Kıl dönmesi hastalığının daha çok 16-25 yaşları arasında görüldüğünü; ancak bu yaş skalasının giderek düştüğünü ifade eden Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr Erdal Türk, yanlış beslenme ve uzun saatler oturmanın veya bir şeylerle meşgul olmanın bu hastalığı artırdığını dile getirdi.
13-18 yaşlarındaki çocuklarda kıl dönmesi hastalığının çok görüldüğünü ifade eden Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr Erdal Türk, hastalığın nedenleri hakkında bilgi verdi. Türk, "Ülkemizde 18 yaşına kadar her birey yasal olarak çocuk sayılmaktadır, yani çocuk cerrahları 18 yaşına kadar olan bireylerin tedavi ve ameliyatlarını üstlenmektedirler. Kıl dönmesi, anal fistül ve hemoroid gibi anal bölge hastalıkları çocuklarda hiç de nadir değildir. Özellikle 13-18 yaşlarında oldukça sık gördüğümüz kıl dönmesi hastalığının ve daha küçük yaştaki çocuklarda görülen anal fistüllerin tedavisinde lazer tedavisi uygun hastalarda ilk seçenek olarak kullanılabilir. Lazerden fayda görmeyen kıl dönmesi hastalarında ise mikrosinüsektomi tekniği uygun bir seçenektir" dedi.
Operasyon sonrası hastanın gündelik hayatına devam ettiğini belirten İzmir Medical Park Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr Erdal Türk, "Bu teknikte lokal veya genel anestezi ile sinüsün olduğu alana 1-2 santim arasında bir kesi yapıldıktan sonra cilt altında biriken kıl ve tüyler önce temizlenmekte daha sonra kapsül komple çıkarılmaktadır. Bu iki tekniğinde avantajları; sadece genel değil lokal anestezi ile de yapılabilmesi, hastanede yatma, iş gücü kaybı gibi sorunların daha az yaşanması ve hastanın aynı gün evine, işine veya okuluna dönebilmesi ve kozmetik görünümün iyi olması şeklinde sıralanabilir. Uygun olan her vakaya önce lazer tekniği, olmazsa mikrosinüsektomi uygulamaya çalışıyoruz. Burada yaklaşık 1-2 santimetreden kıl dönmesi kisti çıkarılmakta ve estetik dikişlerle kapatılmaktadır. Lazer ve mikrosinüsektomi ameliyatları sonrası hastaların konforu mükemmeldir" ifadelerini kaydetti.