Ayvalık'ta yılın ilk zeytin hasadı gerçekleştirildi

Ayvalık'ta yılın ilk zeytin hasadı gerçekleştirildi

Türkiye'nin en özel zeytinlerinin işlendiği, zeytinyağıyla coğrafi işaret sahibi olan Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, yılın ilk hasadı gerçekleştirildi.

Toplanan zeytinlerin, sıkılarak bu senenin ilk zeytinyağına dönüştürülmesi ise renkli görüntüleri beraberinde getirdi.

Balıkesir Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı ve Köklü Zeytincilik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kürlek’in ev sahipliğinde gerçekleşen zeytin hasadına; Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Balıkesir Milletvekili Belgin Uygur, İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman, Belediye Başkanı Mesut Ergin, il ve ilçe daire amirleriyle, zeytin üreticileri, zeytin sanayicileri katıldı.

Mustafa Kürlek ve ailesine ait zeytinlikte yapılan ilk hasadı yapan Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Balıkesir’in Ege ve Marmara denizlerine kıyısı olan geniş coğrafyada her köşesinde ayrı zenginliği bulundurmasıyla çok bereketli topraklara sahip olduğunu vurgulayarak, “Bugün Ayvalık’ta zeytin üreticimizin ilk hasadını hep birlikte gerçekleştiriyoruz. ‘Zeytinde Hasat’ demek; bereket demek. Bayram demek. Biz de bugün üreticimizin bu bereketine ve bayramına ortak olabilmek buradayız. Gerçekten de özellikle Ayvalık ilçemiz başta olmak üzere, Edremit Körfezi bölgesi; zeytin ve zeytinyağı üretiminin en başında geliyor. Çünkü Alp Dağları’ndan sonra dünyada en yüksek oksijen oranına sahip olan bölge bizim Kaz dağlarımızdır. Kaz dağlarının havasıyla beslenen zeytin, buraya ayrı bir zenginlik ve bereket katıyor.” dedi.

Balıkesir’in zeytinyağı potansiyeli olarak, Türkiye’nin yüzde 17’lik üretimini karşıladığını kaydeden Vali Ustaoğlu, “Özellikle bu yıl zeytin üretimi geçen yıla göre yüzde 65 oranında bir artışla adeta rekor bir seviyeye ulaşıyor. Bu da çiftçimizin yüzünün daha fazla gülmesi, üreticimizin daha mutlu olması demektir. Bu mutluluk da inşallah hepimize yansıyacaktır. Ben bu vesile ile tüm üreticilerimize bol ve bereketli bir sezon diliyorum.” diye konuştu.

‘Türkiye'yi Doyuran İl’ olan Balıkesir tarımında başkenti diyebiliriz. Bugün de Ayvalık İlçemize sezonun ilk zeytin hasadını gerçekleştirdik. Zeytinin, sıvı altın diyebileceğimiz zeytinyağına dönüşme sürecine şahitlik ettik. Bu vesile ile en kaliteli zeytinlerin üretildiği, en lezzetli zeytinyağlarının işlendiği İlimizdeki üreticilerimize bereketli bir sezon diliyorum” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Belgin Uygur da yaptığı açıklamada, tarımı destekleme anlamında önemli yenilikleri, teşvikleri ve değişiklikleri hayata geçiren bir hükümet olduklarını vurgulayarak, “AK Parti iktidarı olarak geçtiğimiz 22 yıldan bu yana hem ekonomik anlamda, hem sanayileşme noktasında, hem de Balıkesir gibi toprağı bereketli, tarımıyla, hayvancılığıyla öne çıkan kentlerimizdeki çiftçilerimizle vatandaşlarımızı destekledik. Güçlendirdik. Ürettiklerinin karşılığını alabilmeleri anlamında da birçok uygulamayı hayata geçirdik. Bundan sonra da; tarımımızın, hayvancılığımızın ve üreticimizin yanında olmayı sürdüreceğiz” dedi.

Balıkesir Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı ve Köklü Zeytincilik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kürlek, bu sene 400 bin ton zeytinyağı rekoltesi beklediklerini belirterek, “Geçtiğimiz yıl bu üretim 200 bin ton bandındaydı. Bu yıl mahsulümüz gayet güzel. Umarız ürettiğimiz bu yağlar katma değerli bir şekilde ihraç olur. Şu anda zeytinyağına uygulanan fon kaldırıldı. Bunun yanı sıra da dökme zeytinyağındaki kota da kaldırıldı. Şu anda zeytinyağı ihracatının önü açık. Bol ve bereketli bir ihracat sezonu geçerse, çiftçimizin de yüzü güler diye düşünüyorum” diye konuştu.

(Suat Salgın)

Güncelleme Tarihi: 18 Eylül 2024, 20:19

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER