Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan vekili Mehmet Birol Şahin İklim Değişikliği Panelinde Konuştu:
“İklim Krizi Evdeki Çöp Tenekesinden Başlar”
Bandırma 17 Eylül Üniversitesi ve Bantaş A.Ş. Tarafından düzenlenen “İklim Değişikliği ve Yeşil Mutabakat” konulu Panel yapıldı.
Panele Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin, Bandırma Kaymakamı, Engin Aksakal, 17 Eylül Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İsmail Boz, Bandırma Ticaret Odası Başkanı Adem Yılmaz, Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Can Ata Tan, Bantaş Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erdan protokol mensupları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
17 Eylül Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Metehan Yılgör’ün yönettiği panele Doç Dr. Çağatay Başarır, Dr. Ufuk Eren Vapur, Dr. Sinem Atay, Murat Erdoğan ve Fatma Erdoğan konuşmacı olarak katıldı.
AMBALAJ ATIKLARINI AYRI ÇÖPE ATMADIKÇA İKLİM KRİZİNİ ÖNLEYEMEYİZ
Panel sonunda bir değerlendirme konuşması yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan vekili Mehmet Birol Şahin: ”İklim Değişikliği Krizi gelecekte öngörülen bir olgu değil. Şu anda giderek ağırlaşan sonuçlarını hep birlikte yaşıyoruz. Aklımızı başımıza almaz sorumluluklarımızı yerine getirmezsek hayatımızı yaşanamaz bir dünyada sürdürme mücadelesi içine düşeceğiz. Devletlerin, Hükümetlerin, Belediyelerin, Kurumların yapması gerekenler var ve Devletimiz ve Belediyelerimiz bu yükümlülükleri yapıyor. Ancak benim asıl dikkat çekmek istediğim husus her bir birey eğer İklim sorumluluğunu yerine getirmezse İklim Felaketini yaşarız. Önce biz bireyler olarak bize devredilen yeryüzü emanetini eksiltmekten, kirletmekten, vazgeçmeli kendi hayatımızda duyarlı olmalıyız. Şimdi bu panelde bilimsel veriler izah edilerek İklim Krizine dikkat çekildi. Ancak biz iş yerine eve gidince yediğimiz meyvelerin kabukları ile ambalaj atıklarını aynı çöp tenekesine atarsak bu panelin de burada konuşulanların da bir değeri yok; hiçbir şey anlamamışız demektir. Duyarlı bireylerin olduğu toplumlarda sorunlar hızla çözülür, ancak duyarsız bireylerin olduğu toplumlarda sorunlar daha karmaşık hale gelir, çözümsüzlük ortaya çıkar veya çözüm çok uzaklara ötelenmiş olur. Alışkanlıklarımızı hızla değiştirmeli kendi hayatımızı İklim Krizi’ne dayanıklı, İklim krizini önleyen bir yaşam biçimi oluşturmalıyız. Zira bir bireyin medeniyet seviyesi çöp tenekesinden belli olur.” dedi.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan vekili Mehmet Birol Şahin daha sonra Büyükşehir Belediyesinin bu alanda yaptığı çalışma ve hedefleri tek tek örnekleriyle anlattı.
HEDEFİMİZ KARBONSUZ ŞEHİR
Büyükşehir Belediye Başkan Vekili M. Birol Şahin: “Balıkesir Büyükşehir Başkanlığımızca, insanlığa dair her şeyin odağında yer alan ve içerisinde bulunduğumuz süreçte hepimizi, her bireyin sorumlu olduğu iklim kriziyle mücadele konusunda, gerek ulusal gerekse uluslararası çabalara yerelden başlayarak destek olmayı hedefliyoruz. 2030 yılına kadar sera gazı salınımını yüzde 40 düşürmek, 2053’yılına kadar ise karbonsuz bir kent oluşturmak üzere sıfır atık, yenilenebilir enerji ve iklim değişikliği konularında Birleşmiş Milletler başta olmak üzere birçok paydaşla birlikte çalışmalar yürütüyoruz.Büyükşehir Belediye Başkanlığımızca Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Daire Başkanlığı kurulmuş olup, iklim krizine daha dirençli bir şehir ortaya çıkarmak amacıyla şehrin bütün dinamikleriyle ulusal ve uluslararası literatür çalışmalarını gerçekleştirilerek, düzenlenen çalıştaylarla birlikte şehir dinamiklerinden elde ettiğimiz veri ve bilgiler doğrultusunda sera gazı envanter raporumuz eylem, azaltım ve uyum planlarımız oluşturulmuştur. “ dedi.
