‘Vakıf Müzesi’ne büyük ilgi

Birbirinden önemli eserleri bünyesinde barındıran Bursa Vakıf Kültürü Müzesi, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Şubat ayında 2. kuruluş yıldönümünü kutlamaya hazırlanan Bursa Vakıf Kültürü Müzesi, 50 binin üzerinde ziyaretçiyi...

‘Vakıf Müzesi’ne büyük ilgi

Birbirinden önemli eserleri bünyesinde barındıran Bursa Vakıf Kültürü Müzesi, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Şubat ayında 2. kuruluş yıldönümünü kutlamaya hazırlanan Bursa Vakıf Kültürü Müzesi, 50 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırladı.

Büyükşehir Belediyesi tarafından geçmişten bugüne vakıf kültürünü tanıtmak ve yaşatmak maksadıyla projelendirilen Bursa Vakıf Kültürü Müzesi’nde, “Hak’tan geleni halka veren vakıfların hikâyesi” anlatılıyor. Merinos AKKM’de 500 metrekare alan üzerine kurulan ve 15 farklı bölümden oluşan müzede ziyaretçiler, Türk- İslam kültürünün hayırseverlik göstergesi olan vakıfların, Osmanlı vakıf kültürünün şekillendirdiği Bursa’da nasıl geliştiği ve dünyaya nasıl yayıldığına şahit oluyor.

Ziyaretçilerini hayırseverlik, dayanışma ve zarafetinin izlerinde anlamlı bir yolculuğa çıkaran Bursa Vakıf Kültürü Müzesi’nde 500 farklı eser sergileniyor.

Müzedeki 15 farklı bölümün senaryosu ise Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Doğan Yavaş, Doç. Dr. Hasan Basri Öcalan ve Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim’den görüş alınarak düzenlendi. 17 Şubat 2017 yılında dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından resmi açılışı yapılan müze, bugüne dek 50 bin ziyaretçi sayısına ulaştı.

Müzede ağırlıklı olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Bursa’da bulunan külliyelerden toplanan eserler, hat levhaları, şamdanlar, halı ve kilimler, hilye-i şerifler, dervişlerin kullandığı teberler, Üftade Hazretleri’nin eşyaları teşhir ediliyor. Müzede en çok ilgi çeken eserlerin başında ise Muradiye Camii’nden vakfedilen devasa boyutlardaki 500 yılık el yazması Kur’an-ı Kerim ile Peygamber Efendimizin hırkasının sarıldığı destimal-i şerif geliyor.

Bursa Vakıf Kültürü Müzesi’nde ayrıca Yeşil, Ulucami, Muradiye Medresesi, Kozahan ve Irgandı Köprüsü’nün birebir küçültülmüş minyatürü ile kündekari tekniğiyle yapılmış Yeşil Türbe kapısı ve Osmanlı’da hayvanlara verilen önemin en güzel örneklerinden kuş evlerinin maketleri sergileniyor.

Türk İslam kültürünün hayırseverlik göstergesi olan ve sadece Allahü teallanın rızası gözetilerek han, hamam, aşevleri, kütüphaneler, hastaneler ve okul gibi abidevi yapılar inşa ettiren vakıf kültürünün detaylıca senarize edildiği Bursa Vakıf Kültürü Müzesi’nde, geleneksel İslam sanatlarını yaşatmak adına perşembe ve cuma günleri, BUSMEK hocaları tarafından hat sanatına ilişkin atölye çalışmaları da yapılıyor müze pazartesi günleri hariç her gün ziyaret edilebilir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

banner144
SIRADAKİ HABER