Mollaarap Mahallesi’nde yaşanan heyelân tehlikesi sonrasında risk altındaki binalarda oturan vatandaşlarla bir araya gelen Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, bu meselinin 135 günde tamamen çözüleceğini ve vatandaşa herhangi bir maliyet yansıtılmayacağını söyledi.
Barış Manço Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıya Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, Yıldırım Kaymakamı Mehmet Aydın, AK Parti İlçe Başkanı Oktay Yılmaz ve bölgede oturan vatandaşlar katıldı. İmar mevzuatına göre inşaat ruhsatının kesildiği gün hukukî ve teknik bütün sorumluluğun müteahhit ve yapı denetim firmalarında olduğunun altını çizen Başkan Edebali, “Müteahhidin projesinde iksa, yani zemini kazmadan önce arkada kayma potansiyeli olan arazinin sağlam kalması için fore kazık projesinin mevcut olduğunu görüyoruz. Arazinin içine doğru ‘U’ şeklinde bir fore kazık projesi var. Bu projeye istinaden tarafımızdan ruhsat veriliyor. Ancak müteahhit tarafından iksa olmadan, fore kazık çakılmadan hafriyata başlanmıştır. Hafriyat bittikten sonra fore kazık yapılmaya başlanmış. Yaptığımız incelemeler neticesinde kaymaya müsait olan toprak yapısının, hafriyattan dolayı tetiklendiğini ya da fore kazık uygulaması sebebiyle oluşan titreşimler neticesinde hareketlendiğini düşünüyoruz. Hafriyat alanının üst kısmında ve belirli bölgelerde çatlamalar meydana geliyor. Biz bu çatlakları tespit ettikten hemen sonra çalışmaları durdurarak inşaatı mühürledik. Bu müteahhit kendi canını da, belediyenin canını da, sizin canınızı da yaktı. Konuyla ilgili belediye içerisinde personellerin bir ihmali var mı diye idarî bir soruşturma yürütüyoruz. Ama verilen ruhsat kanunlara uygun. Zeminin sağlamlaştırılması ile ilgili de bütün maliyeti biz üstleniyoruz, ama yaptığımız her masrafı da müteahhide rücu ettireceğiz. Alır mıyız, almaz mıyız bilemem, fakat kanunen bütün hukukî süreçler devam ediyor” diye konuştu.
Zemini eski haline getirebilmek için bir proje hazırladıklarını ifade eden Başkan Edebali, “Bu projeyi de şuan da Kocaeli Üniversitesi’ne sunduk. Üniversite bu projenin incelemesini yapacak, bölgede incelemelerde bulunacak. Üniversite bizim projemizi onayladığı takdirde, üniversitenin denetiminde, çok kısa bir sürede, belki bir hafta içerisinde burada zemini eski haline getirmek için çalışmalara başlayacağız. Hedefimiz 135 günde zemini eski haline getirebilmek. Eğer gayri müsaitlik durumu olmazsa, zeminden beklemediğimiz davranışlar olmazsa, bizim planlamamıza göre 135 gün içerisinde, yani 4 ay zarfında zemini önceki halinden çok daha iyi bir duruma getireceğiz” şeklinde konuştu.
Vatandaş mağdur olmayacak
Zemini sağlamlaştırma çalışmalarında bazı binaların yıkılabileceğini, hasarlı olmayan binaların ise hasar görebileceğini ifade eden Başkan Edebali, “Yıldırım Belediyesi olarak zemini eski haline getirdikten sonra Kocaeli Üniversitesi de ‘vatandaşlarımız yeniden burada ikamet edebilir’ raporunu verdiği takdirde, evi yıkılan, hasar gören vatandaşlarımız olursa onların evlerini yeniden yapacağız. Vatandaşlarımızı kendi evlerine taşıyacağız. Biz bu zemini sağlamlaştırmadığımız, sizi mahallenizde eskisi gibi yaşatmadığımız müddetçe uyku bize haram olsun. Biz o günden bugüne kadar sizin yanınızdaydık ve yanınızda olmaya da devam edeceğiz. Hayat sizin için normale dönünceye kadar Yıldırım Belediyesi sizin emrinizde. Üzerimize ne görev düşerse bunu yapmaya hazırız, bunu yapacak gücümüz de var. Bizim belediye olarak tek hedefimiz, sizi kazı yapılmadan önceki yaşantınıza geri döndürebilmek. Belediyemiz sizi asla yalnız bırakmayacak, bundan emin olun. Her zaman sizin yanınızda olacağız. Bütün imkanlarımızla, cihazlarımızla, araçlarımızla, kira ile ilgili, eşya ile ilgili üzerimize düşen ne varsa yerine getireceğiz” ifadelerini kullandı.