Ege Üniversitesi, Türkiye’nin ve bölgenin kalkınması için bilimden gelen potansiyelini her alanda kullanmayı sürdürüyor. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Başkanlar Kurulunun ziyaretinde konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, 2023 ihracat hedeflerine ulaşmak için üniversite-sanayi-ihracatçı işbirliklerine sonuna kadar açık olduklarını söyledi.
Ege İhracatçıları Birlikleri Başkanlar Kurulu Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ı makamında ziyaret etti. Rektör Prof. Dr. Budak’a yeni görevinde başarılar dileyen birlik başkanları işbirliği konusunda rektörden destek istedi. İhracatın ekonomik kalkınmanın baş aktörlerinden olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Orta gelir tuzağından çıkmamızın tek yolu bilim ve teknoloji. Katma değer yüksek ürünler ile küresel rekabette ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamaya çabalıyoruz. Bunun yanında tarım ve hayvancılık konusunda da bir atılım içerisindeyiz. Küresel rekabette yaşadığınız sıkıntılara yardımcı olmak için elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Üniversiteler kampüse kapanmamalı. Öğrenci yetiştirmenin yanında bölgesel kalkınmaya da destek olmalıyız. Ege Üniversitesinin kuruluş amaçlarından biri de bölgenin kalkınmasına destek olmak. Biz de bu vizyon ile yolumuza devam edeceğiz. Kampüsümüzdeki tüm bilimsel çalışmaları toplumla buluşturmaya çalışıyoruz. Tarım ihracatımızın arttırılmasına yönelik sizlere elimizden gelen katkıyı sunacağız. 2023 ihracat hedefleri için her türlü işbirliğine sonuna kadar açığız” diye konuştu.
"Gıda ürünleri ihracatı 40 milyar dolara çıkmalı"
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Vekili Nurettin Tarakçıoğlu da, “2023 hedefleri çerçevesinde Türkiye’nin gıda ürünleri ihracatını 18,5 milyar dolardan 40 milyar dolara çıkarmalı. Bunun için üniversite-sanayi-ihracatçı işbirliğini daha yukarılara taşımalıyız. Bu konuda verdiğiniz destek bizler için çok değerli” ifadelerini kullandı. Ziyarette tarım ihracatının artırılmasına yönelik Ziraat Fakültesi ve Gıda Mühendisliği Bölümü ile devam eden işbirliğinin arttırılması, inovatif, katma değeri yüksek ürünler üretilmesi amacıyla yeni işbirlikleri için bir yol haritası belirlenmesi kararlaştırıldı. Ege İhracatçı Birlikleri heyeti daha sonra Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bolca’yı da ziyaret etti. Ziyarete; Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Vekili Nurettin Tarakçıoğlu, Ege Kuru Meyve ve Mamülleri İhracatçı Birlikleri Başkanı Birol Celep, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birlikleri Başkanı Rıza Seyyar, Ege Su Ürünleri Ve Hayvan Mamülleri İhracatçı Birliği Başkan Yardımcısı Bedri Girit, Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohum İhracatçı Birliği Başkan Yardımcısı Mustafa Terci, EİB Genel Sekreter Vekili Çiğdem Önsal katıldı.