KAPALI PAZAR YERLERİ VE HİZMET BİNALARIMIZIN ÇATILARINI GÜNEŞ ENERJİ SANTALİNE DÖNÜŞTÜRDÜK
2053 net sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda yenilenebilir enerjiye önem verdiklerini belirten Büyükşehir Başkan Vekili M.Birol Şahin: “Hizmet Binalarımızın çatılarına ve Kapalı Pazar yerlerinin üzerine oluşturduğumuz güneş enerji santralinde temiz enerji üretimine devam ediyoruz.Ayrıca Güneş Enerji Tarlaları oluşturduk.”
TÜRKİYENİN VAHŞİ ÇÖP ALANI OLMAYAN İLK VE TEK İLİYİZ
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan vekili Mehmet Birol Şahin: “İlimizde 2019 öncesi bulunan 3.400.000 m3 atığın bulunduğu alanda vahşi depolama sahalarının tamamını rehabilite ederek doğayla yeniden buluşturduk.” dedi.
20 İLÇENİN ÇÖPÜNÜ TOPLUYOR GÜNDE 50.00 HANELİK ENERJİ ÜRETİYORUZ
20 ilçeden her gün 1.250 ton evsel atığı Altıeylül ilçemizdeki düzenli depolama sahamızda hava, su ve toprağa zarar vermeden depoluyor, geri dönüşüm yapılabilir atıkları ayrıştırıyor ve çöp gazından enerji üretimi vasıtasıyla metan gazının atmosfere olan olumsuz etkilerini ortadan kaldırdıklarını söyleyen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin: “Her yıl 450.000 ton evsel atığın tesisimizde hava, su ve toprağa zarar vermeden bertarafını sağlayarak, çöpü ekolojik ve ekonomik bir değere dönüştürüyoruz. Her gün 50.000 hanenin elektrik ihtiyacına karşılık gelen enerjiyi tesisimizde üretiyoruz. Yılda 500.00 Megawat enerji üretiyoruz, ve bu sayede 100 milyon m3 metan gazının atmosfere olan olumsuz etkilerinin önüne geçilmesini sağladık. Entegre tesisimizde kurmuş olduğumuz Mekanik Ayırma Tesisimizde geri kazanılabilir atıkların depolama öncesi ayrılmasını sağlayarak ekonomiye yeniden kazandırıyoruz.
TÜRKİYENİN İLK VE TEK SIFIR ATIK ADASI VE SIFIR ATIK CADDELERİ OLUŞTURDUK
“2035 atık azaltım hedeflerimiz doğrultusunda Sıfır Atık Projesine bağlı prensipleri şehrimizin her alanında etkin hale getirmek amacıyla çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda Sıfır Atık Caddeleri oluşturduk ve Türkiyenin ilk ve tek Sıfır Atık Adasını Marmara ilçemizde oluşturduk. Bu arada Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Yücel Yılmaz Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanını ilk imzalayanlar arasında yerini aldı. Bu çalışmalar doğrultusunda kapsayıcı, adil, düşük emisyonlu ve iklime dayanıklı gelecek amacına yönelik İklim Değişikliği ve Enerji için Belediye Başkanları Küresel Sözleşmesini imzalamış bulunmaktayız.” dedi.
TOPLU TAŞIMA ARAÇLARIMIZI CNG DOĞALGAZ KULLANAN ARAŞLARLA YENİLEDİK
“Temiz enerji kadar temiz yakıta da önem veriyoruz.” diyerek sözlerini sürdüren Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Birol Şahin: “ İlimizde fosil yakıt kullanımının azaltılması amacıyla ısınma amaçlı faaliyetlere bağlı olarak, alternatif enerjinin kullanılması ile ilgili Mahalli Çevre Kurulumuzca karar aldık. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızla birlikte, İlimizde doğalgaz dönüşüm çalışmalarına destek oluyor belirlenen bölgelerdeki vatandaşlarımızın doğalgaza geçiş sürecini sağlıyoruz. Ulaşım ve lojistik sektörlerinin iklim krizine olan olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla filomuzda CNG’li araç dönüşümünü başlattık. Projelerimizde yeşil alan ve bisiklet yolarına önem veriyor yeni alanlar ve yollar inşa ediyoruz.
İKLİM KRİZİNE DİRENÇLİ BİR BALIKESİR OLUŞTURUYORUZ
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan vekili Mehmet Birol Şahin: “Gayemiz Balıkesir’imizi, iklim değişikliğinin gelecekte oluşturabileceği çevre sorunlarına karşı dirençli, her canlı için daha sürdürülebilir ve ekolojik bir şehir haline getirmektir. Yaşamayı arzu ettiğimiz dünya ve kurmuş olduğumuz gelecek hayaliyle, kıymetli paydaşlarımızla ve bu sürece katkı sağlamak isteyen herkesle çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” diyerek sözlerine son verdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: