Gönen İlçesinde bu yıl 11’incisi düzenlenen Tarım, hayvancılık, Gıda, Sanayi ve Otomotiv Fuarının açılışı yoğun katılımla gerçekleştirildi.
Gönen Ticaret Odası, Ticaret Borsası ve Ziraat Odası işbirliği ile 27-30 Nisan 2023 tarihlerinde sektörün bileşenlerini buluşturan fuarda 120 firma 100 stantta 500’e yakın markayla ürünlerini sergiliyor. Gönen Kapalı Pazar Yerinde düzenlenen fuarda Tarım teknolojileri, traktör, seracılık, hayvancılık, tohum, fidan, gübre, sulama teknolojileri, meyvecilik, soğutma, havalandırma, depolama sistemleri, otomotiv ve sanayi ürünleri yer alıyor.
Fuarın açılışında konuşan Vali Şıldak, Gönen’in tarımın kalbinin attığı bir ilçe olduğunu söyledi. Şıldak, “Tarım ve hayvancılık sektörünün en başarılı örneklerini Gönen İlçemizde görüyoruz. Bununla iftihar ediyor, gurur duyuyoruz. İnsanımızın çalışkanlığı, yenilikçi Tarım ve hayvancılık uygulamalarına açık oluşu bu fuarın tesadüf olmadığını gösteriyor. Türkiye’nin ve dünyanın en büyüğü olma iddiasıyla yola çıkan Gönen Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgemizin de kuruluşu gerçekleşti. Tarım ve Orman Bakanlığımızın öncülüğünde yapılan bu büyük girişim sadece Gönen ve Balıkesir için değil, ülkemiz için bir marka değerin İlimizle buluşması anlamına geliyor. Dün itibariyle kuruluş işlemleri tamamlanarak, bakanlığımıza sunuldu. Hafta başında kuruluş gerçekleşmiş olacak. İlimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu büyük girişimde, üretken, verimli toprakların insanlarının emeği büyük. Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz, Ticaret Odamız, Ticaret Borsamız, Ziraat Odamız ve İlçe Belediyemiz bu girişimin ortakları arasında yer alıyor. El birliği ile başladığımız bu girişimde topraksız Tarım uygulamasıyla, jeotermal kaynaklar ve yeşil enerji ile tarımın kalbinin attığı yer dediğimiz Gönen İlçemizi daha da yükselteceğiz. Bu vesile ile bu girişime verdikleri destek dolayısıyla milletvekillerimize ve Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin, "Verimli üretmek, ürettiğinizi kârlı satabilmek ve pazarda bulunabilmek, ailenizi geçindirebilmek için artık geleneksel yöntemlerin üzerindeki gelişmeleri yapanlarla rekabet etmeniz gerekiyor. Bu nedenle bütün çiftçilerimizin bu fuarlara katılıp, son teknoloji üretim tekniklerinin neler olduğunu görmesi gerekiyor. Biz de Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezini (BAÇEM)bu amaçla kurduk.Çiftçilerimizin eğitimine, katma değeri yüksek ürün çeşitliliğine geçmelerine ve yeni üretim alanları oluşumuna önem veriyoruz.Her ilçemizin kendi özelliğine göre destekler sağlıyoruz.Arıcılıktan, mantar yetiştiriciliğine, salça makinasından süt tankına, yemden gübreye, tohumdan koyun, koç bağışına her alanda çiftçimize destekler sağlıyoruz.Meyve kurutma tesisi, Balıkesir Kuzusu üretim çiftlikleri kurduk.Türkiyenin tek Mera Islahı yapan Belediyesiyiz.Balıkesir’in köküne baktığınız zaman insanların geçim kaynağı nedir diye sorduğunuzda dolaylı yolda geçim kaynağının yüzde 55’i aslında Tarım ve tarıma dayalı ürünlerle olan bir şehiriz. Sanayimiz de var, memurumuz da var, baktığınız zaman madenlerimiz de var, turizmimiz de var. Ama köküne indiğiniz zaman herkesin boğazından tarımla ilgili yapılan bir faaliyetten dolayı bir rızık geçiyor. O nedenle Balıkesir için en önemli iştigal alanı ve geliştirilmesi için hep berabere hareket etmemiz gereken alan Tarım ve tarıma dayalı faaliyet alanlarıdır. Gerçekten 2014’e kıyasla bugüne baktığımızda ciddi mesafeler alındığı, katma değeri yüksek olan ürünlere çiftçilerimizin geçtiği, hayvancılıkta çok ciddi mesafe aldığımız gözüküyor.
Türkiye’yi doyuran il Balıkesir. Balıkesir bu işi layıkıyla, dünya standartlarında yapmaya devam ediyor ve yapmaya da devam edecektir. Bunu bu şekilde devam ettirebilmemiz için, bu tür fuarlara ihtiyacımız var. Bu tür fuarlarla biz hem yeni teknolojilerle çiftçilerimizi buluşturuyoruz, hem diğer ihtiyaçlarının karşılanması adına bu fuarlarda birçok konuyla tanışıyorlar. Ben Tarım ve hayvancılıkla ilgili yapılan tüm etkinliklerde Balıkesirlilere, eli öpülesi çiftçi kardeşlerime bir hatırlatma yapmak istiyorum: Biz dünya, Avrupa standardında et, süt, süt ürünleri ve Tarım ürünleri üretiyoruz. Lütfen buradan geri düşmeyelim. Eğer Türkiye’yi doyuran il Balıkesir önden gitmezse; bu konuda liderlik yapamazsa Türkiye tarımında da eksiklik olur. Biz standartlara uygun Tarım ürünleri üretmeye lütfen devam edelim. Teknolojik gelişmelere, bu alandaki tüm standartlara uygun bir şekilde ürün üretmeye lütfen devam edelim.
İnşallah bugün bizlerle ürünlerini paylaşmak için gelen, stant açan işletme sahipleri, KOBİ’ler kendilerini iyi tanıtırlar, ziyaretçimiz çok olur, bu fuarımız Balıkesir’in gelişmesine faydalı olur, hayırlı uğurlu olsun İnşallah."
Fuarın açılış kurdelasını kesen Vali Şıldak, stantları gezerek ürünler ile ilgili bilgi aldı. Meslek odaları ve üretici birliklerinin stantlarını da ziyaret eden Şıldak sektör temsilcileriyle bir araya geldi.
Gönen 11. Tarım hayvancılık Gıda Sanayi ve Otomotiv Fuarının açılışına Vali Şıldak'ın yanı sıra Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin, Gönen Kaymakamı Arslan Yurt,
Belediye Başkanı İbrahim Palaz, İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, Gönen Ticaret Odası Başkanı İbrahim Mutlu ve Gönen Ticaret Borsası Başkanı İsmail Mutlu, Gönen Ziraat Odası Başkanı Kemal Aracı ve ilgililer katıldı.
(Bekir Terzioğlu)
Yorumlar
Kalan Karakter: