6 asırlık cami Vakıflar tarafından restore edilerek ibadete açıldı
Balıkesir’in Kepsut ilçesinde 6 asırlık Oruç Bey Camii, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından eski ihtişamına kavuşturularak ibadete açıldı.
Açılış törenine, Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, AK Parti Balıkesir Milletvekilleri İsmail Ok, Mustafa Canbey ve Ali Taylan Öztaylan, Kepsut Kaymakamı Harun Arslanargun, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Nurettin Alkan, İl Emniyet Müdürü Hasan Yiğit, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin, Kepsut Belediye Başkanı İsmail Cankul, STK başkanları, ilçe daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.
Oruç Bey Camisi bahçesinde Kuran-ı Kerim okunması sonrası konuşan Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürü Mikail Akıllı, katılan konuklara teşekkür etti. Akıllı, yıllara meydan okuyan kültürel değerlerin gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla restorasyon, onarım ve bakım çalışmalarının tüm hızıyla Balıkesir’de sürdüğünü dikkat çekerek, "Kepsut Oruç Bey Camii restorasyonu yaklaşık 2.5 milyon liralık bir bütçe ile 400 günde tamamlandı. Bu restorasyonlar yapılıyorken koordinasyon çok önemlidir. Bu manada Vakıf hassasiyeti olan Sayın Valimize teşekkürlerimi arz ederim. Bunun yanı sıra tüm vekillerimize rahatlıkla ulaşabiliyoruz, sorun yaşadığımız noktada her zaman önümüzü açtılar. Allah razı olsun. En önemli kurumumuz ise belediyemiz. Belediye Başkanımız İsmail Cankul, sürecin en başından bu zamana kadar sahiplendi ve işlerimizin hızlanmasında büyük faydalar sağladı, şükran borçluyuz. Bir konuya değinmeden konuşmamı bitirmek istemem. Balıkesir’de 100'ü cami olmak üzere 122 adet vakıf eseri bulunmaktadır. Bu eserlerin tamamına Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak temas ettik. İlimiz sınırları içinde 178 öksüz ve yetime maddi destek, bin 66 aileye kuru gıda yardımı, 6 yüz 72 öğrenciye ise burs sağlıyoruz. Ancak son birkaç aydır aslı olmayan haberler bizi üzmektedir. Denilmektedir ki Vakıflar zeytinliklerini satıyor, satacak. Şunu belirtmeliyim bu haberlerin aslı olmadığı gibi geçtiğimiz Salı günü toplam 55 bin196 m² zeytinlik satın alarak vakıflara kazandırdık. İnşallah yeni zeytinlikler alarak Vakıflara kazandırmaya devam edeceğiz" dedi.
Oruç Bey kimdir?
Tarihi cami hakkında bilgide veren Akıllı, "Oruç Bey kimdir kısaca bahsetmek isterim. Oruç Bey Yıldırım Beyazıt döneminde komutanlık yapmış 2. Murat zamanında ise vezirlik görevine getirilmiştir. Özellikle balkanlarda Osmanlının gelişip güçlenmesinde önemli roller üstlenmiştir. Balıkesir'in yanı sıra Bursa ve İzmir de de eserler bırakmış büyük bir insanıdır. Vakıf müessesi Hz. Peygamberimiz (sas) kendine ait hurma bahçesini vakfetmesiyle başlamış, Osmanlı döneminde ise vakıf müessesi zirveye ulaşmıştır. Bu yüzden bazı kaynaklarda Osmanlı devleti için Vakıf Medeniyeti tabiri kullanılır. Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak ecdadın emanete sahip çıkmak en öncelikli görevimizdir. Bu emanetleri sağlık bir şekilde geleceğe bırakıyoruz." ifadelerini kullandı.
Vali Ustaoğlu, "Geleceğe sorumluluğumuz var"
Geleceğimize bir sorumluğumuz olduğuna dikkat çeken Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu ise, “Geçmişi 15. yüzyılın ilk yarısına uzanan ve Osmanlı vezirlerinden Oruç Bey tarafından yaptırılan caminin restorasyonu, Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğünce tamamlandı. Geleceğimize bir sorumluğumuz var. Ecdat yadigarı eserleri koruyarak gelecek nesillere aktarmak. Geçmişimizi koruyarak, gelecek nesillere daha güzel bir miras bırakma gayretindeyiz. Oruç Bey ibadete açabilmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Sındıgı’da Yakup Bey Camii ise önümüzdeki hafta ibadete açaçağız. Hayırlı olsun”dedi.
Ardından protokol üyeleri tarafından açılışı yapılan camide, ilk Cuma namazı kılındı. Katılanlara ise çeşitli ikramlara bulunuldu.
Restorasyon Kapsamında Yapılan İşler
Avluda bulunan sonradan yapılan eklentiler kaldırılmış, son cemaat kısmında bulunan eklentiler de kaldırılarak yerine yonu taşı giriş merdivenleri ve sundurma yapılmıştır. Mahfil altında ve harim kısmında bulunan tüm lambriler ve mermer denizlikler kaldırılarak yerine ahşap denizlikler yerleştirilmiştir. Duvarlarda bulunan eski sıvalar sökülerek yerine dönemine uygun kıtıklı sıva yapılmıştır. cami tavanında ve cami içerisinde bulunan tüm ahşap yüzeylerin üzerinde bulunan yağlı boya, sülyen, macun gibi malzemeler temizlenerek yerine koruyuculu boya uygulaması yapılmıştır. Eksik olan ahşap elemanlar tamamlanmıştır. Pvc pencereler ve giriş kapısı ahşap pencere ve çift kanatlı ahşap kapı ile değiştirilmiştir. Caminin dış duvarlarında bulunan çimento esaslı derzler tamamen sökülerek yerine hidrolik katkılı yeni derz yapılmıştır. cami çatısında bulunan eski Marsilya kiremitler alaturka kiremit olarak değiştirilmiştir. Minare gövde ve peteğinde bulunan sıva, itinalı sıva raspası yapılarak sökülmüştür. Sıva altından çıkan tuğla minarenin derzleri temizlenerek yerine tuğlaya uygun hidrolik katkılı derzler yapılmıştır. Külah kısmında bulunan eksik tuğla elemanlar tamamlanmıştır. cami avlusu traverten yonu taşı ile döşenip harpuştalı bahçe duvarı yapılmıştır.
(Ayşegül Baykara)
Ayrıntılı fotoğraflara sayfalarımızı beğenerek aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirsiniz.
https://www.facebook.com/korfezdehaber
https://www.facebook.com/groups/korfezdehaber
https://twitter.com/korfezdehaber
Yorumlar
Kalan Karakter: