"ASSOS ANTİK LİMAN’A YİNE GİREMEDİK!
NE OLUYOR ASSOS’DA?
Assos’ta bir doğa ve tarih kıyımına kimler neden oldu?
Bu konudaki şikayet ve suç duyurularımız aylar geçmesine rağmen neden hala sonuçlandırılmadı?
Assos’u kim afet bölgesi ilan etti?
Assos’u 500 gün kapatarak vatandaşın mağduriyetine kim sebep oldu?
Bizlerin “vatandaşın mağduriyetin giderilmesi” taleplerimize kim kayıtsız kaldı?
İçeri girişimizi yasaklayarak katliamı daha önce fark etmemizi kim engelledi? Katliamın boyutunu görenler ve bilenler neden daha önce müdahale etmedi ya da çevre örgütlerine haber vermedi?
NE MUTLU Kİ BU ÜLKEDE HALA HUKUK VAR VE ÇANAKKALE İDARE MAHKEMESİ BİLİMDEN VE HUKUKTAN YANA KARAR VEREREK “1. DERECE SİT ALANINDA BİLİM KURULU KARARI OLMADAN PROJE ONAYLANAMAZ!” DEDİ VE YÜRÜTMEYİ DURDURDU!
Bizler bugün mahkeme kararını Ayvacık Cumhuriyet Savcılığına teslim ettik ve Çanakkale Valiliği’ne ve Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na da gönderdik.
Ayrıca, Çanakkale Valiliği’ne yazı yazarak, bölgenin “Afet Bölgesi” ilan edilmesi nedeniyle çalışamamaktan dolayı zarar gören vatandaşın ve tesislerin mağduriyetinin giderilmesini istedik. Antik Liman’daki işletmeciler, çalışanları ve tedarikçileri, Behramkale Köylüleri Valiliğe başvurarak diğer afet bölgelerinde Afet Fonlarından nasıl destek veriliyorsa burada da destek verilmesini talep etmeliler.
Daha sonra Behram’a gittik. Biz dört kişi kontrol noktasına yaklaşırken sanki zorla girmeye çalışacakmışız gibi çok sayıda jandarma kapıda adeta etten duvar ördü. Afet Bölgesi girişinde yoğun güvenlik önlemi alınmıştı. Jandarma’ya mahkeme kararını göstererek, “davacılar olarak kendilerinin nezaretinde şantiye alanına girip çalışmaların devam edip etmediğini görmek istediğimize dair” dilekçemizi verdik. Tabi ki talebimiz kabul edilmedi. Dilekçemizi aldılar. “Afet Bölgesine Giriş Yasak” diye yanıt vereceklermiş. Bu arada bölgede çokça kamyonun gelip gittiği de dikkatlerimizden kaçmadı.
Peki, biz Assos Antik Liman’da ne olup bittiğini nasıl öğreneceğiz?
Bu aşamada Koruma Kurulu vakit geçirmeksizin acilen toplanıp “Bilim Kurulu” oluşturmalı, projede gelinen noktanın hem can ve mal güvenliği açısından hem de koruma tedbirleri açısından denetlenmesini sağlamalı ve bundan sonra bilim ışığında Assos’a daha fazla zarar vermeden nasıl ilerleneceğine karar vermelidir. Assos’un tarihi ve doğası yoksa turizm de yok. Turizm geliri de yok.
Bizler, sivil toplum örgütleri olarak doğal ve kültürel varlıkları koruma görevimiz gereği bir dünya mirası olan Assos’un korunması için elimizden geleni fazlasıyla yaptık.
Bundan sonra da korumaya devam edeceğiz! KAZDAĞI DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI KORUMA DERNEĞİ "
Güncelleme Tarihi: 25 Şubat 2022, 15:21