Tekeli, İzmir Ekonomili tasarımcıların çalışmasıyla yeni haline kavuşuyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Tasarım Araştırmaları Merkezi (EKOTAM) bünyesinde gerçekleştirilen “Tekeli Beldesi Kent Meydanı ve Çevresi İyileştirme” projesiyle belde yeni görümüne kavuşacak.
İzmir Ticaret Odası Organize Sanayi Bölgesi (İTOB) desteğiyle yapılan çalışmalarda, yörük köyü özelliği taşıyan Tekeli, yerli ve yabancı turistlerin yeni çekim merkezi olacak.
Projenin yürütücülüğünü üstlenen İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yazgan Bulgun, bölgenin yeniden yapılanması için Mimarlık, İçmimarlık ve Çevre Tasarımı, Görsel İletişim Tasarımı, Endüstriyel Tasarım bölümlerinin öğretim görevlileri ve öğrencilerinden oluşan büyük bir tasarım ekibinin çalıştığını söyledi. Prof. Dr. Bulgun, projenin 4 ayda tamamlandığını, iyileştirme çalışmalarının en kısa zamanda başlayacağını belirterek, “Çalışmalarımızı araştırma, analiz ve tasarım olmak üzere 3 aşamalı yürüttük. Bu süreçte, anket ve sözlü görüşmeler yaptık. İhtiyaç analizleri, arazi gezileri, ölçüm ve keşifler yaparak meydan ile meydana bakan cephelerde kentsel ve mimari tasarım iyileştirmeleri gerçekleştirdik. Bu iyileştirmeleri içeren konsept proje önerildi” dedi. Prof. Dr. Bulgun, proje ekibinde, öğretim görevlileri Yrd. Doç. Dr. Altuğ Kasalı, Yrd. Doç. Dr. Aslı Ceylan Öner, Yrd. Doç. Dr. Gökhan Mura, Yrd. Doç. Dr. Markus Wilsing, Yrd. Doç. Dr. Onur Mengi ile öğrenciler Mehmet Sadık Aksu, Mustafa Barışcan Uktay ve Seda Tancuay’ın yer aldığını ifade etti.
‘Yörük ruhunun yansıdığı tasarımlar’
Tekeli Beldesi Meydan’ının Yörük köyü pratikleri doğrultusunda planlandığını, kafe ve büfelerin yer aldığı alana ek olarak oturma ve yeme-içme mekânlarının oluşturulduğunu kaydeden Prof. Dr. Bulgun, şunları söyledi:
“Ahşap masa ve sandalyelerle meydan içerisindeki oturma alanlarının kapasitelerinin arttırılması amaçlandı. Atatürk büstü, meydanın doğu kanadında merkeze bakacak şekilde konumlandırıldı. Alandaki güneşlenme ve mikro-klimaya uygun, Arap Yasemin, Petunya, Sarmaşık gibi bakımı kolay, renkli bitkilerin kullanılması planlandı. Dükkân cepheleri birbirileriyle uyumlu olacak şekilde yeniden tasarlandı. Farklı dükkânlar için farklı tabela ve yazı renkleri seçildi.”
‘Kültür ve ticareti buluşturan meydan”
Belde pazarında kolay kurulup kaldırılabilen stantlarla yerel üretimi ve ticareti destekleyen bir yapı da hazırladıklarını vurgulayan Prof. Dr. Bulgun, “İlçede 2013 yılından bu yana Tekeli Yörükleri Dayanışma Derneği’nce Eylül ayı sonunda diğer Yörük gruplarının da katıldığı bir Yörük şenliği düzenleniyor. Özellikle meydan toplanma, sosyal ve kültürel aktiviteler yapmada bir çekim merkezi oluyor. Meydan ve etrafının daha verimli olarak kullanılması için yapılan bu tasarım Tekeli’ye yeni bir vizyon kazandıracak” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 03 Eylül 2017, 15:50