Bayraklı’nın Doğançay Mahallesi’nde yaşayan yüzde 70 zihinsel engelli Hanife Aslan (28) Bayraklı Belediyesi’nin semt merkezinde açtığı el sanatları kurusunda adeta yeniden doğdu. Kursla birlikte iletişimi kuvvetlenen Hanife’nin gelişimi öğretmenlerini de şaşırttı. Hanife’nin babası Halil Aslan, “Onun hem babası hem annesiyim. Buraya gelmek için gün sayıyor. Bu kurs onun gelişimine büyük katkı koydu” dedi.
İkiz kardeşiyle birlikte dünyaya erken gelen Hanife Aslan’ın hikayesi yürek burkarken, azmi ve başarısı ayakta alkışlanacak cinsten Zihinsel engelli olduklarını ilkokul birinci sınıfta öğretmenleri tarafından fark edilen ikiz kardeşlerin anneleri evi terk etmesiyle, evin babası Halil Aslan, çocuklarına hem babalık hem annelik yaptı. Yüzde 70 zihinsel engelli olan kızı Hanife’nin 8. sınıfa kadar okumasını sağlayan baba Aslan, kızının her türlü ihtiyacıyla yakından ilgileniyor.
Akraba evliliği
Baba Aslan, eşiyle 15 yıl önce boşandığını belirterek, “Biz eşimle akrabayız. Kan bağımız var. Hanife 28 yaşında. Ben çocuklarıma hem babalık hem annelik yapıyorum. Annelerinin de zihinsel engeli vardı. Pek fazla çocuklarla ilgilenmiyordu. Çocuklar erken doğdu. Doğumlarından sonra sık sık doktora götürdüm. Ne zaman ilkokula başladılar, o zaman sıkıntıları olduğu ortaya çıktı. Öğretmeni beni çağırdı. Çocukları doktora götürmemi istedi. İkisinde de zihinsel engel olduğu ortaya çıktı. Hanife’nin engeli yüzde 70. Oğlumun daha az. Hiç anne sütü emmediler. Mamayla büyüdüler. Özel merkezlere yolladım ikisini de. Hanife 8. sınıfa kadar okudu. Oğlum Dokuz Eylül Üniversitesi harita kadastro bölümünü kazandı. Sadece bir dersi kaldı. O da iş arıyor” dedi.
“Hanife ile her yere gidiyoruz"
Hanife’nin insanlarla iletişim problemi yaşadığını anlatan baba Halil Aslan, “Çocuklarımın her şeyiyle ilgileniyorum. Üst baş, yeme-içme, hastalıkları Bir emekli maaşım var. Hanife engelli maaşı alıyor. Hanife’yle her yere gidiyoruz. Elektrik, su paralarını ona ödettiriyorum. Başında ben oluyorum. Bensiz bir yere gidemiyor. İnsanlarla iletişim kurduruyorum. Evde 87 yaşında annem var. Yatalak. Ona da ben bakıyorum. Çocuklar renkleri bilmiyordu, ben öğrettim. Onları her hafta Karşıyaka’ya götürüp trafik lambalarını öğretiyordum. Onlara kitap okuyordum. Hanife’ye hala okuyorum. Ben de ilkokul mezunuyum. Herkes engelli çocuklarına sahip çıksın. Sokağa atmasın” dedi.
Kurs gelişimine katkı sağladı
Baba Aslan, yaklaşık 3 ay önce semt merkezi sorumlusunun teşvikiyle Hanife’yi Bayraklı Belediyesi’nin el sanatları kursuna götürmeye başladığını söyledi. Kursla birlikte kızının çekingenliğini önemli ölçüde aştığını belirten Aslan, “Kurs Hanife’ye çok şey kattı. Hocası yakından ilgileniyor. Arkadaşları oldu. Buraya gelmek için gün sayıyor. Gönül rahatlığıyla buraya evladımı bırakabiliyorum” dedi. Hanife Aslan ise, “Burada çok mutluyum. Hiç sıkılmıyorum. Güzel vakit geçiriyorum” dedi.
"Bu kadar hızlı ilerlemesi beni şaşırttı"
Hanife Aslan’ın öğretmeni Selda Oksay ise, “Hanife burada çok mutlu. Onunla sürekli sohbet ediyoruz. Babaannesi rahatsız olduğu için yemek yapmayı öğrenmek istiyor. Bu konuda da katkıda bulunuyorum. Hayatla ilgili biraz konuşuyoruz. Hastalıkla ilgili sorunları var. Hangi ilaçları nasıl kullanacağını bana soruyor. Yardımcı olmaya çalışıyorum. Buraya gelince yapması gerekeni anlattım ve hemen yaptı. Bu kadar ilerlemesi beni çok şaşırttı. Gerçekten yetenekli. O beni, ben de onu çok sevdim” dedi.
"Çok mutluyuz"
Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, “Engellilerin eve kapanıp hayatlarına bu şekilde devam etmesine izin vermiyoruz. Doğançay’da arkadaşlarımız Hanife kızımızın düzenlediğimiz el nakışı kursuna katılması için babasıyla konuşmuş. Babası da kabul etmiş. Kursa başladıktan sonra kızımızın iletişiminde önemli bir gelişme olmuş. Bu durum hepimizi mutlu etti. Belediye olarak engelli kardeşlerimizin her zaman yanındayız” dedi.
Güncelleme Tarihi: 03 Eylül 2017, 15:45