Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Ayvalık Ticaret Odası ile bir önceki dönem belediye başkanlığı görevinde bulunan Rahmi Gençer’in yazdığı “Söz Konusu Ayvalık” isimli kitap, düzenlenen imza günü ile okuyucusuyla buluştu.
Tecrübeli Gazeteci Bülent Şentay’ın da verdiği desteklerle 2 yıllık bir süreçte yazılan kitabın imza günü, kitabın yazıldığı ilçenin ilk alışveriş merkezi Süner Pasajı’nda gerçekleşti.
Ünlü tarihçi İlber Ortaylı’nın da katkı verdiği 395 sayfalık kitabın tanıtım imza gününe; ilçedeki siyasi partilerle, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve Ayvalıklılar yoğun ilgi gösterdi.
Adeta izdiham yaşanan imza gününde, Ayvalık Belediyesi’nin sosyo-kültürel projesi Zeytin Çekirdekleri bünyesindeki öğrencileri de müzik ziyafeti çekti.
Ayvalık’ın tanınmış simalarının da hazır bulunduğu imza gününde satılan kitaplar Atatürkçü Düşünce ile Çağdaş Yaşamı Destekleme derneklerinin Ayvalık şubelerine bağışlandı.
Ayvalıklı Şair Turgut Baygın’ın bir şiirini seslendirerek katkı verdiği imza gününde konuşan Rahmi Gençer, kitabın yazım sürecinde ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın kendisine yoğun teşviklerde bulunduğunu da kaydederek, “300 yıllık kendi aile tarihiyle birlikte yakın geçmişte yaşanan sosyal ve siyasal gelişmelere uzanan zengin bir panoramayı içerdiğini vurguladı.
Kitabında kent tarihini, otobiyografik bir anlatımla okuyucuya ulaştırmayı hedeflediğini kaydeden Rahmi Gençer, kitapta geçen yakın tarihte yaşanılanları anlatırken, ilçedeki tanınmış simalara ait anılara da yer verdiğini söyledi.
Kendisinin bir yazar olmadığını ama cesaret ederek kitabını yazdığını vurgulayan Gençer, kitabın yazılım sürecinde kendine en büyük desteği verenlerden birinin de eşi Yasemin Gençer olduğunu vurgulayarak, kendisine teşekkür etmeyi de ihmal etmedi.
Hayatının Ayvalık’ta geçtiğini kaydeden Rahmi Gençer, “Bu kitabın içinde çok öyküler var. Benim çocukluğum var. Atatürk var. Osmanlı dönemi var. Savaşlar var. Dönemsel ekonomik sıkıntılar var. Zeytin ağacı var. Mahalle kültürümüz var. Belediye başkanlığı dönemim var. Ticaret Odası başkanlığı dönemim, arkadaşlarımla yaşadığımız hikâyeler var. Hayat boyu bana ışık tutan insanlarla olan öykülerim var. Bu kitap hem kent tarihini hem de kendi biyografimi anlatmaktadır” dedi.
Kitabı yazarken kullandığı belgelerde gördüklerini de imza gününe gelen okuyuculara anlatan Gençer, “200yıl öncesinin tarihini araştırırken, tarihin tekerrürden ibaret olduğunu bir kere daha anladım. Bizim ulusal bilincimizi kazanmamız için tarihimizi çok daha iyi anlamamız lazım. Yaşanan bugünkü sıkıntıların sadece ufak değişikliklerle başta dünya olmak üzere özellikle bulunduğumuz coğrafyada aynısı tekrarlanıyor ve biz bu süreç karşısında dimdik durmamız lazım. Mustafa Kemal Atatürk’ün aydınlattığı yolda dimdik durmamız gerekiyor” diye konuştu.
Gençer’in konuşmasının ardından imza gününe geçildi.
Adeta izdiham haline dönüşen ortamda kitabını satın alan okuyucular için imzalayan Rahmi Gençer, sadece bir saatte 500 kitap imzalayarak bu alanda yeni bir rekor kırdı.
Gençer, kitabın satışının dışında, kitap evinin kendisine ödeyeceği yüzde 25 oranındaki geliri de Türk Anneler Derneği Ayvalık ve Altınova Şubelerine bağışlayacağını açıkladı. (Suat Salgın)