Fındığın ve fındık hasadında çalışan mevsimlik tarım işçilerinin karşılaştığı sorunlar, ihtiyaçlar ve çözüm önerileri, Vali Seddar Yavuz başkanlığında yapılan toplantıda değerlendirildi.
Vali Seddar Yavuz’un, ‘ortak akıl, birlikte yönetim ve istişare’ prensibinden hareketle düzenlediği toplantıya, Vali Yardımcıları Mehmet Erhan Türker, Ekrem Ballı, Bayram Gale, Ahmet Arık, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi, Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu, Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, ilçe kaymakamları, belediye başkanları, fındık sektöründe yer alan ihracatçı, tüccar ve iş adamları katıldı.
Valilik Toplantı Salonunda yapılan toplantının başlangıcında bir konuşma yapan Vali Seddar Yavuz, “Türkiye’de fındık üretiminin en fazla yapıldığı il, Ordu. İlimizin ekonomisi, büyük ölçüde tarıma ve dolayısıyla fındığa dayalıdır. Bu sebeple, fındık üreticilerini, fındığın ticaretini yapanları, ziraat odalarımızı bir araya getirerek, fındık hasadının başlayacağı bu günlerde bir değerlendirme toplantısının yapılmasının fevkalade önemli olduğunu düşünüyor ve değerlendiriyoruz. Bu vesile ile sizlerin görüş ve düşüncelerini almak amacıyla bu toplantımızı düzenledik” dedi.
“Mevsimlik tarım işçileri için kapsamlı bir çalışma yürütüyoruz”
Yavuz, şöyle devam etti: "Fındık hasadında çalışacak işçilerimizin iyi ortamlarda barındırılması, onların toplumla kaynaşması dahil olmak üzere birçok alanla ilgili geniş bir çalışma yaptığımızı ifade etmek istiyorum. Geçen yıllarda da uygulanan ancak bu sene biraz daha kapsamını genişleteceğimiz fındık hasadında çocuk işçiliğinin önlenmesini, çocuklarımızın eğitilmesini, bizim için çok önemli bir fırsat olarak değerlendiriyorum. Özellikle çocuk işçiliğinin önlenmesine yönelik olarak 2005 yılında benim de ön ayak olduğum ‘Tarlada Açan Çiçekler’ projesi vardı. Bu projenin 2010 ve 2011’den sonra Türkiye genelinden farklı isimlerle gerçekleştirildi. Bu projenin yaygınlaştırılmış olmasından büyük bir mutluluk duyuyorum. Fındık hasadında çalışan mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının çözümünde, başta kamu kurum ve kuruluşlarımız, belediyelerimiz bizim en önemli çözüm ortaklarımızdır. Belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Çünkü, fındık hasadı için ilimize gelen kardeşlerimizin insani ihtiyaçlarının karşılanması ve sorunlarının çözülmesi bakımından başta Büyükşehir Belediyemiz, ilçe belediyelerimiz bu konuda önemli bir işlev görüyorlar.”
Vali Seddar Yavuz’un açılış konuşmasının ardından, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz tarafından “Yeşil Altın; Fındık” adlı fındığın genel durumunu yansıtan bir sunum gerçekleştirildi.
Daha sonra, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İsa Kaymak tarafından, mevsimlik tarım işçilerinin çalışma ve sosyal hayatlarının iyileştirilmesi için yapılan çalışmalarla ilgili bir bilgilendirme yapıldı.
Toplantı, fındık sektöründe bulunan tüm kesimlerin görüş, öneri ve düşüncelerini dile getirmesiyle devam etti.
Toplantının sonunda bir değerlendirme yapan Vali Seddar Yavuz, toplantının çok verimli ve faydalı olduğunu belirterek, “Burada ifade edilen görüş ve önerilerden çok istifade ettim. En önemli ekonomik girdimiz ve geçim kaynağımız olan fındığın sorunlarının giderilmesi noktasında ortaya koyulan fikirler, bizim için çok kıymetlidir. Bu fikirler mutlaka değerlendirilecektir. Ben, tüm kesimlere beklentilerini karşılayacak bol ve bereketli bir hasat dönemi diliyorum” dedi.
Güncelleme Tarihi: 02 Ağustos 2017, 14:10