TMO’dan çekirdeksiz kuru üzüm alımı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın, kuru üzümde müdahale alımı yapılacağı müjdesini vermesi üzerine 6 alım merkezinde çekirdeksiz kuru üzüm alımına başlayan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), İzmir Ticaret Borsasında...

TMO’dan çekirdeksiz kuru üzüm alımı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın, kuru üzümde müdahale alımı yapılacağı müjdesini vermesi üzerine 6 alım merkezinde çekirdeksiz kuru üzüm alımına başlayan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), İzmir Ticaret Borsasında (İTB) da üreticilerden kuru üzüm alımı yapmaya başladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın Manisa ziyaretinde TMO’nun 4 TL fiyatla kuru üzüm alımı yapacağını açıklamasının ardından TMO, 18 Eylül’de Turgutlu, Salihli, Manisa, Saruhanlı, Alaşehir ve Sarıgöl olmak üzere toplam 6 noktada kuru üzüm alımlarına başladı. Bölge ekonomisi açısından önemli bir tarımsal değer olan kuru üzümden kendisine arz edilenlerin tamamını alacak şekilde programını yapan TMO, çekirdeksiz kuru üzüm fiyatı oluşumunda önder olan ve söz konusu fiyatların uluslararası piyasalarda da referans alındığı İzmir Ticaret Borsasında da alımlara başladı. İTB’de düzenlenen ilk kuru üzüm alımı töreninde konuşan TMO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, “Biz teorik olarak 310 bin ton almaya talibiz” dedi.

“Düzenli bir sistemi de kurmamız lazım”

Altı noktada alım yapıldığını kaydeden Kemaloğlu, “Satın aldığımız üzümün yaklaşık 3 milyon TL değeri var. Bugünün anlam ve önemine binaen 1 milyon TL’yi üretici hesaplarına aktarıyoruz. Bizim rolümüz bir çeşit hakemlik. Oyuncu olma gibi bir niyetimiz yok. Üzüm fiyatlarında bir düşüş endişesi yaşandı. Rekoltede sorun yoktu, ihracatın da iyi gideceği kanaati var ama bu piyasa bir beklentidir. Biz de beklentileri yönetmek üzere varız. Bugün üzüm fiyatı 4 TL eşiğinin üzerinde. Amaç yerini buluyor. Teorik olarak 310 bin ton almaya talibiz. İlk günden itibaren görevimizi yapmaya başladığımızı hissediyoruz. Gelinen noktadan mutluyuz ama meseleye dönemsel bakmıyoruz. Yerleşmeye gelmedik ama düzenli bir sistemi de kurmamız lazım. Tarafları makul düzeyde buluşturacak piyasa kurallarını oluşturmamız lazım. Bizim amacımız, madem devletin kurumu üzüme müdahale için bölgeye geldi, hadi bunu fırsata çevirelim” diye konuştu.

“Lisanslı depoculuğu hayata geçirelim”

Tarım piyasasının temelinde arz talep dengesizliği sorunu olduğunu ifade eden Kemaloğlu, şöyle devam etti:

“Üzüm hasat edildiğinde bütün üreticiler ‘biz hasadı yaptık, satmamız lazım’ diyor. ‘Bekleyin, fiyatı artacak’ diyoruz. O da, ‘Ankara’dan söylemek kolay ama bu üzümü koyacak depo lazım’ diyor. Bunu çözmenin temel başlangıcı depoculuktur. Gelin beraberce üzümde modern dünyanın kullandığı alt yapıyı kuralım, lisanslı depoculuğu hayata geçirelim. Şartları koymadığımız sürece bazen devletin müdahalesi sert olabiliyor ama biz gelinen noktadan çok mutluyuz. İnşallah üreticiler de mutlu olacaktır. Fiyatların arzulanan noktaya geleceğini düşünüyorum.”

"Üzüm Türkiye için çok değerli bir ürün"

İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de törende yaptığı konuşmada, “Borsa olarak üzüm salonumuzda 93 yıldır öncü bir rol üstleniyoruz. Üzüm Türkiye için çok değerli bir ürün. Ülkemizde herkesin emeğinin hakkını alması için çalışmaya gönüllüyüz ve bunun arkasındayız. Bu ve bundan sonra da devletimizle işbirliği yapmaya ve Türk tarımsal ürünlerin ederini, değerini arttırmak için birlikte çalışmaya her zaman hazırız” ifadelerini kullandı.

İlk kuru üzüm alımı

TMO tarafından İTB’de ilk kuru üzüm alımı gerçekleştirildi. Alımda sembolik olarak, 9 numara kalitede 3,5 ton üzüme 4,5 TL verilirken, geri kalan 10 numara kalitede olan 16,5 ton üzüm ise 5 TL’den alındı. Ancak TMO’nun 9 numara kalitedeki üzüme 4 TL, 10 numara kalitedeki üzüme 4,30 TL fiyat verdiği; bugünkü satışın sembolik olduğu belirtildi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

banner144
SIRADAKİ HABER