfezde Haber®

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

banner144
SIRADAKİ HABER